Àmbit de la notícia
Social

Maria Garcia: "Les reivindicacions feministes travessen tota la societat"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Maria Garcia, d'Ecologistes en acció

Hem parlat amb la Maria Garcia, responsable de l'Àrea de Contaminació d'Ecologistes en Acció, que realitza dia rere dia una gran tasca dins el Tercer Sector Social amb motiu del Dia de la Dona aquest 8 de març.

 

Quin significat té per tu el Dia Internacional de la Dóna?

És la convocatòria més important del moviment feminista a escala global. En els últims anys, a més de reivindicar els drets de les dones, aglutina les lluites dels moviments anticapitalistes, ecologistes, antiracistes i anticolonialistes, lluites íntimament relacionades.

El moviment feminista ha crescut en els últims anys, quines consideres que són les raons?.

Les reivindicacions feministes travessen tota la societat i el moviment ha aconseguit augmentar la consciència sobre els diferents tipus de violència i discriminacions que pateixen les dones. Crec que han jugat a més altres dos factors.

L'empitjorament en les condicions de vida de les dones i l'ascens de l'extrema dreta, amb postulats que posen en qüestió les conquestes aconseguides durant els últims anys.

Quins avanços consideres que s'han assolit en la lluita per l'equitat de gènere?

Hi ha hagut avanços especialment en drets civils i polítics, en l'accés a l'educació i la salut, i en matèria de salut sexual i reproductiva. Però són assoliments molt parcials i desiguals, especialment si comparem el nord i el sud global. I el seu exercici depèn de la protecció d'altres drets que sistemàticament es vulneren. La meitat de la població mundial viu en condicions de pobresa.

Què opines sobre la igualtat de gènere?

L'Informe Social Mundial 2020 de l'ONU conclou que la desigualtat està creixent i afecta més a les dones. No és possible la igualtat de gènere sense atacar la desigualtat estructural, que ha normalitzat que la vida no val igual depenent si ets refugiat, empobrit, dona, negre o indígena, infant, persona amb discapacitat, problemes de salut o edat avançada.

Aquesta normalització és la que està darrere de l'augment de l'extrema dreta.

Com creus que ha afectat la Covid-19 a les dones?

La Covid-19 com la crisi sistèmica global està posant a prova la nostra societat. Ens ha posat un mirall davant de les enormes injustícies, contradiccions i urgents reptes que tenim com a humanitat. Ha tret a la llum els treballs essencials per a la vida, en la seva majoria ocupats per dones i precaritzats.

L'augment de la desigualtat en funció de les desigualtats pre existents per classe social, gènere, edat, ètnia, o estat de salut. La lògica voraç del sistema neoliberal que, com en 2008, està aprofitant la crisi per a intensificar el seu poder i socialitzar les seves pèrdues amb una mega operació de rescat dels poders econòmics i financers multinacionals.

Quins consideres que són els reptes del moviment feminista des de l'ecofeminisme?

Considerem que les raons profundes de la desigualtat estan en el sistema de creixement il·limitat sobre la base de la vulneració de drets humans, de l'extracció de les rendes del treball, la mercantilització de totes les esferes de la vida i la devastació del planeta.

Com podem superar aquesta situació?

Hem de tornar a posar la vida al centre, transformar l'economia al servei de les necessitats bàsiques i de la protecció del planeta. Això passa per un procés d'emancipació dels poders econòmics i financers multinacionals, la relocalització de l'economia, la recuperació pública de sectors estratègics i el decreixement en l'ús dels recursos energètics i materials.

Un decreixement que la crisi humanitària, ecològica i climàtica ens mostren inevitable, i que ha de ser planificat sobre la base de la justícia social i els límits biofísics del planeta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari