La discapacitat no és un obstacle per anar a la universitat

Associació per a Joves Teb
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La discapacitat no és un obstacle per anar a la universitat

Associació per a Joves Teb

Resum: 

21 joves amb discapacitat intel·lectual assistiran a classes universitàries durant aquest curs. Ho faran a través del programa UniversiMÉS, que pretén normalitzar la presència de persones amb necessitats de suport dins la universitat.

La Fundació Universitària del Bages (FUB), la Fundació Ampans i BBVA CX posen en marxa aquesta iniciativa, pionera a l'estat espanyol. Ho fan amb la convicció de que l'experiència pot resultar enriquidora tant per als participants com per a la comunitat universitaria.

Durant aquest curs 2016-2017 seran 21 joves amb discapacitat intel·lectual els/les que esdevindran alumnes de la Universitat de Manresa. Tots o totes són majors de 25 anys i estan vinculats a l'entitat Ampans, que treballa per promoure l'educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

El passat dijous 29 de setembre es van juntar per recollir les beques BBVA CX, que els permetran realitzar el curs de manera gratuïta, i ara només els queda començar les classes. Serà el 6 d'octubre quan iniciaran la formació, que promet ser tota una experiència.

Durant el curs, els mateixos alumnes aniran explicant les seves vivències a través del blog d'UniversiMÉS. Donar a conèixer l'experiència de primera mà serà important perquè altres institucions valorin la possibilitat d'engegar una iniciativa semblant. I és que, ja ho va dir el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares, durant l'acte de lliurament de beques: “És un programa que té tots els ingredients per a l'èxit, la continuïtat i "perquè ens copiïn"".

Formació per al densevolupament personal

El curs inclourà 50 hores lectives combinades amb sortides més vivencials. S'estructurarà en tres blocs: la comprensió del món (les desigualtats socials, la globalització, la informació que genera l'actualitat), l'economia (enfocada a aprendre a gestionar la d´un mateix en la vida quotidiana) i una introducció a l'art i l'expressió artística.

El cantant del grup Gossos, Natxo Tarrés, serà l'encarregat d'impartir el bloc dedicat a l'art i l'expressió artística; Jordi Conca, director dels estudis d'ADE de la Facultat de Ciències Socials del Campus Manresa de la UVic-UCC, els formarà sobre economia i vida quotidiana; i Marta Tiñena, sociòloga especialitzada en màrqueting estratègic i comunicació, assumirà la formació del bloc "Entendre el món d'avui".

És un programa pioner que no centra la formació en la discapacitat sinó en l'enriquiment personal

Des de l'organització expliquen que ofereixen als participants una oferta formativa per al seu enriquiment i desenvolupament personal. La discapacitat no centra l'atenció ni dels continguts ni dels objectius, sinó que només és un element a tenir present a l'hora d’adaptar les metodologies i les dinàmiques de treball. Asseguren que fins al moment, les experiències d'apropament a la universitat d'aquest col·lectiu eren escasses i se centraven en oferir continguts instrumentals, estretament vinculats a la discapacitat. UniversiMÉS suposa, doncs, un gran salt endavant per tal d'enfocar una manera més positiva i enriquidora la relació entre el col·lectiu i el món universitari.

A part d'aquest grup, l'acció d'UniversiMÉS arriba a un centenar de joves més. Els ofereix l'oportunitat d'ampliar els seus estudis més enllà de l’etapa obligatòria, gràcies a la creació d’uns itineraris específics.

Afegeix un comentari nou