Les bicicletes donen noves oportunitats

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
Al taller es reparen bicicletes per donar a famílies en situació de vulnerabilitat. Font: Fundació Main
Al taller es reparen bicicletes per donar a famílies en situació de vulnerabilitat. Font: Fundació Main
Al Projecte BTT participen joves amb diferents perfils i formació diversa. Font: Fundació MAIN
Al Projecte BTT participen joves amb diferents perfils i formació diversa. Font: Fundació MAIN
Els/les participants realitzen col·laboracions amb altres entitats. Font: Fundació MAIN
Els/les participants realitzen col·laboracions amb altres entitats. Font: Fundació MAIN

Les bicicletes donen noves oportunitats

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

El projecte BTT de formació impulsat per la Fundació MAIN ajuda a la inserció laboral de joves.

La Fundació MAIN treballa al barri de Torre Romeu de Sabadell des de 1987 per millorar les oportunitats de les persones en situacions de vulnerabilitat. Les accions que realitza giren entorn qüestions socioeducatives, psicoterapèutiques, formació, cooperació i sensibilització, i inserció laboral. Precisament, en aquest àmbit s'emmarca el projecte BTT de formació que té com a objectiu "millorar les habilitats i competències personals dels i les joves, per establir un itinerari d'èxit cap a la inserció formativa i/o laboral", tal com indica la fundació.

Les entitats, tant públiques com privades, proposen una gran oferta de formació per a la inserció laboral dels i les joves. Des de la Fundació MAIN, a més, amb aquest projecte se centren en un àmbit poc conegut pel que fa a ofertes laborals però atractiu per al col·lectiu: la reparació de bicicletes i el guiatge.

Meritxell Sedó, coordinadora de l'àmbit formatiu i ocupacional de la Fundació MAIN, explica que s'ofereix una formació completa centrada en el món del ciclisme: "per una banda, fan un mòdul formatiu de 200 h de mecànica aplicada a les bicicletes i un altre de guia de BTT, més un mòdul d'atenció al client i un altre d'emprenedoria".

Sedó també comenta la necessitat que aquest tipus de formació s'adapti a la situació del mercat laboral, per aquest motiu, han hagut d'ampliar els continguts sobre atenció al client/a, tant per a poder treballar en petites botigues on han d'atendre els compradors/es, com per a treballar en el guiatge, ja que calen "habilitats comunicatives per tal de dinamitzar el grup".

Per a Meritxell Sedó aquesta formació tan completa suposa un plus als i les joves participants perquè "proporciona una major seguretat de si mateixos/es a l'hora d'incorporar-se al món laboral".

Punt de trobada per a traçar un nou camí

Al taller es troben joves de diferent perfil i nivells d'estudis, però amb dos punts comuns: l'interès pel món del ciclisme i les ganes de millorar laboralment. La motivació en aquest àmbit es tradueix sobretot en les ganes "d'adquirir les competències necessàries per ser bons mecànics i guies de BTT. Tots coincideixen en el fet que volen saber reparar totes les parts d'una bicicleta", segons Sedó.

Més enllà d'això, però, amb la formació adquireixen competències comunicatives i per a l'atenció a la clientela, valors molt necessaris per a poder tenir èxit en altres àmbits de la vida.

Les activitats formatives es combinen també amb altres lúdic-esportives amb l'objectiu de cohesionar el grup. "Donem molta importància al treball en equip i, per tal d'assolir-ho, considerem que és important tenir el grup cohesionat independentment de la diversitat d'aquest!", diu Meritxell Sedó.

Col·laboració amb la societat

També duen a terme activitats d'enfortiment social conjuntament amb altres entitats i empreses, que es tradueixen en accions cíviques, socials i culturals; sempre tenint el nexe amb el món del ciclisme.

"Aquestes activitats proporcionen grans valors als joves i serveixen per sensibilitzar-los de la importància de la seva presència en la societat i perquè aquesta valori les aportacions que realitza la població juvenil en un àmbit que els motiva: el ciclisme", comenten des de la Fundació MAIN.

Es tracta d'un punt molt important a tenir en compte, sobretot entre joves que potser fan un canvi en la seva situació formativa/laboral o han de decidir el seu futur. Des de l'entitat expliquen que enguany, algunes d'aquestes activitats han estat la participació en l'organització de la Súper Enduro Arfa netejant camins i fent peraltes per a la cursa del setembre.

També han establert la sinergia i col·laboració amb l'entitat Bicicletes sense Fronteres, on els i les joves del programa BTT han reparat bicicletes de l'entitat per ser enviades a projectes cooperatius de l'Àfrica o per a treballadors/es dels camps de les terres de Girona i facilitar-los l'accés al món laboral.

Durant la campanya de Nadal els/les joves del taller reparen i reciclen bicicletes infantils per regalar a les famílies en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. Pel que fa al vessant de guiatge, també duen a terme rutes acompanyant els infants i famílies de l'escola Samuntada en el seu projecte de Bici Bus i han dissenyat noves rutes segures.

Meritxell Sedó també comenta que, tot i les dificultats afegides relacionades amb la contractació juvenil, els/les joves obtenen feines en el sector del ciclisme, com per exemple, en empreses com Decathlon, de ciclologística o en petites botiga-tallers. Reconeix que, malgrat la complexitat de la situació laboral general, el sector del ciclisme està emergent i els/les participants tenen oportunitats laborals.

Més enllà d'això, "el progrés i desenvolupament dels/les joves un cop realitzat tot el programa BTT és espectacular", comenta Sedó, perquè assoleixen un desenvolupament integral a través de la formació, la mentoria empresarial, les visites a diferents empreses del sector, el coaching grupal i individual, les activitats d'enfortiment social...

Però el més important és que al llarg del programa també es treballa el disseny del full de ruta, perquè puguin seguir el seu camí escollit, sigui amb la inserció laboral o amb el retorn al sistema educatiu.

Afegeix un comentari nou