La PAH qualifica de “pegat temporal per a un problema estructural” la pròrroga de l’Escut Social
Comparteix
El govern d’Espanya ha aprovat en Consell de Ministres mantenir, fins al 31 d’octubre, les mesures de protecció per als col·lectius més vulnerables.
El passat dimarts tres d’agost el govern d’Espanya va aprovar en el Consell de Ministres la pròrroga de l’Escut Social fins al proper 31 d’octubre. Entre les mesures aprovades hi ha assegurar el subministrament d’aigua i llum a les persones en situació de vulnerabilitat o la suspensió dels desnonaments.
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) considera que “l’Escut Social està essent un pegat temporal per a un problema estructural”. Assegura que “és imprescindible una llei d’habitatge perquè es respecti el dret a l’habitatge, que porta sent una greu crisis que la Covid-19 va empitjorar però no va crear”.
El #EscudoSocial sigue siendo un parche temporal para un problema estructural. Es imprescindible YA una #LeyVivienda para que se respete el derecho a la vivienda, que lleva siendo una crisis grave que la #COVID19 empeoró pero no creó.#StopTsunamiDesahucios https://t.co/lhcbwDfWzz
— Afectadas por la hipoteca (@LA_PAH) August 3, 2021
La tècnica d’habitatge de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (Observatori DESC) i membre de la PAH, Lucía Delgado, reivindica també una llei d’habitatge “que obligui bancs i fons d'inversió a fer lloguers socials a les famílies vulnerables, mentre això no existeixi ha de seguir l’Escut Social”.
El Govern ha emès un document amb les preguntes més freqüents sota el lema 'Ampliar l’Escut Social per no deixar a ningú al darrera', i que respon a qüestions com ara: “puc ser desnonat durant aquesta crisis?”, “Quins són els actuals criteris de vulnerabilitat per acollir-se a una moratòria del pagament de les hipoteques?” O bé, “quines mesures s’han pres per protegir a menors i vulnerables del joc online?”, entre moltes altres.
La Generalitat pagarà lloguers amb data de desnonament
Aquesta mesura arriba poc després que el govern de la Generalitat i, més concretament, el departament de Drets Socials, aprovés ampliar el programa ‘Reallotgem’ per, segons el propi departament, “reduir els casos de desnonaments i minimitzar l’impacte que genera la indefinició del govern espanyol davant les reiterades peticions de pròrroga de la moratòria antidesnonaments, que finalitza el 9 d’agost”.
D’aquesta manera, el govern català pagarà, a partir de setembre, el lloguer a persones vulnerables que tinguin data de desnonament fixa i que estiguin a l’espera d’un habitatge amb lloguer social. D’entrada, el pla s’activa amb una dotació de 20 milions d’euros amb els quals la Generalitat preveu arribar al voltant de 1.500 famílies en aquesta situació.
Amb aquesta mesura la Generalitat es converteix en l’arrendatari d’habitatges amb procediments de desnonament, i el propietari o propietària percebrà de l’organisme català el deute pendent, fins a un màxim de 6 mesos.
Afegeix un nou comentari