Jordi Plans: "Les professionals de la salut mental som eines i les usuàries ens han d'utilitzar"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Jordi Plans (esquerra) al projecte Oficina Tècnica Laboral, un dels serveis de l'àrea d'Inserció Laboral d'Osonament. Font: Osonament. Font: Osonament
Jordi Plans (esquerra) al projecte Oficina Tècnica Laboral, un dels serveis de l'àrea d'Inserció Laboral d'Osonament. Font: Osonament.

Jordi Plans: "Les professionals de la salut mental som eines i les usuàries ens han d'utilitzar"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Osonament fa quaranta-cinc anys que treballa per la salut mental en els àmbits de la recuperació, l'habitatge, la inserció laboral i el lleure.

Osonament és una de les entitats pioneres pel que fa a la salut mental a Catalunya. Des de fa més de quatre dècades, la fundació aborda els àmbits de recuperació, habitatge, lleure i inserció laboral amb una metodologia basada en l'atenció integral centrada en la persona. La tasca de l'entitat en el camp laboral, ha fet que l'organització esdevingui un referent al territori, desenvolupant projectes profundament innovadors, com ara el seu Servei Prelaboral, que ajuda les persones a tornar a adquirir les competències ocupacionals més bàsiques.

Per saber més sobre la importància d'incorporar la inserció laboral en els processos de salut mental, des de Xarxanet hem parlat amb Jordi Plans, coordinador de l'àrea d'Inserció Laboral de l'entitat.

Com definiries la tasca que feu a l’àrea d’inserció laboral d’Osonament?

Doncs molt resumidament el que fem és acompanyar a persones amb trastorns de salut mental o amb addiccions en el seu procés d’inserció a la comarca d’Osona i també a alguns municipis del Lluçanès.

Quin paper juga la inserció laboral en els processos de salut mental?

Doncs és una part d’un procés que és molt més complex. A Osonament brindem una atenció integral per a la persona, que també toca altres àrees de la seva vida, com per exemple l’habitatge o les relacions personals. Dintre de tot el seu procés, hi ha un moment que arriben al servei laboral, però tot plegat és part d'un camí molt més transversal a la vida d’una persona i, per tant, no totes les nostres usuàries passen pel servei. La inserció laboral no és el final de tot, però és, per descomptat, una de les metes significatives del procés.

Quina feina feu amb les empreses en matèria d’inserció laboral?

Bàsicament, la feina que fem amb les empreses és la de posar-les en contacte amb aquells 'grans desconeguts' que són les persones a les quals s'ha etiquetat per tenir un trastorn de salut mental. Sovint, quan una persona porta aquesta etiqueta, la incapacitem automàticament i cal encara molta sensibilització per poder trencar amb aquest estigma.

D'altra banda, sempre cal recordar que les empreses de més de cinquanta treballadors, han de tenir, per llei, un 2% de la plantilla amb discapacitat i, aquí, és on entrenem nosaltres perquè posem en contacte a les empreses amb grans professionals perquè puguin treballar plegats.

Tornant a les usuàries, parla’ns del vostre Servei Prelaboral.

Per entendre el Servei Prelaboral, hem de tenir en compte els perfils de persones que tenim a l'àrea. D'una banda, atenem perfils que estan molt avançats en la seva inserció laboral i als que només els hi queda polir determinades coses. Però, també ens arriben persones que encara veuen la inserció laboral com un repte a mitjà o llarg termini. Són persones que no es veuen capacitades per entrar al món laboral encara, però que ho volen fer. És per aquest tipus de persones per les quals està pensat el Servei Prelaboral, on s'ensenya el que és més bàsic. Tractem qüestions com la puntualitat, l'assistència, el treball en equip, etc.

Més enllà de la inserció laboral, quin procés seguiu amb les usuàries quan s’apropen a Osonament?

Doncs, òbviament, tenim unes línies generals i un procés que seguim amb els usuaris, però, sobretot, el que fem és adaptar-nos als desitjos de les persones. És a dir, acompanyem a les persones, però sense posar-nos a sobre del seu projecte vital, perquè nosaltres no som prescriptors de res. Els professionals de la salut mental, al final, som eines i els usuaris ens han d'utilitzar. És precisament en això en el que es basa l'atenció integral a la persona.

Com sorgeix Osonament com a entitat?

Osonament va néixer fa quaranta-cinc anys a Osona, en un moment en què l'assistència pública per a la salut mental no existia. L'any 2000, s'estableix un conveni amb el Consorci Hospitalari de Vic perquè s'encarregués de la part assistencial del procés. Nosaltres, d'aquesta manera, podem centrar-nos en els camps de recuperació, habitatge, laboral i lleure.

Per què s’ha de fomentar la visió de la salut mental com a dret fonamental?

Doncs perquè la salut mental és una part fonamental del nostre benestar. El no estar bé amb nosaltres mateixos i amb l'entorn ens pot arribar a afectar molt. La salut mental és la salut de la qual més parlem darrerament i la que tenim més fràgil.

Afegeix un comentari nou