Àmbit de la notícia
Social

Les famílies d’alumnes amb sordesa demanen que es despleguin mesures d’accessibilitat a les escoles catalanes

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Si les mesures d'accessibilitat s'implementessin completament, beneficiarien a més del 90% de l'alumnat amb sordesa. Font: iStock.
    Si les mesures d'accessibilitat s'implementessin completament, beneficiarien a més del 90% de l'alumnat amb sordesa. Font: iStock. Font: iStock

L'Associació Catalana de Famílies i Persones Sordes (ACAPPS) insisteix que les solucions tecnològiques ja existeixen, però no s'apliquen a molts centres educatius.

A Catalunya, hi ha més de 2.000 alumnes amb sordesa escolaritzades en modalitat oral. Per tal de poder entendre i participar en les classes, aquestes estudiants necessiten que es despleguin mesures d'accessibilitat, com ara la implementació del bucle magnètic – un dispositiu electrònic que transmet el so a través de senyals elèctrics – les emissores FM o la subtitulació. Des de l'Associació Catalana de Famílies i Persones Sordes (ACAPPS) demanen que s'apliquin aquestes mesures que beneficiarien el 93% de l'alumnat amb sordesa.

ACAPPS, a més, denuncien que "la sordesa és una discapacitat molt invisible, que no té suficients suports a les aules". Les famílies també recorden que, per a una estudiant amb sordesa, seguir una classe "implica un esforç superior a la resta de les seves companyes" i és precisament per aquest motiu que es necessiten mesures específiques i personalitzades per poder atendre les estudiants.

En aquest sentit, Àngels Videla, mare d'un alumne amb sordesa i presidenta de l'associació ACAPPS, explica que "entre el soroll propi i ambiental de les aules i el constant moviment del professorat, és complicat que l'alumnat amb sordesa pugui llegir els llavis del docent i rebre el so amb nitidesa al seu audiòfon o implant coclear". "És a dir", continua Videla "no poden seguir una classe amb normalitat i per fer-ho, s'han d'esforçar molt, concentrar l'atenció a cada moment i això, al final de la jornada, provoca molta fatiga i, fins i tot, ansietat o desànim en sentir que no arriben".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ACAPPS (@federacioacapps)

Falta d'implementació dels recursos ja existents

Des de l'entitat es vol promoure un sistema educatiu més inclusiu que garanteixi les mesures d'accessibilitat necessàries perquè les alumnes amb sordesa puguin estudiar amb "autonomia i normalitat". En aquesta línia, la directora d'ACAPPS, Laia Sullastres, apunta que "les solucions hi són i el que cal és que les escoles, instituts i universitats, les apliquin".

ACAPPS forma part de la Taula per a un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI), impulsada pel Govern de la Generalitat, on ha demanat directament al Departament d'Educació que aquest curs es doti a les escoles de bucles magnètics i que la seva implementació quedi contemplada dins la partida pressupostària que es dedicarà a reforçar l'escola inclusiva.

"Estem parlant de suports com els bucles magnètics o les emissores FM a les aules", continua Laia Sullastres, "una tecnologia que permet que el so els arribi molt millor al seu audiòfon o implant coclear i que els permet sentir més bé al professorat, i els subtítols de tots els materials audiovisuals cada vegada més presents".

Pel que fa a la subtitulació, des de l'associació demanen "avançar en analitzar les actuals eines de subtitulació en català, valorant la seva qualitat i aplicació pràctica per als continguts curriculars". Aquesta tecnologia, expliquen des d'ACAPPS, és una "mesura indispensable" per l'alumnat amb sordesa i cal integrar-la en l'accés als continguts, "optimitzant els recursos i dissenyant entorns i contextos accessibles".

Aquest curs, el Departament d'Educació reforçarà els equips dels Centres de Recursos per a l'Alumnat amb Dificultats Auditives (CREDAs), un model que des de l'entitat valoren positivament, ja que, asseguren "el treball col·laboratiu entre escoles i CREDA ha permès millorar notablement la trajectòria acadèmica de l'alumnat amb sordesa", però insisteixen en la necessitat d'un pla de formació específic en sordesa per a personal docent i logopedes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari