L'advocacia de família de Catalunya creu que es vulneren drets dels menors en els processos de divorci
Comparteix
La Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF) és l’organització majoritària del seu àmbit, amb prop de 500 socis a Catalunya i les Illes Balears.
Una enquesta de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF) mostra el neguit dels i les advocades de família envers els judicis a menors en processos de divorci. Els resultats d’aquesta enquesta s’han presentat durant les XIX Jornades de Dret de Família de Barcelona. El 90% de les persones enquestades es mostren insatisfetes amb aquest tipus de judicis i el 75% creuen que els jutges i jutgesses no faciliten la defensa de les parts.
Començem la jornada amb la ponència "Què és en realitat l'interés del menor?"
— SCAF. Societat Catalana d'Advocats de Família (@SCAF_cat) December 2, 2022
En parla el Dr. JORGE CARDONA, Catedràtic de Dret Internacional de la Universitat de València i membre del Comité de la ONU de los Derechos del niño. pic.twitter.com/qwaajgszdb
“Sempre que hi ha menors implicats en processos de divorci, l'interès superior del menor ha de regir les sentències”, explica l'associació en un comunicat. Recalquen que per tal que l’infant pugui tenir una vida plena a nivell material i afectiu, cal protegir el seu desenvolupament integral quan es veuen implicats en un procés d’aquest tipus.
Els judicis compten amb fiscals que vetllen per l’interès dels i les menors durant el litigi. Només en el 3% dels casos, segons les valoracions de l’enquesta, la fiscalia demana l’exploració del menor. Aquesta exploració consisteix en una entrevista o conversa en presència del jutge o jutgessa i del Ministeri Fiscal. Per tal de garantir major privacitat, durant l’exploració no estan presents pares, mares, ni la part advocada.
En la majoria dels casos són les famílies qui demanen aquesta exploració. Pràcticament totes les respostes a l'enquesta qualifiquen que l’interès superior al menor es veu vulnerat, ja que les exploracions, valoren, són massa breus, se solen fer el mateix dia del judici a la sala de la vista, i amb pares i mares presents.
El resultat global de l’enquesta, amb un total de 15 preguntes de caràcter quantitatiu i qualitatiu, conclou un de cada deu advocats i advocades de família no estan satisfetes amb els processos de divorci amb menors implicats, especialment pel que fa a la part de les exploracions. “Moltes vegades, totes les guardes compartides d’un mateix partit judicial o d’un territori són idèntiques” apunten des de la junta de la SCAF. Denuncien que en molts casos són “sentències precuinades” que no atenen a les necessitats reals del nucli familiar, com els horaris laborals o el seu lloc de residència, entre altres circumstàncies rellevants.
Demanen més especialització
Els i les advocades de família han aprofitat la presentació dels resultats durant la Jornada per abordar les conclusions i identificar vies de millora. Davant la premissa que tota la ciutadania ha de rebre la mateixa qualitat de resposta judicial en tots els seus conflictes, cal posar especial atenció els casos que involucrin infància i adolescència en situació de violència o risc, les persones amb discapacitat i les dones en situació de vulnerabilitat per la crisi de parella.
“És imprescindible que aquestes matèries siguin ateses per jutges i jutgesses especialistes”, recalques des d’SCAF. Per assolir aquest objectiu, demanen la creació de tribunals especialitzats en infància, família i capacitat. De la mateixa manera, reclamen als partits polítics que donin suport ferm a promoure un sistema de justícia que vetlli per les persones desfavorides i en situació de vulnerabilitat.
Afegeix un nou comentari