José Llorca: “El jovent està fent moltes activitats col·laboratives i teixint més xarxes que mai”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Fundació Friends és una entitat sense ànim de lucre creada amb la finalitat d’ajudar a joves amb síndrome d’Asperger (trastorn de l’espectre autista) i/o amb problemes de comunicació social, relació i empatia. Font: Fundació Friends. Font: Font: Fundació Friends.
Fundació Friends és una entitat sense ànim de lucre creada amb la finalitat d’ajudar a joves amb síndrome d’Asperger i/o amb problemes de comunicació social, relació i empatia. Font: Fundació Friends.
Va néixer l’any 2004 gràcies a la força i a la dedicació de Carme Canals, mare d’un noi amb síndrome d’Asperger, que volia donar-li eines i un espai on créixer personal i socialment. Font: Fundació Friends. Font: Font: Fundació Friends.
Va néixer l’any 2004 gràcies a la Carme Canals, mare d’un noi amb síndrome d’Asperger, que volia donar-li eines i un espai on créixer personal i socialment. Font: Fundació Friends.
Com a mesura preventiva a la Fundació han optat per activitats telemàtiques durant el confinament. Font: Fundació Friends. Font: Font: Fundació Friends.
Com a mesura preventiva, la fundació ha optat per activitats telemàtiques durant el confinament. Font: Fundació Friends.

José Llorca: “El jovent està fent moltes activitats col·laboratives i teixint més xarxes que mai”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

El coordinador de lleure de la Fundació Friends explica com estan abordant els i les joves amb síndrome d'Asperger el confinament i com estan desenvolupant les iniciatives de l’entitat de forma telemàtica.

Com esteu gestionant els vostres serveis durant el confinament?

La Fundació Friends té tres serveis d’assistència directa: l’educatiu, el laboral i el de lleure. Tots tres els hem intentat adaptar del format presencial a l’online.

Com els heu adaptat?

En l’educatiu estem treballant amb eines com Google Classroom o Discord, fem suport psicoeducatiu i ens adaptem en funció dels terminis i exàmens que haurien de fer. En l’àmbit laboral gairebé estem traslladant totes les activitats de forma online per facilitar la inserció al món laboral un cop passi tot això.

I respecte el lleure?

La primera setmana ens vam comunicar via WhatsApp, una mica aturats per saber com desenvoluparíem l’activitat durant el confinament. A partir d’aquí, vam organitzar-nos de forma online amb els nou grups de lleure que ens reunim cada cap de setmana. Han sorgit tallers que presencialment no fèiem, com per exemple, de lectura, escriptura creativa, art, cinefòrum o esport, en el qual cada setmana triem un tutorial de You Tube.

També hem continuant fent les sortides culturals telemàticament. Com ara molts museus estan obrint les seves portes virtualment hem aprofitat aquesta ocasió i cada dissabte visitem tres llocs. El passat cap de setmana vam visitar la Sagrada Família, l’acròpolis d’Atenes i el museu d’història de Nova York. Els participants comenten què els hi ha semblat, si havien estat presencialment, què els hi ha agradat més o si s’ho esperaven així i es crea una interacció molt interessant.

Com viu emocionalment el confinament un infant amb espectre autista?

Hi ha de tot. Hi ha joves que la primera setmana estaven molt contents perquè podien estar tranquils a casa i jugar i estar amb el mòbil, però que ara ja volen sortir al carrer i tornar a fer les seves activitats i rutines. D’altres, de primeres ja no volien estar a casa i estaven aclaparats perquè no els hi agraden les xarxes socials o estan passant per les dificultats pròpies de l’adolescència.

A la fundació hem aconseguit grups molt cohesionats i que estan molt a gust fent lleure amb nosaltres i els amics que han fet, i tot això ho troben a faltar. Un infant amb espectre autista pot tenir uns interessos molt concrets i potser només vol fer el que li agrada, però a Friends hem aconseguit que si a un nano li agrada el parc d’atraccions i al seu amic els avions, anem a l’aeroport i passem aquesta estona junts.

A banda de les activitats guiades de l’entitat, els i les joves es relacionen entre ells?

Un cop han conegut les plataformes online per fer videotrucades, queden amb els seus amics sense guiatge de monitors de manera autònoma. Hi ha molt bona comunicació i molta més activitat que quan era presencial. Ara també es poden barrejar més les 90 persones que de normal formen part de 9 grups. A l’entitat hi ha gent de Tarragona, Vic o Lleida que per les circumstàncies geogràfiques només pot assistir a les activitats del dissabte, però ara poden compartir més activitats junts i estar més connectats que mai.

Com ho porta el jovent que s’està preparant per proves com la selectivitat?

Aquests joves estan més estressats pels exàmens i la selectivitat i la incertesa de com acabarà sent aquesta. D’altra banda, com han de dedicar una part del seu temps a l’estudi fan menys activitats de lleure, però fem tot el que està a les nostres mans per donar el suport educatiu necessari.

Què creus que és el que més necessiten en aquests moments?

Molts dels nostres joves fan un seguiment psicològic amb terapeutes i psicòlegs per afrontar els seus problemes i les situacions que es troben en el seu dia a dia. Ara aquest seguiment és més difícil de realitzar i ho troben a faltar. Comptem amb un equip de monitors molt professional i ben format i el lleure els ajuda a fer amics, entretenir-se i estar millor, però els hi falta la figura del psicòleg o el terapeuta, que també els ajuda a evadir-se.

Esteu rebent algun tipus d’ajuda?

No. Per sort, la nostra font de finançament principal són les famílies que no han deixat de donar-nos suport i fan possible que es mantinguin les diferents activitats. Estem negociant el lloguer del local, ja que ara no l’utilitzem i és una despesa important, però estem molt contents perquè hem pogut mantenir tota la plantilla sense cap acomiadament ni cap ERTO.

Podeu treure alguna conclusió positiva d’aquesta situació?

Aquest temps ens està ajudant a detectar necessitats més concretes, i gràcies a això, començarem a replantejar el servei de lleure per millorar-lo i que es puguin interrelacionar encara més entre ells. La participació que estem tenint aquests dies és brutal, joves molt contents amb el servei, feliços, estan fent reptes i moltes activitats col·laboratives que mai havien fet i creant vincles molt positius.

Com es planteja el futur de l’entitat després d’aquesta crisi?

Amb una mica d’incertesa. Teníem diversos viatges planejats que segurament no podrem fer.

Ens plantegem la tornada amb continuïtat, pendents de com evoluciona la situació i vivint el dia a dia, però amb moltes idees per quan tornem.

Afegeix un comentari nou