La Universitat Politècnica del Carrer, una “formació” sense futur

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Universitat Politècnica del Carrer, una “formació” sense futur

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Fundació Comtal posa en marxa una particular campanya per denunciar la manca d’oportunitats que impedeix que moltes persones joves puguin sortir de la pobresa.

Un Màster en treballar sense papers, un Grau superior en Ciències de no fer res o un curs d’especialització en pasteres i altres embarcacions marítimes. Aquestes són algunesde les diverses “formacions” que ofereix la Universitat Politècnica del Carrer, l’única sortida a la qual s’hi troben abocades moltes persones joves en situació de pobresa i exclusió social.

A través d’aquesta curiosa universitat fictícia, la Fundació Comtal vol reivindicar que calen recursos formatius per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu. La majoria d’aquests i aquestes joves “es troben a l’atur, no tenen estudis ni permís de residència o treball i estan sols i soles”, explica Ainara Garcia, responsable de comunicació de l’entitat. Una realitat que els condemna a "un lloc fix al carrer amb moltes portes tancades".

Per pal·liar aquesta situació, des de la fundació ja fa anys que impulsen diverses iniciatives com els serveis d’assessorament, orientació i capacitació, els itineraris d’inserció sociolaboral o la llar per a persones joves ex-tutelades.

A banda de sensibilitzar i posar en relleu la mancança d’oportunitats, la campanya vol fer una crida a la ciutadania perquè s’impliqui i contribueixi, a través del voluntariat o econòmicament, a què la fundació continuï endavant amb aquests projectes. “Aquests programes, bàsics perquè els i les joves tinguin possibilitats de futur i puguin integrar-se en el món laboral i social, han patit moltes retallades” afirma Garcia.

Arran de la crisi econòmica, el risc de pobresa ha crescut entre la població però s’ha accentuat especialment entre el col·lectiu jove amb el qual treballa l’organització. L'any 2014 aquest risc es va situar en un 26,8%, percentatge que duplica de lluny el de 2007.

Afegeix un comentari nou