Àmbit de la notícia
Social

La llei del ‘només sí és sí’ té encara moltes assignatures pendents

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Amnistia Internacional demana que moltes de les mesures de la llei s'implementin abans de finals d'any. Font: Amnistia Internacional.
    Amnistia Internacional demana que moltes de les mesures de la llei s'implementin abans de finals d'any. Font: Amnistia Internacional. Font: Amnistia Internacional

Amnistia Internacional valora molt positivament l’aprovació de la llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, però reclama la seva implementació immediata per part de les institucions.

Tot i que la llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual es va aprovar el passat mes d'octubre, el debat polític i mediàtic entorn de la norma no ha cessat degut a les revisions de condemnes d'agressors sexuals i les esmenes presentades pels diferents grups parlamentaris. Davant aquesta situació, Amnistia Internacional demana impulsar mesures urgents per a la implementació de la llei, de manera que la protecció a les dones supervivents de violències sexual sigui efectiva.

"N'estem contentes perquè l'aprovació d'aquesta llei pensem que és un gran pas per a la prevenció, atenció i protecció de totes les dones i nenes víctimes de violència sexual", comenta la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, "però és cert que la llei encara té pendent la posada en marxa de nombroses mesures, així com la reforma de diferents lleis que permetin garantir-ne la protecció i accés a tots els serveis".

Des d'Amnistia Internacional celebren que hagi tirat endavant una llei que aborda de manera integral la violència sexual, incloent-hi prevenció, atenció i protecció per a les supervivents d'aquest tipus de violència i que posa en el centre el consentiment, tal com recomana el Conveni d'Istanbul, la norma internacional de referència pel que a fa a les violències masclistes.

L'organització porta més de cinc anys posant el focus en la invisibilització, el qüestionament i la manca de protecció a les dones que han patit violències sexuals, per això celebren que aquesta norma "protegeixi qualsevol dona que hagi sofert o pugui patir qualsevol tipus d'agressió sexual al llarg de la seva vida".

Els centres 24 hores i l’especialització professional, entre alguns dels avenços

Tot i el pas endavant que suposa aquesta llei i la implementació que ja s'ha començat a fer d'alguns dels aspectes recollits al text, Amnistia reclama una implementació total de la norma.

Entre els avenços parcials destaquen la posada en marxa dels primers centres de crisi 24 hores a Madrid i Astúries. Aquests equipaments inclouen atenció psicològica, jurídica i social per a supervivents de violència sexual i la seva posada en marxa ha de ser efectiva a totes les comunitats autònomes abans que acabi l'any, fet que suposaria l'obertura d'almenys cinquanta centres més abans del 31 de desembre del 2023.

Un altre dels aspectes que cal portar a la pràctica segons Amnistia Internacional és l'especialització professional de tots els sectors implicats en l'atenció a les supervivents. En aquest sentit, Adriana Ribas comenta que "el pas atès que preveu la llei en aquest àmbit de formació és important, i ara el que cal és aprofundir-hi".

Des de l'entitat també es reclama ampliar l'atenció telefònica del servei ATENPRO (Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a supervivents de Violència de Gènere) a les supervivents de violència sexual, tal com ja es fa a la línia 016, i la facilitació de dades estadístiques que permetin elaborar un diagnòstic adequat sobre la violència sexual a tota Espanya.

La coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya urgeix a la posada en marxa de totes aquestes mesures perquè, assegura, " si no s'impulsen aquestes mesures abans que s'acabi la legislatura, es corre el risc que la llei es converteixi en lletra morta i es deixi desateses les dones víctimes de violència sexual".

Reclam de mesures urgents i d’un canvi de mentalitat

Més enllà de la consolidació d’aquelles mesures que ja s’han començat a implementar, Amnistia Internacional alerta que, abans del mes d’octubre, s’han d’abordar algunes reformes legislatives que, en paraules de Ribas, "tinguin un impacte directe i immediat en la protecció de les dones". Es tracta de les següents:

  • Accés a l'assistència jurídica gratuïta, mitjançant la modificació de la Llei 1/1996 d’assistència jurídica gratuïta.
  • Ampliació de l'especialització en violència sexual de la fiscalia i la judicatura, mitjançant la modificació de les Lleis orgàniques 6/1985 del Poder Judicial, i 50/1981, per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal.
  • Creació d'un fons de béns decomissats per delictes contra la llibertat sexual, mitjançant la tramitació d'un projecte de llei que el reguli.
  • Elaboració d’un reglament d'ajudes a les supervivents de delictes violents i contra la llibertat sexual, mitjançant la modificació del reial decret 738/1997, de 23 de maig, pel qual s'aprova el reglament d'ajudes a les supervivents de delictes violents i contra la llibertat sexual.

A més de les modificacions en l'àmbit legal, des d'Amnistia Internacional assenyalen la necessitat d'incidir en el canvi de paradigma que posa el consentiment al centre del debat públic i legislatiu. "Gràcies a la determinació de les supervivents que porten anys fent campanya, estem veient avanços", comenta Ribas, que afegeix que "és un pas important per canviar actituds i obtenir justícia, ja que les lleis orienten les actituds i les conductes de la gent".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari