Manuel Navas: “A Sabadell necessitem 500 llits d’hospital més per arribar a la ràtio mitjana”
Comparteix
La Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell és una plataforma per establir col·laboració i posar en comú les reivindicacions dels diferents barris de la ciutat.
La Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) és una coordinadora de les entitats veïnals de la ciutat, amb actualment 25 associades, on s’intercanvien experiències i activitats i es posen en comú les problemàtiques i les reivindicacions dels diferents barris. Des de la FAVS també planifiquen campanyes ciutadanes en defensa dels serveis públics, contra les retallades i les privatitzacions a Sabadell.
Manuel Navas, president de la FAVS, ha criticat la situació de l’assistència primària i hospitalària a la ciutat de Sabadell i ha exigit més inversió de les administracions públiques per fer front a la segona onada de la Covid-19. En aquesta entrevista a www.xarxanet.org, Navas explica la situació de les entitats veïnals a la ciutat i les seves principals reivindicacions en el context de la pandèmia.
Com ha afectat la Covid-19 als veïns i veïnes de Sabadell?
La Covid-19 ha afectat Sabadell com a tots els municipis. Ha suposat un canvi de rutina i de comportament. Com s’ha dit, hi ha un abans i després a la vida dels veïns. La pandèmia ha afectat a totes les entitats, al sistema productiu, a les relacions personals i també al moviment veïnal. És moment de repensar moltes coses a partir de la pandèmia, això no pot passar desapercebut.
Quina és la vostra missió com a FAVS?
Històricament hem reivindicat i lluitat per incrementar la capacitat crítica del veïnat. Les associacions de veïns tenen la missió de dignificar els barris, de cohesionar-los i d’oferir serveis que facilitin la seva capacitat cultural i de qualsevol activitat. En l’àmbit de la FAVS, formada per 25 entitats, organitzem campanyes i lluitem pels temes de ciutat. Les entitats veïnals són les que estan a peu del canó en els barris, i a nivell més general, estem la FAVS, abordant els problemes globals com són la sanitat, l’urbanisme i l’ensenyament.
Com les associacions veïnals han anat reprenent les seves activitats?
Encara s’estan reinventant. No tenim cap vareta màgica. Hem mantingut reunions amb entitats i amb l’Ajuntament. Hi ha entitats veïnals que han anat desapareixent en aquest moment on no hi ha reunions presencials. Des de la FAVS hem posat en marxa un canal de televisió que es diu Xivarri, on es fan programes tertúlia al voltant de temes com la Covid-19, el comerç de proximitat i també amb la tornada a l’escola.
Esteu repensant també canals de participació ciutadana?
Sí, s’està fent una proposta a l’Ajuntament. Per primera vegada a Sabadell el moviment veïnal està prenent la iniciativa per decidir quin tipus de participació volem. Hem de repensar com ens organitzem si no podem sortir al carrer, o com ens mobilitzem quan haguem de protestar o manifestar-nos.
De quina manera afecta la suspensió d’activitats als centres cívics del municipi?
Ens ha afectat bastant, sobretot pel que fa a activitats com els punts de trobada per a gent gran. La gent gran té por per sortir al carrer i els tallers han sigut un dels grans perjudicats. Qualsevol mena de taller s’ha vist afectat perquè el nombre de persones que pot assistir és molt reduït. Avui dia ens ho pensem molt abans de sortir de casa.
Quines reivindicacions tenen les associacions veïnals de Sabadell actualment?
Les nostres reivindicacions es recullen en tres nivells: de barri, sectorial i de ciutat. En l’àmbit de la ciutat, Sabadell no té un projecte. Els polítics van actuant de manera reactiva. Des de la FAVS estem treballant amb el Cercle d’Entitats, pressionant al Govern per veure com articulem un mecanisme de participació. Pel que fa als temes sectorials, es dividirien en tres grans àrees.
Quines són?
El primer és el problema de l’habitatge. Està fatal. Fa anys que no es construeix cap habitatge social a Sabadell i això és gravíssim. Des de la mateixa FAVS estem començant a crear una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús. El següent problema és el de les residències. Sabadell té més de 200.000 habitants i no hi ha cap residència pública, això és una vergonya! Fa anys que ho reivindiquem. El tercer punt és el de la sanitat. Les retallades que ens han fet des de la dreta catalana són brutals i estem pagant les conseqüències.
Per culpa dels RETALLADES s'ha fet front a una PANDÈMIA, AMB UNA SANITAT PRECÀRIA. pic.twitter.com/IzVsDWibIv
— FAV Sabadell (@favsbd) October 3, 2020
Com ha afectat la pandèmia a l’atenció primària i hospitalària?
L’atenció primària porta en els últims anys més de 3.000 milions retallats. Amb la pandèmia s’ha posat de manifest.
Hi ha un dèficit en l’atenció sanitària a Sabadell?
No en tinguis cap dubte. Encara que sembli una salvatjada, necessitem 500 llits més d’hospital per arribar a la ràtio mitjana. Això és un hospital nou! No només atenem a persones de la ciutat, sinó també de la comarca. Donem servei a mig milió de persones. Fa anys es va reconèixer que faltava un hospital i es va prometre que vindria un. Fins i tot es va signar un conveni, però aquest hospital mai ha arribat. És una situació realment fastigosa.
Darrerament heu fet moltes reivindicacions per millorar l’assistència primària.
En el tema dels CAPs és dramàtic. Amb el Covid-19 és de vergonya pensar que hi ha zones de Sabadell amb només quatre o cinc rastrejadors. Com volen que la gent no es contagiï si no tenim rastrejadors? Aquesta situació demostra una incapacitat política i una incompetència absoluta. Dels cinc punts calents de Catalunya, un d’ells és la zona nord de Sabadell. El que reivindiquem són coses lògiques: el 25% del pressupost de salut, que es recuperi el personal sanitari d’abans de les retallades, etc.
Hi ha molts veïns i veïnes que no poden seguir amb les seves visites mèdiques.
És lamentable. Les xifres de morts per Covid-19 no contemplen les morts col·laterals. Aquesta pandèmia està afectant a la llista d’espera per càncer, diabetis, hipertensió, etc. Tot això s’està produint per les retallades que ens han fet, és un panorama desolador. La Covid-19 ha arribat per destapar una cosa que denunciàvem des de fa anys: sempre han ignorat les nostres reivindicacions.
Com treballeu per fer incidència política amb les administracions?
Com a FAVS hem estat bastant implicats en el tema de la solidaritat veïnal. Quan va sorgir la necessitat de fer mascaretes als barris, la gent es va implicar per confeccionar-les i poder donar-les. També s’ha col·laborat en la recollida de menjar i en l’ajuda a la gent per a poder sortir de casa seva.
Amb els CAPs estem col·laborant per ajudar en la difusió dels PCRs. També enviem voluntaris perquè puguin col·laborar en les campanyes de testos. Per exemple, tenim companys magrebins que llencen missatges per megafonia en àrab en llocs on hi ha més presència àrab.
I amb l’Ajuntament?
Quan ens han demanat col·laboració ho hem fet. Però si no ve acompanyat de mesures per part de l’administració, com per exemple pel que fa als rastrejadors, no és útil. Encara no sabem on estan els 18 milions d’euros contractats amb Ferrovial pels rastrejadors. Sempre donen la culpa a la gent, el que sí que és cert és que seguirem col·laborant amb l’Ajuntament i amb els CAPs.
Quines afectacions estan tenint les escoles a Sabadell en aquest primer trimestre?
Des de les associacions veïnals hem exigit condicions dignes per a la tornada a l’escola. Quan va acabar l’Estat d’alarma, s’hauria d’haver previst la quantitat de professors a contractar, les ràtios per aula, etc. No es va fer res! Una setmana abans encara s’estava discutint què fer. A Sabadell no s’han col·locat els professors que es necessitaven ni s’ha habilitat espai per a ells. Això ho faig extensiu a tot l’Estat, no només a Catalunya.
Afegeix un nou comentari