Mar Estartús: "Treballem al Nepal carregats d'il·lusions i ganes d'ajudar de forma sincera amb les nostres mans"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Mar Estartús, cofundadora de Living NEPAL Font: Living NEPAL
Mar Estartús, cofundadora de Living NEPAL Font: Living NEPAL
Mar Estartús, cofundadora de Living NEPAL Font: Living NEPAL
Mar Estartús, cofundadora de Living NEPAL Font: Living NEPAL
Living NEPAL Font: Living NEPAL
Living NEPAL Font: Living NEPAL
Living NEPAL Font: Living NEPAL
Living NEPAL Font: Living NEPAL

Mar Estartús: "Treballem al Nepal carregats d'il·lusions i ganes d'ajudar de forma sincera amb les nostres mans"

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Entrevistem la Mar Estartús, cofundadora de Living NEPAL, una associació sense ànim de lucre nascuda a Barcelona el 12 de maig de 2015, després del terratrèmol al Nepal, al que dos dels seus fundadors van sobreviure.

Com és la situació al Nepal?

Han passat gairebé tres anys després del terratrèmol que va sacsejar Nepal el 25 d'abril i el 12 de maig de 2015. Després, un panorama dantesc: més de 8.600 persones mortes i més de 100.000 ferits, centenars de persones desaparegudes i milers de desplaçats, centenars de milers de llars i infraestructures arrasades.... I avui, encara amb molt treball per fer, aquesta terra a poc a poc recupera un certa normalitat.

Els treballs de reconstrucció van lents, i van acompanyats d'una política de gestió de l'emergència ineficaç. Moltes de les persones que es van quedar sense llar no han rebut l’ajuda per reconstruir les seves cases, els preus dels materials de construcció i de transport han augmentat..

Amb gairebé 30 milions d'habitants, Nepal és un dels 50 països menys desenvolupats del món. Aproximadament un 44% de la població nepalesa viu per sota del llindar de la pobresa, sumat a la inestabilitat política i les dificultats pels monsons complica el procés de reconstrucció.

En un sistema social encara basat en la diferenciació de castes (encara que a nivell legal es va abolir) i un sistema educatiu fonamentat en el càstig i la repetició com a mètode d'aprenentatge, s’afegeix a la complexa realitat d'aquest país als peus de l'Himàlaia.

Davant de tals dificultats, els nepalesos segueixen avançant amb aquesta capacitat de superació i cooperació que fa aquesta terra tan especial.


Quina relació directa teniu amb el Nepal?

LivingNEPAL va néixer amb el terratrèmol. Després de sobreviure al sisme vam tenir clar que volíem tornar per ajudar als qui van ajudar.

Vam fundar l'associació i ens vam marcar com a objectiu focalitzar la nostra ajuda cap al col·lectiu infantil, un dels més afectats, vulnerables i més desfavorits a tot el món i especialment a Nepal.

A partir d'aquesta premissa, invertim els recursos en projectes de reconstrucció d'escoles rurals, el desenvolupament de projectes soci-educatius i la distribució de materials en diferents punts del districte de Raswua, zona remota de difícil accés i una de les més afectades.


Quins projectes realitzeu?

Treballem al Nepal carregats d'il·lusions i ganes d'ajudar de forma sincera amb les nostres mans. Estimem aquest poble i les seves gents, ens vam sumar a la reconstrucció de la seva terra i els seus somnis. Treballem braç a braç i cooperem amb els propis vilatans, així com ens coordinem amb altres entitats per sumar i treballar conjuntament.

Aquest any 2018, comencem un projecte ambiciós a la vegada que molt emocionant.

Ens desplaçarem a Tipling, població que es troba 2500 metres sobre el nivell del mar on viuen unes 3000 persones. La situació després del terratrèmol en la població va ser de col·lapse absolut. Prop del 100% de les estructures es van destruir i la majoria de les persones es van veure obligades a viure en cases temporals fetes amb fusta i fulles. Avui en dia, sobre el 75% dels vilatans encara viu en cases precàries.


Quines van ser les conseqüències del terratrèmol a Tipling?

L'escola va col·lapsar totalment i els estudiants han estat aprenent de forma precària des de llavors. Un dels reclams principals de totes les persones entrevistades, va ser la necessitat de construir una escola sismo resistent, amb un equipament adequat, espais complementaris com una biblioteca, un laboratori, o un pati segur d'esbarjo que permeti als nens ser nens, i aprendre per dibuixar el seu futur a través de les seves il·lusions. Com qualsevol infant del món.


Quina tasca desenvolupeu?

A LivingNEPAL, col·laborem amb tot el que pugui ser útil per contribuir a una millora de les condicions al Nepal, i aportem coneixements, força de treball i materials en els diferents àmbits en els quals cooperem:

  • Tècnics de construccions d'estructures sisme resistents: arquitectes, enginyers, paletes, electricistes i manetes en general.
  • Professionals del món de l'educació per al desenvolupament del projecte soci-educatiu, basat en l'educació emocional i experimental com a vehicle per estimular el creixement personal i l'autosuficiència. Educadors socials, monitors, pallassos, artistes, professors de música, d'anglès, de ioga.., per fomentar la creativitat, la lliure expressió d'emocions i sentiments, a més de la cohesió entre els participants de la comunitat educativa.

En referencia al projecte de distribució de material d’abric, educatiu o de reconstrucció, necessitem mans, peus, força i ganes per carregar quilos i pujar-los a pobles remots.

Aquest any, comencem un nou projecte, Medical Camp a Tipling. Anem a traslladar un equip mèdic format per metges i infermers per tractar de millorar i alleujar els problemes de salut de la població, mitjançant la formació dels professionals locals, inventariar les necessitats materials així com, realitzant cursos de prevenció malalties i la pràctica de bons hàbits saludables.


Com es pot col·laborar?

També ens pots ajudar a l'àrea de comunicació. Ens agrada documentar tot els projectes en els quals treballem, per la qual cosa persones amb coneixements de vídeo o fotografia, coneixedors de xarxes socials o redactors per actualitzar la informació el blog de la web, ens és de vital importància per mantenir la nostra comunitat viva i recordar que encara és molt necessari seguir treballant en aquesta terra per recuperar una certa normalitat i tranquil·litat.

Així com també, molt important, en l’àmbit de la comunicació necessitem informàtics que ens ajudin a configurar una estructura de la web maca i agradable, un bon posicionament SEO, i en general a tenir una bona presencia a Internet.

Per a una associació tan petita com la nostra, on som 3 coordinadors i treballem de forma autogestionada, deslocalitzada i altruista, ens és molt àrdua la tasca de la cerca de recursos econòmics. Busquem una persona que ens pugui ajudar a la cerca de finançament a través subvencions, fundacions privades o campanyes de mecenatge.

Així com en el desenvolupament d'esdeveniments culturals solidaris que tant ens agraden fer, perquè ens fan veure i sentir que la gent creu en el que fem.

Finalment, pots ajudar a difondre, a explicar el que fem, i si vols i pots, pots aportar un granet de sorra en forma de moneda a través del compte bancari o el compte PayPal.

Només visitant Nepal, i estant sensibilitzat amb el seu poble i la seva terra ja estàs ajudant a la seva recuperació. Si tens un viatge en ment, aquesta pot ser una bona oportunitat.

Aquest vídeo és un exemple de tot el que fem al Nepal:

Si vols fer una donació:

Triodos Bank IBAN: ES21 1491 0001 2621 5068 5325

http://livingnepal.org/donate/ (enllaç per accedir al Paypal)

Afegeix un comentari nou