Jordi Álvarez: "Infants i joves són molt conscients que estan immersos en un conflicte bèl·lic"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Infants i joves d'Ucraïna al programa 'Temps de cures' Font: Fundesplai
Infants i joves d'Ucraïna al programa 'Temps de cures Ucraïna' Font: Fundesplai
Infants i joves d'Ucraïna al programa 'Temps de cures' Font: Fundesplai
Infants i joves d'Ucraïna al programa 'Temps de cures Ucraïna' Font: Fundesplai
Infants i joves d'Ucraïna al programa 'Temps de cures' Font: Fundesplai
Infants i joves d'Ucraïna al programa 'Temps de cures Ucraïna' Font: Fundesplai

Jordi Álvarez: "Infants i joves són molt conscients que estan immersos en un conflicte bèl·lic"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat al Responsable Programes Socioeducatius, Sociolaborals i Migracions del Departament d’Acció Social i Educativa de Fundesplai, que ens ha parlat del programa 'Temps per Cures Ucraïna'.

En què consisteix el campus el programa/serveis per infants i joves d'Ucraïna que heu organitzat des de Fundesplai?

El programa 'Temps per cures Ucraïna' està oferint una atenció lúdica, social i educativa en el lleure a infants i adolescents de 0 a 16 anys d'Ucraïna en acollida a Catalunya i alhora facilita un temps personal de respir a persones adultes que tenen aquestes persones menors d'edat a càrrec seu.

Aquests espais de canguratge i d'acollida s'han plantejat amb la finalitat de ser llocs segurs, socialitzadors, d'aprenentatge, lúdics i de cura per a aquests infants i joves a través d'un equip de professionals que dinamitzen una programació d'activitats, jocs, tallers, alfabetització i sortides.

En què està basat concretament el programa?

Ofereix quatre tipus de serveis de cura. En primer lloc, s'han posat en marxa serveis d'acollida i d'atenció lúdica en dispositius d'allotjament d'urgència amb horaris fixos de dilluns a divendres. Per altra part, s'ofereixen serveis de cangur itinerants, segons les necessitats que es detectin en cada territori. I finalment s'han reforçat activitats com casals d'estiu municipals.

Es facilita la participació de la població desplaçada per la guerra d'Ucraïna en la proposta formativa en l'àmbit del lleure aquestes persones ucraïneses puguin tenir l'oportunitat d'inserció i de la incorporació en serveis en què hi hagi un volum important d'infants i adolescents procedents d'Ucraïna.

En quin programa o projecte s'emmarquen els serveis?

A principis d'any el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el programa pioner a Catalunya 'Temps per cures'. Un programa dotat amb 23 milions d'euros, bona part dels quals provenen del pla 'Corresponsables', que dona suport a ens locals per reforçar o ampliar els serveis de cura de proximitat per a infants i adolescents de 0 a 16 anys.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és avançar en la igualtat i en la corresponsabilitat pública vers les cures a infants i adolescents. Alhora, també pretén alliberar temps per a les famílies, especialment per a les dones, a qui, majoritàriament, s'ha atribuït el treball de les cures, i, a més, busca generar nova ocupació de qualitat en aquest sector.

Com va néixer el programa?

Arran de l'esclat de la guerra a Ucraïna, que va provocar l'arribada de persones desplaçades d'aquest país per tota Europa —sobretot dones i menors a càrrec seu, ja que els homes ucraïnesos d'entre 18 i 60 anys tenen prohibit sortir-ne—, la Generalitat va decidir destinar una partida específica del programa 'Temps per cures' per atendre aquest col·lectiu. Només a Catalunya, es calcula que hi ha més de 21.500 persones ucraïneses acollides.

Va néixer així el programa i serveis 'Temps x cures', que actualment està sent gestionat per la Fundació Catalana de l'Esplai, i ja compta amb la participació de més de 720 infants i joves participants arreu de Catalunya on s'està desplegant, i en les àrees territorials de Terres de l'Ebre, Catalunya Central, Barcelonès i Baix Llobregat, Maresme i Garraf, Girona, Tarragona i Lleida.

Com van arribar aquests infants i joves emocionalment?

Infants i joves són molt conscients que estan immersos en un conflicte bèl·lic segons les persones professionals que dinamitzen els serveis d'acollida. El jovent té la necessitat de conèixer què està passant i de tenir informació per comprendre. Treballem de forma propera davant dels seus neguits. Donem suport per exterioritzar les seves pors i sentiments, tot i la barrera de l'idioma.

S'ha observat per part de l'equip de professionals diferents situacions de falta d'estabilitat emocional d'alguns dels infants i joves, tot manifestant pors, preocupacions, tristor, nerviosisme, irritabilitat, impaciència, etc. També s'ha vist que necessiten molta atenció, i que hi ha un vincle molt fort per la mare o pel familiar que l'acompanya.

Feu algun treball emocional amb aquests infants i joves que han patit la guerra?

Oferim espai segur de cura i estabilitat emocional al llarg de la setmana amb activitats, jocs i tallers per tal de poder promoure la socialització i la relació entre infants i joves i reduir sensacions o sentiments de por, tot afavorint un dia a dia corrent. Un espai de suport compartit on fer front a la situació que estan vivint.

A partir de la proposta d'activitats que despleguen els equips de professionals del servei s'ha anat transmetent a infants i joves que el fet de sentir-se enfadats, tristos, preocupats... és lògic i que és positiu que expressin les seves emocions.

En què s'han basat aquestes activitats?

En el respecte per les emocions pròpies i de les altres persones. En la voluntarietat de compartir, o no, experiències i emocions, amb la dificultat que suposa l'idioma.

S'ha tingut molt en compte i s'ha posat molta sensibilitat en ajudar a infants i joves a expressar les seves emocions sense jutjar i veient en quin moment els/les professionals han d'intervenir i canviar el rumb de les activitats plantejades, si es veia algun infant que no se sentia còmode.

Com els ajuda a poder gaudir del servei d'acollida i dinamització del campus a aquests infants, joves i les seves famílies?

Arreu de Catalunya hem atès aproximadament 720 infants i joves d'Ucraïna al llarg de l'últim mes, oferint un espai segur, de joc, d'aprenentatge, de socialització, d'alfabetització de la llengua i un espai de conciliació per a les famílies, un espai de respir, que ha permès que moltes d'elles poguessin disposar de temps per a realitzar gestions diverses.

Ha ajudat a generar espais lúdics i d'aprenentatge en l'àmbit del lleure, on els infants i joves que han participat, han pogut accedir i xalar d'una proposta d'activitats molt enriquidores com tallers, jocs, sortides i que potser en el seu país d'origen no havien tingut l'oportunitat de participar per no haver-hi una tradició d'aquest tipus de propostes.

Ha contribuït el servei a millorar el desarrelament que poden haver sentit en veure's en 'obligació d'abandonar el seu país d'origen?

Sí. Aquests espais han afavorit un treball d'acollida i arrelament d'infants i joves a l'entorn on estan sentint acollida tot facilitant a través de les activitats una aproximació a la llengua i cultura del país d'acollida i una aproximació al que seran els hàbits i quotidià de la seva immediata escolarització.

Ens podeu explicar algun cas concret o un moment maco durant la gestió del programa el campus?

Un aspecte que té gran incidència a la majoria d'equipaments i serveis desenvolupats al llarg d'aquest mes de gestió del programa ha estat el vincle entre professionals dinamitzadors/es i infants, joves, i les seves famílies.

La construcció d'aquest vincle per part de cada professional a través de l'acompanyament i la cura en els espais d'acollida i dinamització, ha permès en els infants i joves moments molt enriquidors i de proximitat, d'alegria, de riure, de reflexió i aprenentatge, de compartir, de descobrir, d'alleugerir la seva situació, i de facilitar un procés d'adaptació i d'acollida en aquesta etapa nova de les seves vides.

Afegeix un comentari nou