Àmbit de la notícia
Social

Josep M. Sarri: “La gent gran té moltes ganes d’aprendre, fer activitats, conèixer món i ampliar les amistats”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • L'Associació Viure i Conviure treballa al costat de la gent gran de Manresa des de l'any 1999.

Parlem amb el president de l’Associació de Gent Gran Viure i Conviure per conèixer qui són, com els ha afectat la pandèmia i quines són les inquietuds i mancances de la gent gran manresana.

L’Associació de Gent Gran Viure i Conviure va néixer a Manresa l’any 1999. Des de llavors, s’ha convertit en un espai  on les persones grans associades poden desenvolupar les seves capacitats, aprendre i relacionar-se amb altres persones.

Hem parlat amb Josep Mª Sarri i Cots, el seu president, per conèixer més sobre l’entitat, copsar com els ha afectat la pandèmia i saber-ne més sobre la Gent Gran del Bages.

Quina és la missió de l'entitat?

Vam néixer per desenvolupar activitats cíviques, culturals, artesanals, esportives i altres activitats lúdiques que fomentin l’autoestima, la creativitat i la dinamització de les persones grans associades.

Així mateix, també ens vam proposar potenciar les relacions humanes positives i creatives i les relacions intergeneracionals.

Quins projectes teniu en marxa per assolir aquests objectius?

Bona part de la nostra tasca està basada en la formació permanent a les persones associades. En l’àmbit cultural s’ofereixen cursos d’idiomes, en el terreny musical, cursos d’aprenentatge de guitarra, piano, solfeig, educació de la veu i cançons populars. A més, també organitzem cicles de conferències de diferents temàtiques, exposicions artesanals i de dibuix i pintura i tallers de patchwork i de  manualitats de punt.

Quant a activitats físiques, oferim cursos de ioga, tai-txí i gimnàstica, balls en línia i balls de saló. Així mateix, també organitzem viatges i sortides culturals,  festes de final de mes, concerts de cant coral i grups musicals i balls els dissabtes.

Com us ha afectat la pandèmia de la Covid-19? 

La pandèmia ha afectat molt als nostres associats des del punt de vista físic i psicològic. La majoria de les persones associades tenen més de 60 anys i alguns han estat afectats per la malaltia.

A més, durant el confinament i tancament dels centres, la nostra Associació amb seu al Casal de la Gent Gran no ha pogut oferir les activitats esmentades, fet que ha comportat una repercussió important en l’estat anímic i emocional dels associats.

Vau poder mantenir alguna activitat?

Durant el confinament només s’ha pogut realitzar alguns cursos d’idiomes en línia.

Quines mesures esteu prenent per poder reprendre la vostra tasca i complir, a la vegada, amb els protocols sanitaris actuals?

Les que ens han vingut indicades pel Departament de Sanitat i de Riscos Laborals: Manteniment de distàncies de seguretat, hidrogels, mascareta, higiene de mans, desinfecció.

Amb quines dificultats us trobeu a l’hora de reprendre les activitats?

Tot i que podrem començar un gran percentatge d’activitats a partir de l’1 d’octubre, hem hagut de reduir l’aforament a les aules i algunes activitats no es podran realitzar.

Pel que fa al vessant econòmic, ens ha suposat una reducció d’ingressos per fer front a les despeses dels professors.

Quines inquietuds considereu que tenen les persones grans al vostre territori?

La gent gran, si es troba bé de salut, té moltes ganes de fer activitats de tota mena: aprendre, fer activitats que de joves no havien tingut l’oportunitat de fer, conèixer món i viatjar i ampliar el seu cercle d’amistats.

I quines dificultats es troben?

Hi ha gent gran amb mancances econòmiques, socials i d’habitatge. La nostra experiència ens confirma que la gent gran necessita espais on poder desenvolupar  les seves inquietuds tant de formació com de relació social. Espais on el tema econòmic no els suposi cap impediment per portar a terme les seves iniciatives, sentir-se útils i resoldre les seves situacions de soledat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari