Josep Heredia: “La detecció precoç del càncer de pulmó pot allargar en cinc anys la vida del/la pacient”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
La fundació impulsada pel jugador de bàsquet, Ricky Rubio, sensibilitza sobre el càncer de pulmó. Font: The Ricky Rubio Foundation.
La fundació impulsada pel jugador de bàsquet, Ricky Rubio, sensibilitza sobre el càncer de pulmó. Font: The Ricky Rubio Foundation.
La fundació també fa incidència en el benestar de les persones amb qualsevol altra malaltia oncològica. Font: The Ricky Rubio Foundation.
La fundació també fa incidència en el benestar de les persones amb qualsevol altra malaltia oncològica. Font: The Ricky Rubio Foundation.
La fundació de Ricky Rubio treballa en la humanització d'espais als hospitals. Font: The Ricky Rubio Foundation.
La fundació de Ricky Rubio treballa en la humanització d'espais als hospitals. Font: The Ricky Rubio Foundation.

Josep Heredia: “La detecció precoç del càncer de pulmó pot allargar en cinc anys la vida del/la pacient”

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

La fundació impulsada pel jugador de bàsquet, Ricky Rubio, sensibilitza sobre aquest tipus de tumors i treballa per millorar la situació de persones amb malaltia oncològica.

The Ricky Rubio Foundation neix de la pròpia experiència que va patir fa uns anys l'esportista quan un familiar va ser diagnosticat de càncer de pulmó. L’entitat té com un dels seus eixos principals treballar per la sensibilització i la prevenció d’aquesta malaltia, un dels càncers més diagnosticats a l’Estat espanyol segons la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM).

Alhora, però, la fundació també fa incidència en el benestar de les persones amb qualsevol altra malaltia oncològica i en els seus familiars, així com en els infants i joves en situació de vulnerabilitat i les persones amb discapacitat, sovint amb l’activitat física com a element dinamitzador.

Sense dubte, la figura de Ricky Rubio és imprescindible per tirar endavant la tasca de l'organització, tal com assenyala el seu director, Josep Heredia, per la implicació directa del jugador de bàsquet: “una persona que ho fa de cor arriba molt més als altres”.

El càncer de pulmó, un dels més letals

Segons les dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, “el de pulmó és la primera causa de mortalitat per càncer en homes i la tercera en dones” a l’Estat espanyol, una incidència que creix en el sector femení relacionat amb l’augment del consum de tabac. A Catalunya l’any 2021, es van detectar 4.650 nous casos i van morir 3.401 persones.

La iniciativa internacional Lung Ambitio Alliance, de la qual en forma part The Ricky Rubio Foundation, indica també que cada any es detecten uns 30.000 nous casos a l’Estat espanyol i “això es tradueix en el fet que mor una persona per càncer de pulmó cada 20 minuts”, tal com recorda Josep Heredia.

L’any 2020 al món, “el càncer responsable del nombre més gran de morts va ser el de pulmó (18% del total de morts per càncer)”, segons la SEOM.

La detecció precoç com a eix fonamental

Amb aquestes xifres es fa evident que fer cribratges i proves és una necessitat urgent per al diagnòstic. “La detecció precoç del càncer de pulmó pot allargar en cinc anys la vida del pacient”, comenta Heredia. La Lung Ambition Alliance estableix que això pot donar-se en el 80% dels casos.

En aquest aspecte, la fundació treballa en la sensibilització i detecció precoç, per exemple, amb la campanya #APlenoPulmón amb la promoció de proves d’espirometria.

A més, aquesta malaltia està molt vinculada al consum de tabac, tot i així, Josep Heredia incideix que “cal desestigmatitzar el càncer de pulmó perquè també hi ha una part important de casos en què apareix en persones no fumadores”, un aspecte sobre el qual s'està investigant.

A banda d’evitar el tabac, tenir una actitud proactiva d’interès per la salut, en concret per la pulmonar, pot ajudar en la detecció precoç d’aquest tumor, tal com explica Josep Heredia. En aquesta línia, la fundació tot just està començant a col·laborar en un programa pilot amb l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona per a la detecció precoç i el cribratge del càncer de pulmó.

De fet, una de les vies per al diagnòstic en les primeres fases en les persones amb risc és a través de la prova de la biòpsia líquida. La fundació treballa donant suport en la investigació d’aquesta tècnica, que també permet detectar ràpidament la recaiguda de pacients ja operats/des del càncer o predir la resposta al tractament aplicat.

Altres línies d’acció de l’entitat impulsada pel jugador de bàsquet passen per la investigació i l’aplicació de tractaments en la fase prèvia i posterior a l’operació del càncer de pulmó. “Sabem que després d’una operació és molt dura la recuperació física, per això, si un pacient va preparat abans de la intervenció, en sortirà més reforçat i, per tant, la recuperació serà molt més agradable i fàcil”, explica Heredia.

La humanització dels espais

La fundació de Ricky Rubio treballa en aquesta qüestió: “humanitzant l’espai aconseguim que tant pacients com familiars se sentin més segurs i còmodes en un procés tan complicat”, comenta Josep Heredia. El director explica que aquesta necessitat es va detectar a partir de l’experiència de Ricky Rubio, “ens vam adonar que des del punt de vista familiar també es pateix molt”.

En aquest sentit, l’entitat ha promogut la creació d’una sala d’espera polivalent a l’Hospital Universitari Quiron-Dexeus amb moltes comoditats, com ara espais per a la lectura, mirar la televisió o estar amb l’ordinador: “no sembla que estiguis a un hospital, sinó que sembla el menjador de casa teva”, comenta.

La fundació també està treballant ara en un projecte a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, per canviar totalment la planta del servei d’oncologia radioteràpica, perquè sigui un espai més agradable.

A més a més, la fundació impulsa projectes amb l'ús de la realitat virtual i altres tecnologies per millorar la situació de les persones, en especial dels infants, en els tractaments mèdics.

L'experiència personal és, per tant, el que impulsa aquesta entitat que també treballa amb infants i joves en situació de vulnerabilitat o persones amb discapacitat, tot pel compromís de Ricky Rubio amb aquella persona que va patir el càncer de pulmó.

Afegeix un comentari nou