Les universitats públiques catalanes cooperen amb cinc universitats africanes

 Font:
Font:

Les universitats públiques catalanes cooperen amb cinc universitats africanes

Resum: 

Representants de diferents universitats públiques catalanes estan aquests dies a Senegal per establir un acord de cooperació i crear un consorci amb cinc universitats de l’Àfrica

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) duu a terme aquests dies a Senegal una iniciativa pionera a l'estat espanyol, el projecte DIGU. Es tracta d’establir un acord de col·laboració amb cinc universitats africanes que són referents als seus respectius països. Es tracta de les universitats Cheikh Anta Diop (Senegal), Eduardo Mondlane (Moçambic), Yaoundé I (Camerun), Antananarivo (Madagascar) i Nacional de Guinea Equatorial (Guinea Equatorial).


L’objectiu de l’acord és establir relacions que puguin beneficiar totes dues parts i potenciar futurs projectes com doctorats comuns o beques d’intercanvi. Per fer-ho es crearà un consorci que comptarà amb la participació de representants de totes les universitats i que en un futur es podria ampliar a d’altres universitats africanes i espanyoles.


Combatre la fuga de cervells i promoure doctorats conjunts
Un dels principals problemas dels països africans és la fuga de cervells o, dit d’una altra manera, la decisió de no tornar a l’Àfrica dels llicenciats a Occident. Per això, aquest consorci serviria per crear beques per portar a Catalunya alumnes d’aquestes cinc universitats amb la condició, per exemple, d’haver de tornar al seu país un cop formats.


Una de les altres possibilitats que s’obren amb aquest consorci és la creació conjunta de programes de doctorat en els que alguns crèdits es cursin a Catalunya i d’altres a l’Àfrica.


D’altra banda cal també incloure les universitats africanes dins el món científic i d’ivestigació ja que fins ara es troben al marge de les publicacions científiques i sense poder accedir a la recerca és difícil que les universitats de l’Àfrica facin un salt endavant.

+ info: ACUP

Afegeix un comentari nou