L'Estat redueix un 88,2% les aportacions als programes socials de Catalunya
Comparteix
Aquest fet es veu reflectit a l'Informe sobre l'Estat dels Serveis Socials a Catalunya, elaborat pel Consell General de Serveis Socials de la Generalitat.
Des del 2008 el govern espanyol ha deixat d'assignar gairebé un 90% dels programes socials a Catalunya. Això significa que 11 dels 16 programes socials de la comunitat autònoma cofinançats per l'Estat han estat suprimits o han quedat sense dotació pressupostària.
Aquest fet, que suposa una reducció del 88,2% dels recursos destinats al govern català, està reflectit a l'Informe sobre l'Estat dels Serveis Socials a Catalunya 2016. Aquest document, elaborat pel Consell General de Serveis Socials de la Generalitat, fa una anàlisi del context i de les necessitats socials prioritàries a Catalunya.
La supressió de finançament en onze programes socials
Per a la Generalitat, les conclusions del text validen la seva queixa de la baixa inversió que el Govern espanyol fa a Catalunya en termes de serveis a les persones.
Així doncs, els onze programes que han estat suprimits són els del Pla d'acció per a persones grans, el Pla de Voluntariat, el suport a famílies en situacions especials, la conciliació de la vida familiar i laboral, els programes específics per a dones, el programa d'emancipació de joves, el de prevenció de maltractaments infantils, el Pla d'acció per a persones amb discapacitat i el programa per a menors d'edat immigrants no acompanyats.
D'altra banda, pel que fa al pressupost destinat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a programes socials, l'informe constata que va ser d'1,8 milions d'euros, tot i que se'n van acabar destinant una mica més de 2 milions. Això va representar un 8,41% del pressupost executat de la Generalitat.
El finançament a la dependència, a parts desiguals
En referència al finançament a la dependència, el document recull que el govern de la Generalitat es fa càrrec del 82%, quan fa cinc anys hi aportava el 77%. Això es deu al fet que l'aportació de l'Estat ha passat del 23% al 18%. No obstant això, la legislació estableix que hauria de ser a parts iguals entre ambdues administracions.
De moment, les previsions per a 2016 apunten que les aportacions de l'Estat seguiran en la mateixa línia, ja que l'aportació econòmica als serveis socials es reduirà i probablement rondarà la xifra dels 1.841 milions d'euros de pressupost inicial. Un pressupost que la Generalitat haurà de destinar a cinc projectes: programa de promoció de l'autonomia personal, programa d'atenció a la infància i adolescència en risc, programa d'inclusió social i lluita contra la pobresa, per al de suport a les famílies i per al d'atenció a les persones amb discapacitat.
Afegeix un nou comentari