L'associacionisme i el voluntariat al Priorat

FCVS

L'associacionisme i el voluntariat al Priorat

FCVS

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Priorat és una comarca situada al bell mig de la serralada prelitoral catalana, a cavall del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. És un territori amb un relleu molt accidentat, sense cap plana i marcat per la presència de la serra del Montsant.

Aquestes dificultats geogràfiques unides a la manca d'industria fa que sigui una comarca amb una densitat demogràfica molt baixa, i dedicada exclusivament al camp i concretament, al cultiu de la vinya. Destaca per la seva producció vinícola amb els vins de denominació d'orígen Priorat i Montsant.

La capital és Falset, amb poc més de 2.700 habitants i només Cornudella de Montsant també supera el miler d'habitants. Però tot i la seva poca demografia, El Priorat compta amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'associacionisme i el voluntariat al Priorat

Ambiental

El club excursionista Priorat va néixer amb la voluntat i el propòsit d’agrupar a totes les persones que els agrada viure i compartir experiències relacionades amb la muntanya, la natura i tot el que ho envolta. Durant l'any celebren des de excursions, a escalades, trail-runnings o BBT, entre d'altres activitats.

L’entitat PRIORITAT aglutina el teixit socioeconòmic i cultural del Priorat entorn als valors del paisatge cultural del Priorat, amb l’objectiu de tirar endavant la candidatura a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània. El procés de candidatura a la UNESCO implica un seguit de requisits i d’acompliment de protocols, tant acadèmics com institucionals i de compromisos de gestió, que des de PRIORITAT es planifiquen i coordinen.

L’Agrupació Excursionista Montsant neix fruit de la iniciativa d’un grup de persones del poble d’Ulldemolins, amb l’objectiu de fomentar l’excursionisme i el coneixement d’aquest entorn privilegiat que configuren les serres de Montsant i la Llena.

Social

El Consorci Leader Priorat - Baix Camp és una entitat de caràcter associatiu i naturalesa voluntària, sense ànim de lucre, creada pel Consell Comarcal del Priorat i el Consell Comarcal del Baix Camp que té com a objecte la promoció i el desenvolupament econòmic i social de les comarques del Priorat i el Baix Camp.

Neix amb la funció de divulgar, fomentar i orientar el comportament de la societat per assolir una conscienciació ètica i responsable que doni resposta a l'enorme i esperançador repte que aquests avenços científics permeten en temes de donació de sang.

Altres entitats d'àmbit social:

Falset Acció.

Cultural

El Centre d'Estudis Falsetans és una entitat cultural sense ànim de lucre fundada l'any 1964 que té com a objectiu el foment i conservació del patrimoni cultural de Falset i la resta de la comarca del Priorat.

Els Brivalls de Cornudella són una colla castellera del Priorat. Fou refundada el 22 de desembre de 2012, i acceptada dos mesos més tard com a colla en formació, per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i com a colla de ple dret el 12 de febrer del 2014.

L'any 1940 es va fundar la "Sociedad Anónima Barbis de Capsanes". La cultura del vi, la gresca i un sentit de l'humor finíssim, un humor capçanenc, van ésser els elements fundamentals d'aquesta unió que fou constituida com a associació anys més tard. La finalitat de l'associació és continuar amb la festa al poble de Capçanes, on cada cop més s'hi afegeixen més joves i no tan joves a seguir les activitats que s'organitzen.

Altres entitats d'àmbit cultural:

Associació Musical Vila de Falset, Colla gegantera de Falset, La Corranda, Associació Cultural La Tralla

Comunitari

L’AMPA de l’Escola Antoni Vilanova és una associació sense ànim de lucre al servei de la comunitat educativa del centre. Per una banda, l'AMPA és un mitjà de participació de les famílies en el dia a dia del centre, i per altra banda manté una relació amb la direcció del centre per tal d’implicar-se més en l’educació diària dels infants.

L’any 1995, la majoria de gent jove del poble es va organitzar per reivindicar a l’administració local més polítiques de joventut i ser partícips del futur del poble i crear un grup d’opinió i reflexió, sobre les diverses temàtiques que afectaven i afecten a la gent jove. Anys després, l'associació organitza activitats tant diverses com cursos de gralla, campionats de botifarra, bitlles, futbol sala i ping-pong, exposicions sobre diverses temàtiques del poble, una mostra de vins i pastissos o la reactivació de la festa de St. Joan.

L’Associació de veïns i veïnes del Casal Capçanenc és una entitat sense ànim de lucre que neix entre finals dels anys 70 i principis dels anys 80 amb l’objectiu de dinamitzar el poble a nivell cultural. Durant aquest llarg recorregut, el Casal ha promogut i acollit iniciatives de cultura popular, com l’Esbart Dansaire i el Grup de Grallers i Geganters de Capçanes, o d’altres de coneixement del territori com el Centre Excursionista del Casal Capçanenc.

Compta amb serveis de bar, cine-teatre, biblioteca, gimnàs i dependències per a joves i jubilats. També s'encarrega d'organitzar la Festa Major. Avui en dia té més de dos-cents socis del poble i de fora, en una vila de dos-cents cinquanta habitants.

Altres entitats d'àmbit comunitari:

AMPA IES Priorat, Associació d'Amics i Veïns de Falset, Associació de Dones la Quartera, Associació de Joves La Lleganya, Associació de Joves Les Arrels.

Principals activitats associatives del Priorat

1. L'encamissada

La festa de l'Encamisada se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener, Sant Antoni. Està lligada a una llegenda que conta que a principis del s.XVIII, el dia de Sant Antoni, els homes del poble van protagonitzar una encamisada contra els francesos, és a dir, un atac ràpid de nit per a sorprendre l'enemic, vestint-se amb camises blanques per tal d'aprofitar la boira espessa que cobria el lloc, i passar desapercebuts. A Falset, aquells que ho volen surten a passejar en colles d’amics i lloguen els animals, que vénen d’arreu de Catalunya.

2. Fira del Vi de Falset

El primer cap de setmana de maig se celebra a Falset aquesta fira dedicada als vins de les dues denominacions d'origen de la comarca, la DOQ Priorat i la DO Montsant. Els cellers expositors donen a provar els seus vins a canvi d’uns tickets que es poden comprar a l’entrada de la fira. Durant el cap de setmana tenen lloc nombrosos actes paral•lels: conferències, cursets d'iniciació al tast de vi, concurs de cuina del vi, jornades de portes obertes en diversos cellers, maridatges del vi, mostra d’oli.

3. Festa de la truita amb suc d'Ulldemolins

El segon diumenge de març a Ulldemolins té lloc una diada que gira al voltant d'aquest plat emblemàtic del Priorat. Durant la jornada s’organitza un concurs de truites i en acabat es poden degustar els plats presentats. També hi tenen lloc altres activitats lúdiques.

4. Festa de la verema a l'antiga Poboleda

Poboleda celebra aquesta festa que solemnitza la collita tal com es feia antigament el segon dissabte de setembre. Es participa en la verema anant a les vinyes i en retornar té lloc un esmorzar popular. A continuació es pia el raïm, tenen lloc degustacions de vins de la població i altres activitats lúdiques i culturals.

5. Festa de Santa Càndia

Se celebra el cap de setmana més pròxim al 7 de setembre, i és com una segona Festa Major, en aquest cas dedicada a la patrona del poble. Cercavila i trobada de gegants, sopar popular i ball de nit són el nucli d'una festa petita que compta amb interessants actes de caire cultural.

6. Festa Major de Falset

Al voltant del 15 d'agost, Falset celebra la seva Festa Major, que sempre s’inicia amb una cercavila i una espectacular tupinada (pòlvora posada en tupins). Entre els principals actes es troben l'Espigol, en què els petits recorren els carrers i els perfumen amb la fragància d'aquesta planta aromàtica; el tradicional Ball de Coques, en què els homes treuen a ballar les dones i les obsequien amb una coca; el Correfocs, o la Batalla de Flors, que és una guerra de confetti que té lloc a la plaça de la Quartera.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou