L'estiu augmenta el risc de consum abusiu d'alcohol i substàncies

Ravalnet
Un grup d'amigues brindant amb begudes alcohòliques refrescants. Font: Bridgesward (Pixabay)
Un grup d'amigues brindant amb begudes alcohòliques refrescants. Font: Bridgesward (Pixabay)

L'estiu augmenta el risc de consum abusiu d'alcohol i substàncies

Ravalnet

Resum: 

Projecte Home alerta de les amenaces del consum social i informa de les mesures que es poden prendre.

La combinació estiuenca de calor i temps lliure fa que correm un major risc de fer un consum abusiu de l'alcohol i altres substàncies, tant per a consumidores habituals com per a qui en fa un ús esporàdic.

Projecte Home alerta d'aquest consum social normalitzat durant aquest període de l'any marcat per les festes majors, la revetlla de Sant Joan i, en definitiva, les ganes de gaudir al màxim abans de tornar a la rutina.

Així, persones que en fa un ús menor durant l'any poden augmentar-lo, i són més habituals els primers consums abusius de substàncies.

Consum abusiu, situació de risc

"Fer un consum abusiu" d'una substància és "una situació de risc", expliquen. En cas que ja tinguem una dependència, augmentarà la nostra tolerància, i en cas que no la tinguem, pot aparèixer l'addicció en ser difícil de deixar de consumir aquesta substància passat aquest període.

Recorden que qualsevol consum d'alcohol o substàncies puntual afecta els neurotransmissors del cervell i que comporten efectes en l'estat d'ànim. Si, en canvi, se n'assumeix una dependència a llarg termini, hi ha conseqüències "econòmiques o de deteriorament de la salut i les relacions socials".

Prendre mesures

"El més important és saber demanar ajuda", diuen des de l'entitat, que treballa des del 1995 en el tractament i la prevenció de les drogodependències, l'alcoholisme i la ludopatia. Per això, recomanen parlar amb les persones properes i demanar ajuda a professionals.

Afegeix un comentari nou