Josep Carné: "És necessari pensar un pacte social intergeneracional que eviti enfrontaments generacionals"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
 Josep Carné, President de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) Font: Fatec
Josep Carné, President de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) Font: Fatec

Josep Carné: "És necessari pensar un pacte social intergeneracional que eviti enfrontaments generacionals"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat el Josep Carné, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) per conèixer de primera mà com gestionen qüestions intergeneracionals.

Com treballeu des de Fatec en aspectes intergeneracionals?

Les activitats que portem a terme des de Fatec van més enllà del fet d'aconseguir millores pel nostre envelliment. L'objectiu és que aquestes millores les puguin gaudir els nostres descendents. És imprescindible que la gent gran participem en accions intergeneracionals per la responsabilitat que tenim en transmetre la nostra experiència en forma de valors i actituds.

Ha de ser com un procés entre les diferents generacions entenent que, en cap moment, no és una lluita entre elles sinó un treball comú per arribar a ser un únic col·lectiu social amigable i col·laborador, perquè és necessari involucrar a totes les generacions en el debat democràtic i la formulació de polítiques i promoure la diversitat d'edats en tots els àmbits de la societat.

Quines activitats, trobades, projectes porteu a terme al respecte?

Des de Fatec tenim el convenciment de què les generacions som i hem de ser interdependents, però també és cert que ens necessitem mútuament. Moralment, tenim l'obligació d'intercanviar suports per garantir el benestar i el futur de tothom.

Per això i per potenciar aquesta filosofia estem en contacte amb el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i de Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), ajuntaments, entitats, casals, persones mentores, etc. per dur a terme projectes, trobades i crear fòrums de debats per construir espais comuns de coneixement, debat i comprensió.

En quins projectes relacionats esteu treballant actualment?

En mentories d'acompanyament d'inserció laboral per a joves sense feina ni estudis en què oferim suport emocional i ajuda en accions quotidianes perquè millorin el seu capital competencial, social i emocional i s'incorporin a la vida adulta amb èxit.

Donem resposta a la necessitat social d'incorporar joves en atur a la societat aprofitant l'experiència de les persones grans ja jubilades, en un context de col·laboració intergeneracional.

Qui porta a terme aquesta tasca des de Fatec?

La porten a terme persones voluntàries de Fatec que aporten i transmeten els seus coneixements i experiència a aquestes persones per tal d'ajudar i acompanyar a la seva reincorporació a l'escola, en el cas que ho necessitin, o d'ajudar a trobar feina en el món laboral.

Des de quan feu feina en projectes intergeneracionals?

Des de sempre, perquè creiem que és necessari buscar la forma d'aconseguir unir solidaritat i respecte a una bona relació entre totes les generacions. I hem de tenir la possibilitat d'interactuar conjuntament per participar plenament en activitats socials, culturals, d'educació, com també en la vida pública.

Adolescents, joves i de mitjana edat ens aporten coneixements i experiències tècniques i tangibles. La gent gran els aportem experiències i coneixements de vida intangibles. Ambdues són de gran importància, de cap manera menyspreables i la seva bona i transversal intercomunicació promou una societat cohesionada, pacífica i eficient.

Per què és important que hi hagi aquesta relació entre diferents generacions?

Perquè suposa un dels reptes més rellevants que haurem d'afrontar conjuntament en els anys vinents. Nosaltres, la gent gran, volem i ens comprometem a aportar la generativitat, que és el terme com es defineix la manera que tenim la gent gran de preocupar-nos pel benestar de les generacions futures i implicar-nos de manera seriosa en els seus projectes vitals.

Però són les persones joves les qui han de lluitar per fer valer els seus drets socials i és necessari pensar i gestionar un pacte social i intergeneracional que eviti possibles enfrontaments generacionals.

Què aporta a la gent gran?

Formem part d'una societat immersa en un món d'estrès i de pressió, que viu amb un ritme frenètic i en som també actors principals. És necessari que la gent gran puguem ser persones actives i participatives, fer valer els nostres drets i llibertats, gaudir de la dignitat i qualitat de vida en la vellesa i fugir de les concepcions que ens vinculen a la retirada de la vida activa, a la malaltia i a la dependència.

Aquesta activitat ens ha permès fugir d'un relat sobre l'envelliment basat sobretot a evitar el sedentarisme, la inactivitat i l'aïllament i està estimulant la vida activa, l'exercici físic i mental.

I a la gent jove?

Ara, moltes persones joves i d'edat mitjana tenen dubtes de com executar els seus projectes de futur amb condicions laborals infravalorades i sense garanties de continuïtat, amb models de vida sovint criticats per les generacions més grans i, en molts casos, amb necessitats de recórrer a ajuts familiars per poder fer front a un futur no previst d'austeritat i inseguretat.

El jovent ha d'entendre que a l'ordinador de la vida de les persones grans, hi tenim molta informació, però, també és cert que aquest ordinador va lent. Així i tot, les seves dades val la pena aprofitar-les.

Ens pots explicar algun cas d'èxit?

En els darrers temps hem realitzat diferents accions d'àmbit intergeneracional com taules de debat intergeneracionals per parlar de censura, vivències i efectes de la pandèmia, crisi climàtica, treball, sexualitat, estigmatització intergeneracional i pensions d'ara i de futur.

També hem dut a terme projectes de solidaritat entre generacions focalitzats a escoles, instituts, universitats i casals de gent gran. Cada una d'elles definida en projectes específics.

Ens pots detallar en què consistien concretament, aquests projectes?

Per exemple 'Avi/àvia, aporta'ns a l'escola el teu saber' és un projecte que va dirigit a tots els avis i àvies i a totes les escoles de Catalunya. Creiem que el món infantil i adolescent és idoni per portar a terme aquesta interrelació tot aprofitant l'alt grau d'afectivitat existent entre ambdues generacions.

També el cas d''Aprenem i compartim amb els joves', que va dirigit a les universitats i als casals de la gent gran de Catalunya. Aquest projecte pretén posar en contacte les dues generacions per aprendre, compartir i aportar coneixements mutus mitjançant pràctiques universitàries als casals, xerrades de la gent gran a joves estudiants d'universitat, etc.

Afegeix un comentari nou