Àmbit de la notícia
Social

La salut mental té gènere

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Salut mental i perspectiva de gènere
    Font: Periféricas

L'Associació de Famílies per a la Salut Mental de Nou Barris organitza les XIX Jornades de Salut Mental el 8 i 9 de novembre a Barcelona.

La pel·lícula 'Innocència interrompuda' (1999, James Mangold) abordava fa tot just vint anys la relació sexista que existia entre la societat del 1960 i allò que la comunitat científica catalogava de bogeria en les dones que dissidien dels rols preestablerts pel patriarcat.

Winnona Rider i Angelina Jolie i les seves companyes eren privades de la seva llibertat en un centre de rehabilitació de salut mental per "revertir" els seus "transtorns". Avui, les dones amb fort caràcter, les lesbianes o les víctimes d'abús sexual no són patologitzades o llegides com a "subjectes perillosos" perquè els conceptes i teories de la salut mental han anat evolucionant a mesura que ho ha fet la mateixa societat.

La relació entre dones, infants, col·lectius vulnerables, salut mental i violències serà el pal de paller al voltant de les XIX Jornades 'Salut mental des d’una perspectiva de gènere' els dies 8 i 9 de novembre a la sala d'actes de la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta (Barcelona).

El divendres, 8 de novembre, es faran dues taules rodones. La primera, a partir de les 16.30 h, i amb col·loqui posterior, tractarà 'Manifestacions de la violència en infants i adolescents', amb Jorge Sosa, psicòleg clínic del CSMIJ de la F9b; 'Violència i salut mental', amb Paloma Lago, psiquiatra directora del CSMA Nou Barris; i 'Situacions de violència de gènere en usuaris TMS', amb Laura Mora, psiquiatra del CSMA Nou Barris Nord. 

La segona taula, a les 18.15 h, acollirà 'La incorporació de la perspectiva de gènere en el SRC', amb el Dr. Pi i Molist Miriam Fernández, educadora social del SRC Pi i Molist; 'El GAM com a eina de recuperació', amb Marta Tubau, Associació Sociocultural Matissos, i David Muñoz, dinamitzador GAM en primera persona de l’Activa’t x la salut mental; i 'Violència de gènere i salut mental', amb Cristina Ventura, psicòloga de l’AFEM de Nou Barris. 

Ambdues taules seran moderades per Cristina Conejo, psicòloga responsable de l’Espai Situa’t i referent tècnic del projecte Activa’t x la salut mental a Barcelona.

Dissabte, 9 de novembre, a les 10 h, es farà la tercera taula rodona: 'Dones, violència i salut mental', amb Regina Bayo-Borràs, psicòloga clínica, supervisora i docent de Serveis d’atenció a dones víctimes de violència; i 'Dones i salut mental', amb Mercè Torrentallé, presidenta de l’Associació de Salut Mental de la Noguera i vocal de la Federació de Salut Mental de Catalunya, i Lurdes Da Costa, vocal de l’Associació Ment i Salut La Muralla. 

Coordinarà i moderarà Anna Miñarro, psicòloga clínica psicoanalista.

Les jornades clouran amb el col·loqui, a partir de les 12 h del migdia, 'Violència i salut mental en la infància i l’adolescència', a càrrec d'Antonio Pombo Sánchez, metge pediatre, psicoterapeuta i doctor en medicina; i 'Plou sobre mullat, rostre i rastre de la violència', amb Anna Miñarro, psicòloga clínica psicoanalista, codirectora de la primera investigació: Trauma psíquic i transmissió intergeneracional. 

Coordinarà i moderarà Anna Miñarro, psicòloga clínica psicoanalista. L'entrada a les Jornades és gratuïta i es pot consultar el programa online aquí.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari