L'autèntic origen del 8 de març

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'autèntic origen del 8 de març

Resum: 

Enguany, en motiu de l'arribada del 8 de març entitats i associacions d'arreu de Catalunya preparen un gran nombre d'activitats per celebrar el Dia Internacional de la Dona, després que el 1977 l’Assemblea de les Nacions Unides l’aprovés. Però, sabem realment d'on ve?

Erròniament s’atribueix el naixement del dia Internacional de la Dona a un fet aïllat: El 8 de març de 1908 les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York anomenada Cotton van declarar una vaga en protesta a les condicions de treball insuportables a què eren subjectes. El seu cap no va acceptar la vaga i les dones van decidir ocupar la fàbrica. Com a resposta, l’empresari les va tancar a dins la fàbrica, va calar-hi foc i va matar a les 129 treballadors que hi havia dins.

Tot i la rellevància del fet, la realitat és molt més complexa i la instauració d’aquesta diada s’ha d’entendre en un context històric i ideològic molt més ampli.

La decisió de convertir aquesta data en una festivitat internacional va sorgir de Clara Zetkin (1857-1933), líder del moviment alemany de dones socialistes, en el marc de la celebració de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes que es va fer a Copenhaguen l’any 1910. La seva proposta s’inspirava en el “Women’s Day” que les socialistes nord-americanes celebraven l’últim diumenge de febrer des de 1909 per reivindicar el dret a vot de les dones, el qual, no va ser aprovat per la Constitució nord-americana fins l’any 1920 i a Espanya fins al 1933.

La primera celebració del Dia Internacional de la Dona es va produir el 19 de març de 1911 i es va seguir a Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suècia. A partir d’aquest moment es va anar celebrant a diferents països però en dates diferents.

Ara bé, realment van ser les dones russes qui van implantar la data actual quan el 8 de març de 1917 van sortir al carrer per protestar davant la falta d’aliments originant la revolució russa. A partir d’aquest moment s’instaurà aquest dia i es continua mantenint després que el 1977 l’Assemblea de les Nacions Unides l’aprovés.

Des d'aleshores, aquesta diada es celebra a nivell mundial i pretén ser una data per tal que les dones reivindiquin de forma conjunta els seus drets. Enguany, quan es celebra el centenari de la proposta de Clara Zetnkin d'instaurar aquesta jornada a nivell mundial, la diada del 8 de març pren encara més importància ja que en el context actual de crisi econòmica i financera mundial, la situació de les dones és la que sovint és veu més afectada.

Tot seguit us citem alguns links interessants entorn aquest tema.

Propostes dia 8 de març:

Institut Català de les Dones

Manifestació 8 de març Barcelona

Comissió 8 de març de Terrassa

ZonaDona Girona

Associacions feministes de la Mancomunitat de la Conca d'Òdena

Universitat Autònoma de Barcelona

Universitat Pompeu Fabra

Universitat de Lleida

Universitat Rovira i Virgili

Associacions i entitats de dones i col·lectius feministes:

Centre Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Plataforma Revolucionària Antipatriarcal

Ca la dona

Xarxa Feminista de Catalunya

Dones en xarxa

Nàiades. Associació Jove de Dones Feministes

Enxarxades a Lleida

Associacions de dones de Tarragona

Dones d'Igualada

Acció Lila

Cau de llunes

Afegeix un comentari nou