L'equitat de gènere i el Tercer Sector Social a Catalunya: quin és el seu estat?
Comparteix
Intress és una de les entitats que ofereix diversos serveis per atendre i apoderar les dones, amb l’objectiu de construir un model social just i igualitari.
El Tercer Sector i l’equitat de gènere és un binomi que hauria de ser gairebé inseparable. En aquest sentit, la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (Ddipas) promou que les organitzacions de l’àmbit social esdevinguin referents com a entitats que treballen i integren els principis i valors de l’equitat de gènere. Malgrat tot, aquest àmbit és encara una assignatura pendent dins del món associatiu.
Segons dades de la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya de l’estiu passat, la bretxa salarial entre homes i dones en el sector d’acció social encara se situa entorn d’un 3%. En atenció a la tercera edició d’El Panoràmic, tot i que el 73% dels membres dels equips remunerats en el Tercer Sector són dones, en l’ocupació de les presidències de les entitats el 58% dels casos són homes.
Treballar l’equitat de gènere és un àmbit que no només es posa en relleu en l’estructura i la governança de les organitzacions, sinó també en els programes i projectes d’atenció que moltes entitats executen. Intress, per exemple, és una organització sense ànim de lucre que atén a persones en risc d’exclusió social. Una de les seves línies d’actuació és el seu programa d’Igualtat i Gènere, un programa que està orientat a construir un model social just i igualitari.
“L’origen de la desigualtat és el sistema patriarcal de la societat”, afirmen des del web d’Intress. L’atenció a víctimes de violència masclista, l’apoderament, la sensibilització i la incidència en l’entorn i la formació i la consultoria són les quatre línies que desenvolupa el programa de l’entitat orientat a les dones. Des de l’any 2016 han atès a 4.233 persones i compten amb 139 professionals que treballen per acabar amb les desigualtats de gènere.
En l’àmbit de l’apoderament destaca Dona Kolors, una marca de complements de moda i de la llar fetes a mà per dones en risc d’exclusió social. Alguns dels seus productes es poden comprar a la plataforma d’economia solidària El Mercat Social. En aquesta línia, la Fundació Surt és una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets de les dones i eliminar les discriminacions per motiu de gènere. Enguany han atès a 1.900 persones, de les quals 100 són dones que han patit violència masclista.
El mapa d’entitats de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya assenyala que a tot el territori hi ha 74 entitats dedicades a l’àmbit de la dona i el col·lectiu LGTBI. Del total, el gran gruix es concentra a Barcelona amb 62 entitats. A les províncies gironines n’hi ha 4, entre les quals destaquen l’Associació Suport a la Dona, l’Associació Comunitària Anti-Sida de Girona (ACAS), el Casal de la Dona de Tordera o l’entitat Dones més que mai. Pel que fa a Tarragona i Lleida, ambdues demarcacions empaten amb tres entitats dedicades a la dona.
El 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona, una data per reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones. Precisament, en l’àmbit de la cooperació internacional destaca Cooperacció, una associació que contribueix en l’apoderament de les dones per arribar a la justícia social i a la construcció de la pau. L’objectiu principal de la jornada serà progressar i avançar cap a l’equitat de gènere en tots els àmbits de la societat, premissa a la qual moltes entitats de l’àmbit social ja hi donen suport.
Afegeix un nou comentari