Les persones amb diversitat funcional, oblidades en les restriccions per frenar la Covid-19
Comparteix
Diverses entitats de lleure denuncien que han deixat d’acompanyar a aquest col·lectiu per les restriccions i demanen ser considerats servei essencial.
“Em ric molt amb els companys i amb els monitors i crec que també tinc dret a ser feliç”. Aquestes són les paraules de la Pepa, una de les usuàries amb diversitat funcional afectades per les restriccions governamentals per la Covid-19. Moltes entitats que donen servei de lleure a aquest col·lectiu han deixat de realitzar les seves activitats. Des de la Xarxa d’Entitats Lleure Divers demanen que les seves accions es considerin servei essencial.
És per aquest motiu que el mes de desembre es va impulsar Diversitat en lluita, una plataforma d’entitats del lleure que denuncia l’aïllament que pateix aquest col·lectiu per les restriccions. “Davant el context de crisi sanitària, social i política que estem vivint, les persones amb diversitat funcional, les seves famílies i les entitats que les acompanyem tornem a ser les últimes de la fila”, han afirmat en un manifest de la Xarxa d’Entitats.
“Volem denunciar que les mesures restrictives imposades pel departament de Salut i pel PROCICAT no estan tenint en compte les diferents realitats socials i econòmiques de la població”, han afirmat des de la campanya. La campanya #DiversitatEnLluita assenyala que el lleure és un servei essencial per a la salut comunitària de la nostra societat i reivindica la salut com una eina que té en compte les realitats de totes les persones que conformen la societat.
Les restriccions han castigat amb duresa el lleure educatiu. Set dels deu últims mesos els han passat en format virtual i el col·lectiu que més ho pateix és el de les persones amb discapacitat intel·lectual, ja que no poden gaudir d’espais de socialització amb la resta de companys i companyes. Les tres entitats darrere de la Xarxa d’Entitats de Lleure Divers són Oratge, Encert i Reperkutim.
Les famílies també pateixen les conseqüències de les restriccions
El fet que les persones amb diversitat funcional es quedin tancades a casa i no puguin socialitzar a través de les entitats de lleure divers fa que moltes famílies també paguin les conseqüències de les restriccions. Alguns familiars destaquen que necessiten temps per dedicar a la resta de la família i, per tant, ara assumeixen una càrrega més gran d’atenció als seus fills o néts amb diversitat.
A més, la inactivitat esportiva pot afectar els seus problemes de conducta. Quan es deixa de banda a aquest col·lectiu, es crea paral·lelament la necessitat d’un servei terapèutic d’acompanyament a les famílies, de gestió del temps lliure i de socialització per a joves, ja que el fet de no participar en dinàmiques col·lectives pot impulsar comportaments més agressius o intolerants.
En aquest sentit, sense el lleure adaptat deixen de treballar les seves relacions socials. Tot això fa que el que han guanyat en anys, ho perdin en pocs mesos d’aturada brusca del seu dia a dia.
Les entitats de lleure en l’àmbit de la discapacitat, algunes obligades a tancar
La Fundació Ludàlia és l’exemple que evidencia com algunes entitats de lleure en l’àmbit de la discapacitat han hagut de tancar. El dia 11 de novembre del 2020, l’entitat va enviar una nota de premsa on anunciava que es dissoldria després de mesos sense poder dur les seves activitats.
Durant 20 anys, la fundació va atendre a més de 10.000 persones amb discapacitat intel·lectual realitzant tallers de teatre, cuina, informàtica, fotografia, viatges d’estiu i fins i tot tardes de discoteca Sala B de Luz de Gas. El dia 31 de desembre, es van acomiadar oficialment a través del seu compte de Twitter.
El cas de la Fundació Ludàlia pot ser el precedent d’altres entitats que hagin d’abaixar la persiana. Molts dels projectes i activitats d’oci divers es basa en la dedicació desinteressada de famílies i voluntariat, i sovint s’aguanten d’un fil. “Hi ha el perill de fer passos endarrere, que les persones amb discapacitat perdin el dret a estar al carrer”, afirmen des de l’associació Encert en una carta oberta de comiat a Ludàlia.
GRÀCIES per tants i tants anys de SOMRIURES pic.twitter.com/XmudCDmKzO
— Fundació Ludàlia (@fundacioludalia) December 31, 2020
El sector de la discapacitat dona suport a la campanya
Actualment 1177 persones i 62 entitats s’han adherit al manifest. DINCAT, la federació que aglutina prop de 300 entitats que donen resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual d’arreu del territori català, s’ha adherit a la campanya #DiversitatEnLluita. La Xarxa d’Entitats de Lleure Divers ha mantingut també converses amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), que ha mostrat conformitat amb la seva reclamació.
Segons afirmen des de la campanya, els òrgans autonòmics de gestió de la pandèmia com el CECAT o el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han donat llargues per no tenir una entrevista i poder explicar les particularitats el sector davant la pandèmia. Des de la plataforma de Lleure Divers demanen poder asseure’s amb les administracions per traslladar que la situació de molts joves és cada cop més inestable i les famílies es troben sobrepassades per les restriccions.
Afegeix un nou comentari