La pobresa infantil s’acarnissa i ja compromet la futura força productiva del país

Autor/a: 
Dani Ferrer
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La pobresa infantil s’acarnissa i ja compromet la futura força productiva del país

Autor/a: 
Dani Ferrer

Resum: 

Ens els darrers dies han sortit a la llum dos estudis duts a terme per UNICEF Espanya i FEDAIA que alerten d’un augment molt important de la pobresa infantil a Espanya i Catalunya.

"Els costos de no actuar ara no només afecten els nens i les famílies més vulnerables de forma immediata, sinó que comprometen el creixement i el benestar de tota la societat a mitjà i llarg termini" alerta Paloma Escudero, directora d’UNICEF Espanya. Segons l’informe, el deute públic que li correspon a cada nen que neix a Espanya és de 15.570 €.

Segons els informes, 2,2 milions de nens viuen en llars per sota del llindar de la pobresa a Espanya, un 10% més que l’any 2.008. Aquesta xifra representa que 3 de cada 10 nens espanyols estan en risc de pobresa o exclusió social. En dos anys (2009-2011) el percentatge ha passat d’un 23,7% a un 29,8%. En el cas de Catalunya la xifra és inferior i es situa al 23,7%.

El nombre de llars espanyoles amb infants que tenen a tots els seus membres adults sense treball ha passat de 324.000 a 714.000 entre 2007 i 2010; el què suposa un increment d’un 120%.

Nens que van a dormir sense sopar, que no disposen de material escolar o roba adequada a l’època de l’any

41 de les entitats que formen part de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) informen d’un perfil de famílies amb nens que van a dormir sense sopar, que no disposen de material escolar, roba adequada a l’època de l’any i que no poden participar en activitats escolars o reforç escolar.

La situació s’agreuja perquè no s’havien fet els deures

L’informe de la FEDAIA posa de manifest la poca inversió que es va fer en temps de bonança. L’any 2008, països com Dinamarca o Finlàndia destinaven un 5,1% i 2,6% del seu Producte Interior Brut (PIB) a la infància. Espanya en canvi tan sols un 0,7%.

“En aquests dos anys, s’han produït reduccions en les ajudes monetàries a la infància i a les seves famílies en pràcticament totes les Comunitats Autònomes. Les ajudes han disminuït el seu import, s’ha restringit la seva cobertura, s’han endurit les condicions econòmiques i familiars per accedir a elles o simplement s’han eliminat” explica l’informe.

A més a més, lluny de fer un ús més racional o eficient, l’informe d’Unicef revela que “en l’àmbit de les decisions polítiques s’ha instal·lat la sensació de que aquest tipus d’ajudes a la infància són altament prescindibles en temps de crisi”.

La pobresa infantil ja compromet la futura força productiva del nostre país

Jaume Clupés, president de la FEDAIA ressalta "És indispensable adoptar mesures, ja que les carències econòmiques a la infància condicionen totalment la vida d’una persona i condemnen als nens que les pateixen a reproduir el cercle viciós de la pobresa quan es tornen adults”.

Més informació:

Informe d'UNICEF

Dades més rellevants d'UNICEF

Afegeix un comentari nou