M. Noel Pintos: “És crucial que les dones migrades tinguin formació en drets laborals i gestió emocional”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
L’entitat Mujeres Unidas Entre Tierras treballa per empoderar a les treballadores de la llar a Catalunya. Font: Canva.
L’entitat Mujeres Unidas Entre Tierras treballa per empoderar les treballadores de la llar a Catalunya. Font: Canva.
Mujeres Unidas Entre Tierras està format per dones migrades que treballen donant cures i la neteja. Font: Canva.
Mujeres Unidas Entre Tierras és una organització formada per a dones migrades que treballen fent cures. Font: Canva.

M. Noel Pintos: “És crucial que les dones migrades tinguin formació en drets laborals i gestió emocional”

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET) és una entitat que dona suport a les dones migrades.

María Noel Pintos és membre de l’associació Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET), una entitat que reivindica els drets de les treballadores de la llar i lluita contra la violència masclista i la discriminació.

Quins són els principals reptes que té una dona migrada en relació amb la inserció laboral?

Els principals reptes que té una dona migrada en la inserció laboral quan la seva situació és regular són els següents: la regularització dels seus títols formatius, la familiarització amb les administracions i la inserció cultural, sobretot quan s'està a una ciutat petita, ja que normalment és més tancada.

En cas que la dona migrada estigui en situació irregular, la seva situació és molt més complexa, ja que primer ha de superar la captació de les xarxes de prostitució, perquè quan busca feina per compte propi les primeres ofertes que troba són d'aquest tipus. Independentment de la preparació que tingui, només podrà accedir a feines vinculades a la cura de la llar, de persones dependents i, en menor mesura, a la restauració.

Quin tipus de formació és d'utilitat per a dones en aquesta situació?

És crucial que les dones migrades tinguin formació en drets laborals, gestió emocional i sororitat. Cal remarcar que en l'àmbit laboral la dona migrada està sola.

Quina ajuda i recursos poden demanar?

Poden demanar suport als sindicats. Així mateix, també es pot demanar ajuda als assistents socials, ONG o associacions sense ànim de lucre, tot i que l’oferta depèn de la zona de residència: a les grans ciutats és més variada. En canvi, a les ciutats petites o als pobles com en la majoria de casos, el nombre d'entitats és molt reduït i, fins i tot, en alguns casos inexistent.

Quins són els llocs de feina més habituals que ocupen aquestes dones? Per què?

"Els llocs de feina més comuns per a les dones migrades són les cures d'ancians i de la llar".

Els llocs de feina més comuns per a les dones migrades són les cures d'ancians i de la llar. Això succeeix perquè l'estereotip que condiciona aquesta mena d'ocupació les precaritza: normalment, no tenen seguretat social, no hi ha un control d'hores, no es respecten els descansos i en alguns casos s’exerceix l’esclavitud moderna.

Volem denunciar que l'estat és còmplice d'aquesta situació, ja que no permet iniciar la regularització abans dels tres anys. Tampoc ajuda el fet que exigeixen un precontracte de treball amb característiques que en molts casos són de difícil accés. Aquesta realitat aboca les dones migrades en situació irregular a acceptar contractes de treball il·legals i abusius per sobreviure.

Com es pot combatre la discriminació laboral sobre aquestes dones?

Per a nosaltres és crucial combatre aquesta situació i creiem que s’ha de fer lluitant contra la discriminació i l’estigmatització, fomentant la regularització, empoderant les dones, i educant i informant la ciutadania.

Com es pot fer un bon acolliment laboral per a dones migrades?

Un bon acolliment laboral consisteix a poder tenir els mateixos drets i deures que les ciutadanes natives.

Afegeix un comentari nou