Àmbit de la notícia
Social

Llistat de recursos per treballar la salut mental en infants i joves

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Encarem al suïcidi juvenil
    Encarem al suïcidi juvenil Font: CNJC

Aquestes guies han estat creades amb l'objectiu d'oferir eines per acompanyar a infants i joves que pateixin d'una problemàtica de salut mental però també sobre com fer detecció precoç.

En el context de crisi actual i després de la pandèmia, ha quedat palès que la salut mental i emocional d'infants i joves s'ha resentit de manera considerable. Per aquest motiu és recomanable que les entitats que treballen amb infants i joves, disposin d'aquest llistat de recursos de manera preventiva i no només en cas de situacions de crisi.

A més, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el suïcidi és la segona causa de defunció en persones de 15 a 29 anys al món i s‘estima que 800.000 persones se suïciden al món cada any. Per cada 20 temptatives hi ha un suïcidi consumat amb un total de 16 milions de temptatives a l’any.

 Amb la salut mental, cal avançar-se i fer detecció precoç

  1. 'Aïllament en infants, adolescents i joves': Guia de navegació per a mares, pares i altres figures que acompanyen a infants i joves que pateixen una problemàtica de salut mental.

  2. 'Tenim la salut en ment: #AssociativaMent!': Guia de recursos de salut emocional elaborada per uns espais associatius saludables a través d'exemples, exercicis i consells. Aporta eines per expressar les emocions i treballar-les col·lectivament, detectar el conflicte i com donar-hi resposta.

  3. 'Desestigmatitzem la salut mental': Recull d'eines per sensibilitzar entorn de l’estigma en salut mental, visibilitzar-lo i combatre’l. També conté un glossari per identificar els principals trastorns mentals, mites que cal trencar, consells per un llenguatge antiestigma i microdiscriminacions.

  4. 'Encarem el suïcidi juvenil. Orientacions i eines per a entitats juvenils': guia que presenta estratègies de prevenció del suïcidi juvenil i d’acompanyament del dol, que complementen i aprofundeixen la guia presentada també pel CNJC l'any 2018 anomenada 'Encarem el suïcidi juvenil'.

  5. 'Protocol: Encarem el suïcidi juvenil': Document que detalla, pas a pas, com actuar en cas de mort per suïcidi. Recomana com ha de ser el contacte amb les persones familiars, la coordinació amb els equips, la intervenció amb infants i joves i com fer seguiment de la situació.

  6. 'Trenquem tabús, parlem de suïcidi!': Recull de recursos per sensibilitzar i prevenir el suïcidi juvenil, una de les principals causes de mort prematura entre les persones joves a Catalunya. Aquesta informació s'ha creat per esdevenir un punt de partida per treballar la sensibilització i prevenció del suïcidi juvenil a les entitats.

  7. 'La xarxa de salut mental: orientacions i suport': Guia que tracta sobre aquest encara tema tabú i sobre els estereotips i prejudicis negatius que ofereixen una visió esbiaixada de les problemàtiques de salut mental. 

  8. 'Autolesions en infants, adolescents i joves': eina d’orientació per donar sentit a les autolesions en infants, adolescents i joves. Aporta orientacions per portar millor les situacions en què infants o joves s’autolesionen. Fomentar la cura i l’autocura en les mares, pares i altres figures que acompanyen a infants, adolescents i joves amb un problema d’autolesions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari