La pandèmia ha agreujat les desigualtats econòmiques i els problemes de salut mental de les persones joves
Comparteix
Segons les dades, el 68% de persones joves que ja vivia dificultats econòmiques econòmiques a la llar abans de la pandèmia ha patit un empitjorament de la situació respecte al 39% en el cas de les que vivien amb menys dificultats.
Segons l'informe 'Condicions de vida, ocupació i desigualtats en salut de la població jove davant la COVID-19' presentat per l'Observatori Català de la Joventut, la pandèmia ha contribuït a empitjorar la vida de les persones joves. Es tracta del tercer anàlisi de l'Enquesta sobre l'impacte de la Covid-19.
L'estudi analitza l’impacte de la pandèmia i les mesures de confinament sobre les condicions de vida, l’ocupació i les desigualtats en salut de la població de 16 a 29 anys de Catalunya a partir de l’explotació estadística de l’Enquesta sobre l’impacte de la Covid-19, 2020, del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).
L'estudi, que ha elaborat la Universitat Pompeu Fabra per encàrrec de l'OJC, mostra com a resultats una incidència directa en les desigualtats econòmiques i ha agreujat els problemes de salut mental de les persones joves i conclou que les persones joves que ja vivien en situació de vulnerabilitat abans de l'arribada de la pandèmia, amb l'arribada s'han vist més afectades.
Aquest fet posa de manifest l’acumulació de desavantatges i l’eixamplament de les desigualtats socials en el marc d’aquesta crisi, així com la debilitat dels sistema, abocant la població jove en una situació de vulnerabilitat, d’inseguretat davant la contingència i de risc d’exclusió social.
Segons les dades, de les persones que ja tenien dificultats econòmiques, un 68% ha afirmat que, amb la crisi sanitària, la seva situació ha empitjorat. En canvi, en el cas de les persones que vivien amb menys dificultats econòmiques abans del març de l'any passat, només un 39% ha afirmat que la seva situació ha empitjorat. Entre aquests dos col·lectius juvenils hi ha, doncs, una diferència de 29 punts.
A més, l'estudi assenyala altres factors que han agreujat els problemes per fer front al confinament entre el jovent. Són haver perdut la feina; no tenir estudis universitaris, tenir dificultats per arribar a final de mes durant la pandèmia i ser dona i jove.
D'altra banda, les persones joves han mostrat el seu compromís i solidaritat, tal com es pot veure en un recull 'Experiències de joventut activa en temps de confinament' elaborat per Joventut.
En aquest es visibilitzen 12 experiències de joves, d'entre més de 100, en que el jovent que es va implicar en accions de solidaritat com ara a través d'activitats d'entreteniment, compres domiciliàries per gent gran o amb dependència, canguratge a famílies amb dificultat per conciliar, suport a persones amb problemes de salut o mobilitat, o projectes artístics compromesos amb la comunitat i xarxes de suport.
Un exemple d'aquest compromís del jovent han estat les nombroses iniciatives solidàries i de socialització que han desenvolupat, redefinint així les activitats de lleure educatiu durant el tancament dels centres escolars, caus i esplais, entre d'altres. Dos exemples són l'iniciativa 'L’esplai des de casa' i l’ús de les noves tecnologies, que han ajudat a obrir noves eines relacionals i han mantingut vius espais d'acompanyament emocional d’infants i joves que participen en les activitats d’educació en lleure durant l’any.
Afegeix un nou comentari