Àmbit de la notícia
Social

La campanya ‘Posa’t la gorra!’, vint-i-dos anys al costat dels infants amb càncer

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La gorra s'ha convertit en un símbol de l'AFANOC i dels infant amb càncer i les seves famílies.
    La gorra s'ha convertit en un símbol de l'AFANOC i dels infant amb càncer i les seves famílies.
  • El cartell de la festa de l'AFANOC al Poble Espanyol de Barcelona.
    El cartell de la festa de l'AFANOC al Poble Espanyol de Barcelona.

La festa de l’AFANOC arriba al Poble Espanyol de Barcelona el 13 de novembre amb la novetat d’una cursa d’orientació per a totes les edats.

Donar a conèixer la realitat al voltant dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies, alhora que es recapten fons per mantenir serveis com ara el suport psicosocial o La Casa dels Xuklis, on viuen temporalment algunes famílies, continuen essent els objectius de la campanya ‘Posa’t la gorra!’, que arriba a la 22ena edició.

La campanya de l’Associació de Nens amb Càncer AFANOC continua fent festes per diferents municipis de Catalunya amb la gorra, un element que ja col·leccionen moltes famílies per donar suport a la causa, com a eix central. A Barcelona, la festa s’ha avançat un mes respecte als altres anys i és el diumenge 13 de novembre, de 10 del matí a 12 del migdia al Poble Espanyol. La gorra, que costa vuit euros, és imprescindible per accedir-hi.

“És un fet que encara ens sorprèn! Però és que parlem de vint-i-dos anys seguits, sense interrupció, fent posar la gorra a la ciutadania que no deixa de fer-nos costat any rere any”, explica des de l’àrea de Comunicació d’AFANOC Maite Golmayo. Hi afegeix que el compromís s’entén perquè “el càncer és una malaltia que afecta a tothom, directa o indirectament, i, quan es tracta dels fills i filles, l’impacte és major, el nivell d’empatia i solidaritat que es genera és més fort per aquest sensació d’injustícia o fet antinatural que suposa veure els fills emmalaltir”.

Aquest any, la gorra, que es podrà comprar a l’entrada del Poble Espanyol, l’ha dissenyada l’artista Xevi Gallego: “Els meus monstres són ferotges, però sobretot són simpàtics i curiosos”, explica. Gallego (@EYESORES) és un creatiu, dissenyador d’experiència i artista vigatà que viu a Califòrnia, als Estats Units.

Un dels efectes secundaris que pateixen els infants i adolescents amb càncer és la pèrdua del cabell i sovint es cobreixen el cap amb una gorra. Per això, les gorres s’ha convertit en símbol de solidaritat cap a tots aquests infants.

L’actor i humorista Peyu que dinamitzarà la jornada al Poble Espanyol, actuacions en directe dels grups infantils Ambauka i Lali Begood, i del grup Beta de SX3, i la lectura del manifest a càrrec d’infants i joves amb càncer són alguns dels elements claus del programa del ‘Posa’t la gorra!’ a Barcelona. Una de les novetats és una cursa d’orientació per a totes les edats, organitzada per la multinacional tecnològica TransPerfect, que vorejarà el perímetre del recinte del Poble Espanyol.

Compartir la realitat

“El càncer és un fet extraordinari no desitjat però que es pot transitar des d’una certa normalitat si es compta amb un bon acompanyament i suport que proporcioni les eines necessàries a cada moment del procés”, recorda Golmayo. I hi afegeix que el ‘Posa’t la gorra!’ neix de la necessitat de sensibilitzar i compartir aquesta realitat amb la societat.

El ‘Posa’t la gorra!’, que suposa més del 50% d’entrada de recursos de l’entitat, no s’atura i el dissabte 5 de novembre estarà present als mercats de Barcelona i el diumenge 20 de novembre la festa s’instal·larà a Molins de Rei. Des que la campanya es va iniciar, l’any 2001, s’ha distribuït més d’un milió de gorres, s’han fet més de vuitanta festes i hi han participat més de nou mil persones voluntàries.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari