Àmbit de la notícia
Social

Entitats europees asseguren que tots els països de la Unió treballen en pro dels drets de la infància

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, i el director de la Plataforma d'Infància, Ricardo Ibarra, durant la seva intervenció. Font: Taula d'entitats del Tercer Sector.
    La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, i el director de la Plataforma d'Infància, Ricardo Ibarra, durant la seva intervenció. Font: Taula d'entitats del Tercer Sector.

Així i tot, des de la PINCAT adverteixen que l’augment de les violències i dels problemes de salut mental amenacen els drets de la infància a casa nostra.

La Facultat d'Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés – Universitat Ramon Llul va acollir ahir el Debat Europa Social 'Un nou impuls a l'acció local i europea en defensa dels drets de la infància', organitzat per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i el DIPLOCAT, en col·laboració amb Eurochild.

La jornada va constar de dues taules de reflexió, la primera de les quals girava entorn de les perspectives globals i comunitàries dels drets de la infància a la Unió Europea. Durant el debat, el responsable de la Unitat de Polítiques Socials de la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea, Jiri Svarc, es va mostrar optimista pel que fa a la situació dels drets de la infància, assegurant que "és una matèria en què tots els estats estan treballant en major o menor nivell".

Pel que fa a la situació catalana i estatal en aquesta matèria, la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Ester Cabanes, va assegurar que "cal celebrar la posada en marxa del Pla d'Acció Estatal per a la Implementació de la Garantia Infantil Europea, ja que aquesta mesura fa que, per primera vegada, es posi la infància sobre la taula de tots els governs, de tots els nivells".

Per la seva part, el director de la Plataforma d'Infància, Ricardo Ibarra, va recordar que el Pla de Garantia Infantil "no és la solució a tot i que, quan s'acabi el seu finançament, haurem d'haver canviat metodològicament com actuem envers la pobresa infantil, platejant-nos que hem de ser molt ambiciosos i començar a treballar en la prevenció, més que en l'erradicació".

Per tancar la primera taula, l'especialista en protecció d'infància d'UNICEF Europa i Àsia Central, Stela Grigoras, va posar el focus en què jornades com 'Un nou impuls a l'acció local i europea en defensa dels drets de la infància' suposen "una inversió molt important en el nostre futur, tant a nivell europeu com internacional".

Els drets de la infància, assignatura pendent a Catalunya

Durant la jornada, també es va presentar l'informe sobre drets de la infància a Catalunya de la Plataforma d'Infància a Catalunya (PINCAT), que revela que Catalunya se situa a la cua d'Europa pel que fa a les dades de pobresa i exclusió social de la infància.

La responsable tècnica de la PINCAT, Judit Calabria, va exposar algunes de les principals conclusions de l'informe que la Plataforma ha actualitzat dos anys després de la seva publicació original, l'any 2021, i que, segons va explicar Calabria, "evidencia l'empitjorament dels drets de la infància i l'adolescència en gairebé tots els eixos que es treballen".

Segons la PINCAT, un dels indicadors més preocupants de l'informe és el greu augment de les dades de violències. De fet, en els darrers dos anys, els casos de violència amb víctimes menors d'edat han augmentat en un 106%. A aquesta dada, se li suma una altra molt preocupant i és que la violència sexual cap a la infància ha augmentat en un 51,3% en el període entre el 2016 i el 2021.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari