Àmbit de la notícia
Social

La mobilitat i el transport, un dret no garantit per a les persones amb discapacitat física i orgànica

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • transport accessible
    L'estudi Radar ECOM ha detectat fins a 60 vulneracions del dret a la mobilitat i transport de les persones amb discapacitat física i/o orgànicadurant el 2023. Font: Pexels

L’estudi Radar ECOM detecta greus casos de discriminació i falta d’accessibilitat en els serveis de transport de tot el territori durant l’any 2023.

ECOM ha detectat fins a 60 vulneracions al dret a la mobilitat i al transport de persones amb discapacitat física i/o orgànica durant l’any 2023. Ho ha fet a través de 24 consultes ateses per la mateixa entitat i 36 recollides per l’enquesta que llença anualment des de l’Àrea d’Accessibilitat en el marc de la Setmana de la Mobilitat 2023. Aquestes experiències han sigut recollides en la quarta edició del Radar ECOM, Vulneracions de drets Discapacitat física i/o orgànica.

Segons indica l’informe, el 42% de les vulneracions estan relacionades amb problemes d’accés a la xarxa de transport. És a dir, aquelles situacions on es dona la impossibilitat per accedir a les estacions i mitjans de transport, especialment pel que fa a l’autobús i el tren. L’entitat també ha detectat que aquest tipus d’obstacles es troben en major mesura en el transport rural provincial. Per altra banda, alerten del tracte discriminatori que suposa haver de demanar fins a tres dies abans el servei d’autobús adaptat interurbà regular, fet que limita la llibertat de mobilitat de manera  injustificada.  

Al Radar ECOM s’identifiquen també manques de manteniment d’ascensors i plataformes elevadores i l’entitat denuncia que quan hi ha incidències o obres que afecten el servei de transport, tampoc està assegurat que els recorreguts alternatius siguin accessibles. Al respecte, reclamen l’adaptació de totes les estacions de transport i la millora del manteniment d’elements clau i exigeixin que es disposi d’informació més detallada  de l’accessibilitat de les estacions i informació a temps real. 

En el 18% dels casos registrats per ECOM, la vulneració es dona per una actitud discriminatòria, majoritàriament pel maltractament per part dels conductors d’autobusos i personal d’estacions de metro de Barcelona ciutat. “Es continua reivindicant un canvi de mirada per part de les persones treballadores en aquest sector, ja que sovint mostren manca d’empatia i desconeixement respecte al que engloba l’atenció a la diversitat”, reclama l’entitat a l’informe. També s’han detectat comportaments discriminatoris per part d’alguns passatgers. L'any 2023, aquesta categoria ha augmentat en 7 punts respecte l’any anterior.  

L'estudi alerta de les dificultats d’accés a la tarifació social i la no aplicació de bonificacions fiscals en un 7% dels casos registrats durant el 2023. ECOM ha detectat un augment de les consultes respecte a descomptes i tarifació social, fet que visibilitza, defensa l’entitat, l’empitjorament de la situació econòmica de les persones amb discapacitat física i/o orgànica. Al respecte, ECOM reivindica una tarifació social integrada del transport públic i un protocol unificat vers el bus interurbà i el transport sota demanda.

Un altre tipus de discriminació que s’ha donat en el 18% dels casos són les incidències relacionades amb l’aparcament reservat per a persones amb mobilitat reduïda. ECOM denuncia que persones que no tenen cap tipus de discapacitat fan ús de la plaça reservada i que, a més, hi ha poques places d’aparcament reservat i traves burocràtiques per obtenir-les. L’informe també detecta una manca de reconeixement de targetes d’aparcament estrangeres i la presència de multes mal posades.

Pel que fa al servei de taxi adaptat, el Radar ECOM ha detectat dificultats de gestió de l’accés al servei porta a porta de Barcelona, el qual s’ha de sol·licitar en un determinat període de l’any i que actualment no s’ajusta a les situacions que poden esdevenir després, reclamen des de l’entitat. Denuncien també la poca oferta i els preus abusius i que les persones amb discapacitat física i/o orgànica sovint es veuen obligades a utilitzar aquest mitjà de transport perquè és l’únic que els permet poder accedir on han d’anar. 

Qui vulnera i on

Segons el darrer Radar ECOM, en un 43% de les denúncies és l’empresa privada l’agent vulnerador del dret a la mobilitat i el transport de les persones amb discapacitat, el que representa un augment del 2% respecte a l’any 2022. En aquesta categoria l’entitat es refereix al personal de l’empresa privada, el que inclou qualsevol espai on es duu a terme una activitat professional, així com la prestació de béns i serveis. Per altra banda, el 27% de les queixes registrades senyalen l’administració pública local com l’agent vulnerador. 

Aquestes vulneracions s’han produït majoritàriament a les estacions o mitjans de transport públics, en el 43% dels casos. A l’estudi s’engloba dins d’aquest concepte els operadors privats que presten un servei públic. El 68% de les vulneracions s’han produït a la província de Barcelona, representant la ciutat de Barcelona el 27%, Badalona el 7% i Vic també el 7%. A Tarragona s’han registrat el 15% de les incidències, seguit de Girona amb un 10% i Lleida amb un 7%. 

Respecte al gènere de les persones a les quals se’ls ha vulnerat el dret a la mobilitat i el transport, més del 60% de les vulneracions les han patit les dones amb discapacitat física i/o orgànica

Estudi sobre la percepció de l’accessibilitat al bus interurbà

ECOM va impulsar, durant el període de setembre a desembre de 2023, una enquesta realitzada des de l’Àrea d’Accessibilitat, la qual va tenir fins a 297 respostes. En aquesta es van recollir un total de 167 vulneracions per accedir al servei de bus interurbà, equivalent al 56% de les persones que van contestar l’enquesta.

Un cop més, les persones que han indicat més vulneracions són dones, en un 60%. Pel que fa a l’edat, el 72% de les vulneracions es concentren a partir dels 40 anys. Només el 22% del total de vulneracions identificades les han viscut persones amb residència habitual a les capitals de província, fet que, alerta ECOM, evidencia les diferències territorials pel que fa als recursos i serveis existents.

De les 167 persones que han vist vulnerat el seu dret a la mobilitat i al transport, el 64% no ha denunciat. L'entitat alerta que les persones afectades no denuncien perquè pensen que no servirà de res i que, tot i la infradenúncia, el 88% de les que han contestat l’enquesta han manifestat que si hi hagués un transport públic viable, segur i accessible i sense haver de demanar hora prèviament, sí que el farien servir. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari