L'associacionisme i el voluntariat al Vallès Oriental

FCVS

L'associacionisme i el voluntariat al Vallès Oriental

FCVS

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

La comarca del Vallès Oriental consta de 39 municipis i, l'any 2015, tenia una població de 400.375 habitants. En el conjunt de l’àmbit metropolità de Barcelona, el Vallès Oriental ocupa l’extrem nord-oriental de la regió, en plena depressió prelitoral catalana. La comarca limita amb Osona i el Moianès al nord, la Selva al nord-est, el Maresme al sud-est, el Barcelonès al sud i el Vallès Occidental al sud-oest. La seva capital és Granollers, amb 60.658 habitants.

El Vallès Oriental s’ha beneficiat del paper difusor de Barcelona i la saturació de la mateixa ciutat comtal. Aquests factors, juntament amb un desplaçament de la indústria a les comarques del seu entorn, han provocat que el Vallès Oriental experimenti un salt demogràfic brusc i una important transformació de la seva estructura productiva. La vida econòmica actual del Vallès Oriental gira entorn de la indústria, que ocupa més del 60% de la població activa.

La comarca compta amb nombrosos espais naturals molt ben conservats i amb una varietat de paisatges de gran bellesa. Exemples d’això són el Parc Natural del Montseny, catalogat per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, i el Parc Natural del Montnegre i el Corredor. La zona dels cingles de Bertí, on es pot trobar el santuari de Sant Miquel del Fai o el Parc Rural de Gallecs també són zones destacades. A més dels espais naturals, el Vallès compta amb un important patrimoni històric i artístic. També ofereix una gran oferta comercial, que va des del comerç més tradicional dels pobles més petits a la gran oferta comercial de les grans ciutats com Granollers, Mollet del Vallès, la Roca del Vallès, la Garriga, Sant Celoni o Cardedeu.

El Vallès Oriental compta a més amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que detallem a continuació.

L'associacionisme i el voluntariat al Vallès Oriental

Ambiental

És una organització integrada per propietaris forestals, voluntaris i altres entitats, que tenen cura de la gestió del medi natural de l’entorn de forma constant i coordinada amb les ADF veïnes, Ajuntament de Sant Celoni, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona. Afavoreixen la prevenció i divulgació dels riscos així com la participació activa en les situacions d’emergència que es produeixen en el seu àmbit d’actuació.

L'Associació Adopta un amic està formada per un conjunt d'amants dels animals. La prioritat és rescatar animals que han tingut mala sort a la vida i aconseguir donar-los una segona oportunitat. Rescaten animals dels carrers, animals en risc de sacrifici a les gosseres, etc. L'associació no disposa de seu o refugi, per la qual cosa treballen exclusivament amb cases d'acollida.

  • VOLGA

Voluntariat Ambiental per Gallecs neix des de la societat civil per promoure la conservació dels espais agraris i naturals de l’àmbit de Gallecs, com a continuació de les lluites engegades fa anys quan es posava sobre la taula l’opció d’urbanitzar la zona.VOLGA pretén buscar l’equilibri entre el lleure i l’activitat agrària realitzant totes aquelles activitats que fomentin el coneixement, el respecte i la divulgació de l’espai rural de Gallecs.

Comunitari

Associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.​ La Demarcació Vallès/Maresme de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) engloba 16 agrupaments escoltes i guies a les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme.

VO Feminista neix de la inquietud de moltes dones del Vallès Oriental per lluitar per un món feminista. És un col·lectiu de dones diverses de la comarca coordinades per promoure la lluita feminista als pobles i ciutats de la comarca.

  • Associació Amics de la Ciutat de Granollers

Associació sense ànim de lucre amb l'objectiu de crear opinió sobre temes que concerneixin la ciutat de Granollers i les persones que hi viuen, des d'una perspectiva fonamentalment apolítica i aconfessional. Els objectius s'aconsegueixen mitjançant conferències, debats, taules rodones o activitats obertes a tothom a càrrec de persones de referència en cada àmbit de coneixement.

Cultural

El Consorci per a la Normalització Lingüística és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua pròpia de Catalunya en tots els àmbits.

És una entitat que promou la difusió de la cultura lírica i operística en l'entorn del Vallès Oriental, principalment mitjançant diferents estratègies com la creació de produccions pròpies de diferents òperes en mitjà i petit format adaptades als teatres municipals, activitats divulgatives d'aquest gènere, conferències i viatges.

  • Associació Cultural l'Esquellot

L'Associació Cultural l'Esquellot neix amb l'objectiu de dinamitzar la cultura popular dels Països Catalans a la població de Cardedeu. A la vegada intenta despertar una consciència nacional i social, que s'apropi a l'autodeterminació i la justícia social del poble.

És una colla castellera de Granollers. Des de 1991 els Xics de Granollers han arrelat els castells a la ciutat de Granollers i al Vallès Oriental on l’experiència amb el món casteller era pràcticament nul.la. Vesteixen amb camisa de color grana i els seus millors castells són el 2 de 8 amb folre, el 3 de 8, el 4 de 8 i el pilar de 6 carregat. Van ser apadrinats pels Minyons de Terrassa i els Castellers de Barcelona.

Internacional

  • Àfricat, Associació per la Interculturalitat i el Desenvolupament dels Països Empobrits

L'associació va sorgir l'any 2007 durant un viatge al Senegal. És una associació sense ànim de lucre i independent que té per objectiu dur a terme projectes de desenvolupament en els àmbits de la sanitat, l'aigua, la sostenibilitat i l'educació. Duen a terme projectes de desenvolupament als països empobrits, diferents activitats interculturals i viatges de voluntariat​.

ADRA està considerada pels organismes internacionals com una xarxa d'agències d'ajuda humanitària i de desenvolupament. És una ONGD confessional que, estant vinculada a l'Església Adventista, manté la seva estructura i organització administrativa de manera independent. Actualment la xarxa de ADRA està present en més de cent vint països.

Associació sense ànim de lucre que organitza, des de l’any 1996, el viatge i l’estada temporal a Espanya dels nens i nenes ucraïnesos afectats per les radiacions derivades de l’explosió nuclear de Txernòbil. El projecte consisteix en facilitar al major nombre d'infants la possibilitat de sortir del seu entorn habitual perquè puguin recuperar al màxim les seves defenses naturals.

Social

És una entitat sense ànim de lucre, constituïda l'any 2002, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants amb diversitat funcional o necessitats especials gràcies a la combinació única de cavalls, teràpia i un entorn natural. El propòsit de l'entitat és assolir objectius lúdics, educatius i terapèutics en un ambient relaxat, segur i divertit.

La Fundació d’ajuda oncològica Oncovallès, és una institució sense ànim de lucre amb l’objectiu de fer costat i donar atenció psicooncològica integral als malalts de càncer i als seus familiars de tot el Vallès Oriental. La fundació ofereix un ampli ventall de serveis, tallers terapèutics, xerrades de prevenció i taules informatives així com diverses activitats per a recaptar fons i poder mantenir el compromís social amb més de 40 municipis.

Associació de famílies sense ànim de lucre formada per pares, mares, familiars i voluntaris amb l’objectiu de millorar la vida social de les persones amb discapacitat i poder-los oferir una oportunitat d’oci. AFADIS sorgeix de la necessitat de crear un punt d’unió i suport per aquestes famílies, així com un lloc per oferir als nens i nenes amb diferents discapacitats la possibilitat de fer esbarjo i activitats.

Punts de voluntariat al Vallès

Principals activitats associatives del Vallès Oriental

1.Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers

Durant els 9 dies de Festa Major a finals d’agost, la ciutat de Granollers es divideix en dos bàndols festius que organitzen desenes d’actes i activitats per separat. Un jurat secret valora quina és la colla que ha estat més animada, innovadora, divertida i participativa i decideix qui guanya aquella edició. La festa s’ha convertit en tot un referent d’una celebració organitzada directament per la ciutadania i entitats.

2. El Corpus de la Garriga:

El Corpus és una de les festes més populars de la Garriga, en la qual participen ciutadans i entitats de totes les condicions i edats. Una festa que combina el caràcter religiós, cultural i popular i que espera ser declarada pròximament Festa Tradicional d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya. El principal reclam són les catifes que engalanen els carrers, fetes amb elements vegetals, especialment clavells i flor de ginesta però també xiprer, terra i esclòfia d'arròs. Entitats, escoles i carrers són els encarregats de fer les estores florals amb la col·laboració de totes aquelles persones que vulguin participar-hi.

3. Escaldàrium

És fruit de la barreja metafòrica de foc i aigua que el ball de diables atribueix a l’aigua termal. Danses i músiques originals en directe sota castells de foc i mànegues d’aigua animen els visitants a deixar-se endur per l’espectacle diabòlic de la colla calderina. La plaça de la Font del Lleó és l’escenari anual d’aquesta festa integrada per una pirotècnia espectacular i peces de música exclusives que embolcallen la perversa diversió que ofereix el ball de diables.

4. Fira de Sant Isidre de Cardedeu – FICARD

La Fira per antonomàsia de Cardedeu acull més de 20 mil visitants any rere any des de 1984 que fidelitzen la diversitat i pluralitat d'expositors. Entre els sectors representats hi ha: ramaderia, indústria, comerç, turisme, restauració, automoció i entitats.

5. Primavera Cultural

Amb l’inici de la primavera, a Santa Maria de Palautordera es multipliquen els actes i activitats que amb l’arribada del bon temps prenen el carrer com a escenari. Sota el nom de Primavera Cultural es recull aquesta efervescència d’actes i activitats organitzats pel teixit associatiu palauenc i per l’Ajuntament.

6. Mercat Solidari de Segona Mà a Sant Fost de Campsentelles

Al mercat sí poden trobar gairebé 100 parades de venda i compta amb una gran afluència de públic que el converteix en un dels mercats de segona mà solidari més important de la zona. La condició fonamental del mercat és la venda exclusiva de productes de segona mà. També es vol destacar la tasca social, convidant als participants a donar un tant per cent dels guanys de les vendes del dia a una causa solidària. Està organitzat per l'Associació Mercat Segona Mà Sant Fost amb la col·laboració de Plataforma Solidària, entitats de Sant Fost i IDYMA Disseny Web.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou