Àmbit de la notícia
Social

Laura Pérez León: "Fem reforç col·lectiu perquè la lluita del 8 de març pugui ser cada dia"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Laura Pérez León, sòcia fundadora de Barabara Educació
  • Sessió d'EduCom Dona de la cooperativa Barabara
    Sessió d'EduCom Dona de la cooperativa Barabara
  • Sessió d'EduCom Dona
    Sessió d'EduCom Dona

Parlem amb la Laura Pérez León, sòcia fundadora de la cooperativa Barabara Educació sobre el programa social que duen a terme amb dones majors de 45 anys en situació d'atur.

Què és Barabara?

Barabara Educació, som una cooperativa de treball associat, d'iniciativa social i sense ànim de lucre que neix a finals del 2013, impulsada per 4 dones.

'Barabara' significa camí, i és un camí que hem iniciat amb la voluntat de contribuir al canvi social a través de la formació i desenvolupament de les competències i habilitats socials de les persones,  potenciant l’esperit crític, solidari, professional i compromès amb la comunitat.

A què us dediqueu i quina és la vostra missió?

Actualment som 5 dones amb  trajectòria i experiència en l’àmbit de la gestió, la formació i el desenvolupament de projectes socioeducatius. Oferim serveis especialitzats i de qualitat per al desenvolupament de competències transversals per empreses, entitats i administracions públiques. Anem fent camí acompanyant a persones i entitats.

La nostra missió és la formació en competències i habilitats socials de les persones,  potenciant l’esperit crític, solidari, professional i compromès amb la comunitat.

Per què amb un model de cooperativa? Què aporta al projecte?

El model  cooperatiu és el model de governança en el que ens sentim més còmodes  per ideologia i per coherència. Les cooperatives som organitzacions democràtiques, on hi ha una distribució equitativa, una gestió i una responsabilitat compartides. Fem nostres els principis de l’Aliança internacional així com els valors cooperatius. Ens sentim economia social, perquè les persones són el nostre centre. Les persones enteses com les cooperativistes i treballadores de Barabara i les persones enteses com les que acompanyem en diferents processos.  

Ser una cooperativa ens comporta ser coherents amb els nostres valors i actituds i poder ser acompanyants i referents per a altres persones que des de l’emprenedoria volen iniciar el camí del cooperativisme. I que ens aporta, doncs, viure amb pau, gaudir del que fem, decidir el què volem i cuidar-nos tant com puguem. 

Des de quines grans línies treballeu la formació en competències i habilitats socials de les persones?

De fet, és la nostra línia base per a quasi tots els nostres àmbits. La treballem des de l’orientació i reorientació professional; des de la formació i enfortiment organitzatiu  per a empreses, associacions i entitats, etc.; des de l‘elaboració de propostes didàctiques; i des de l’apoderament i acompanyament de diferents col·lectius  i en especial quan treballem amb dones. 

Teniu un programa social d’apoderament dirigit a dones en situació d’atur. Quina és la situació actual d’aquesta problemàtica?

Sabem que l’atur femení és un factor estructural i crònic, on són les dones les que tenen una taxa d’atur més alta i de llarga durada, aquesta taxa és més elevada en les dones majors de 45 anys, que condiciona la seva qualitat de vida.

Avui dia tenir una feina no significa estabilitat laboral, qualitat de vida i sortir de la pobresa. Les condicions laborals precàries que pateixen les dones es tradueixen en baixos salaris, temporalitat dels contractes, jornades reduïdes, sectors feminitzats...

En què consisteix?

Davant aquesta situació de precarietat que ens envolta, generem processos de treball i d’acompanyament en el desenvolupament i l’apoderament personal, amb perspectiva de gènere, per tal que la que les dones puguin eines per a triar les seves oportunitats i fins i tot poder sortir dels plans d’inserció laboral estandarditzats.

El programa està destinat a dones majors de 45 anys, amb o sense experiència professional, en situació d’atur, oferint més eines i recursos per les dones per tal d'augmentar les seves oportunitats d'accés al món laboral, mitjançant la formació especialitzada en competències transversals, habilitats socials i l’orientació professional.

I com ho feu?

Partim d'una metodologia activa i participativa en què es fomenta el protagonisme de cadascuna de les persones participants. La nostra metodologia ens permet crear una forta cohesió de grup i un treball molt proper i personalitzat.

En el marc d’aquest programa quins temes soleu treballar amb elles?

Els processos de desenvolupament de l’apoderament personal, els treballem des de la seva triple dimensió: personal, com a desenvolupament del sentit del jo, de la confiança i la capacitat individual, de les relacions properes; com a capacitat de negociar i influir en la naturalesa de les relacions i les decisions, i col·lectiva; com a participació en les estructures polítiques i acció col·lectiva basada en la cooperació.

Des d’aquesta mirada treballem diferents àmbits competencials, des de la gestió personal,  i grupal , desenvolupant i reforçant l’autoconeixement i autoestima de les dones, fem èmfasi en el treball de la comunicació verbal i no verbal, desenvolupant l’assertivitat. Brindem eines per a treballar en equip, desenvolupar nous estils de lideratge i resolució de conflictes.   

A partir del desenvolupament competencial, ens endinsem en el món del mercat laboral, en les necessitats i demandes en constant canvi, i amb els reptes i dificultats que les dones troben en la recerca de feina.   

Heu treballat alguna cosa específica per aquest 8 de març?

No, de fet el que fem és acompanyar des de fa temps  a col·lectius,  associacions i grups de dones a fer realitat les accions que s´han proposat fer amb motiu del 8 de març  i, el que és més important, el del reforç col·lectiu perquè la lluita del 8 de març pugui ser cada dia

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari