L'Ateneu Empordà Obert, 250 m² per omplir de cultura, territori i llengua

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
El moment en què es va explicar on s'instal·larà el nou Ateneu Empordà Obert, un local que havia estat un restaurant al centre de Figueres. Font: Òmnium Alt Empordà
El moment en què es va explicar on s'instal·larà el nou Ateneu Empordà Obert, un local que havia estat un restaurant al centre de Figueres. Font: Òmnium Alt Empordà
Un dels cartells de la campanya que anava buscant local pels carrers de la capital altempordanesa. Font: Òmnium Alt Empordà
Un dels cartells de la campanya que anava buscant local pels carrers de la capital altempordanesa. Font: Òmnium Alt Empordà

L'Ateneu Empordà Obert, 250 m² per omplir de cultura, territori i llengua

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Òmnium Alt Empordà, IAEDEN-Salvem l'Empordà i el Centre Excursionista Empordanès promouen un nou espai social i cultural a Figueres.

Davant l'evidència d'una falta d'espai comunitari a Figueres (Alt Empordà), fa uns mesos, tres entitats molt diferents per fora, però molt iguals per dins, van arremangar-se i van posar en marxa la creació d'un ateneu. Òmnium Alt Empordà, IAEDEN-Salvem l'Empordà i el Centre Excursionista Empordanès (CEE) van buscar un local cèntric i a peu pla, i van engegar una enigmàtica campanya de màrqueting que va fer que durant molts dies per les xarxes socials i pels carrers de la ciutat tothom ensopegués amb un #250m2 sense saber què era.

Es tractava d'aconseguir la complicitat de la ciutadania per a una crida de recollida de fons per adequar el local: un espai de 250 m2 al carrer Sant Josep de Sol Isern, 3. Una part de les obres ja estan fetes i, tot i que la data no està encara tancada, l'Ateneu Empordà Obert podria estar en marxa passat l'estiu.

"Volem que sigui un punt d'atracció a la ciutat, un punt de trobada que molta gent trobem a faltar ara", explica el president del CEE, Jaume Delclòs. "Busquem generar un espai i també notícies positives, que ens convenen molt a Figueres", hi afegeix. Les promotores són tres entitats amb molta tradició a la comarca, que apleguen 45.000 socis i sòcies i amb una història de molta feina feta en la cultura, l'ecologisme i l'excursionisme.

Així, l'Ateneu vol ser un punt de trobada entre aquests tres àmbits i obert a tothom. "No ha estat fàcil -admet Delclòs- i el partit tot just comença". Una de les primeres dificultats va ser trobar un espai prou gran, planta baixa i cèntric -un objectiu és també dinamitzar el centre de la ciutat-. Finalment, el van trobar. Havia estat un restaurant, a prop de la Rambla. Hi haurà un bar, una sala d'actes, espais per fer activitats i despatxos de les entitats. "Serà un lloc on puguis anar un divendres i sabràs que hi trobaràs algú per passar una estona", resumeix.

El tresorer d'Òmnium Alt Empordà, Ramon Isern, explica que l'entitat necessitava canviar de seu per fer-la més accessible i còmoda a la gent. "Una de les nostres activitats són les classes de llengua i tindrem un espai adequat per poder-ne fer", assenyala, ja pensant en el nou local. Ha estat precisament Òmnium qui ha donat una bona empenta econòmica a la iniciativa.

Encara sense data, Isern i el seu equip pensen en una inauguració del nou espai que cridi l'atenció de la ciutadania. "Les bones notícies s'han de celebrar", diu. De fet, l'interès per aquesta experiència de compartir espai i projecte col·lectiu amb altres entitats està vigilada de prop per la casa mare, per Òmnium Cultural, i es podria repetir en altres poblacions del país.

La força col·lectiva

Amb la recollida de fons #Omplim250 es van aconseguir 30.000 euros en poc més de dos mesos. Els diners de la campanya de micromecenatge s'han invertit en l'adequació de l'edifici amb la mirada posada a obrir-lo passat l'estiu. "Figueres ha de poder recuperar l'orgull de comarca", diu Delclòs. Confien també en un projecte col·lectiu per "enfortir la vida social i cultural de l'Alt Empordà i de la ciutat de Figueres". Les tres entitats promotores insisteixen en el fet que la clau serà que la gent es faci seu l'espai.

L'Ateneu Empordà Obert s'afegirà al Casino Menestral Figuerenc, creat el 1856 i amb seu al carrer Ample -una seu que està en obres des del 2004 i, provisionalment, es fan les activitats en un edifici del carrer Poeta Marquina- i al Patronat de la Catequística - La Cate, fundat el 1921 i amb seu a la Ronda Rector Arolas, 4.

Afegeix un comentari nou