Marta García: "Es parla d'una transició energètica que no deixi ningú enrere. Però la realitat és diferent"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Marta García, CEO d'Ecoserveis Font: Ecoserveis
Marta García, CEO d'Ecoserveis Font: Ecoserveis
Pobresa energètica Font: Ecoserveis
Pobresa energètica Font: Ecoserveis
Pobresa energètica Font: Ecoserveis
Pobresa energètica Font: Ecoserveis
Pobresa energètica Font: Ecoserveis
Pobresa energètica Font: Ecoserveis

Marta García: "Es parla d'una transició energètica que no deixi ningú enrere. Però la realitat és diferent"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat a la CEO d’Ecoserveis, sobre com la crisi global està afectant a les persones en situació de pobresa energètica.

Quina és la tasca que feu a Ecoserveis per tractar de manera estructural la pobresa energètica?

L'associació Ecoserveis neix per identificar els reptes energètics de la societat i aportar solucions. Així, el 2006 vam identificar la pobresa energètica com a prioritat social en l'àmbit nacional, quan el concepte no es trobava ni als cercadors d'internet.

Des de llavors hem anat abordant la problemàtica des de diferents perspectives, ja que les situacions de pobresa energètica depenen de diferents factors.

De quins factors concrets parlaríem?

D'una banda, cal tenir en compte factors d'exposició com el lloc on vius, perquè no és el mateix viure a un municipi d'interior que a prop del mar, ni és el mateix viure en una casa antiga que en un pis de nova construcció. D'altra banda, s'han de tenir en compte les condicions personals, ja que no es veurà afectada de la mateixa manera una persona gran que algú amb una malaltia crònica.

I a banda d'aquests factors, també influeix la capacitat de resposta que té aquella persona afectada per una situació de pobresa energètica. Des de l'associació treballem sobre tots aquests factors proposant projectes, iniciatives i campanyes. Des del nostre punt de vista, incidir sobre l'accés a la informació és clau.

En quins projectes feu feina actualment per trobar solucions en l'àmbit energètic i social?

Quan vam començar a abordar la pobresa energètica ho vam fer a través d'estudis i diagnosis de barris i municipis, per poder saber de què estàvem parlant. Vam continuar impulsant formacions a professionals i persones voluntàries, que són els que identifiquen les situacions de pobresa energètica.

Aquesta va ser la manera que vam descobrir de poder arribar al nombre més gran de col·lectius. Després van venir els punts d'assessorament energètic per poder identificar i gestionar situacions de vulnerabilitat energètica al territori.

Us centreu a l'àmbit local o també actueu en l'àmbit europeu?

També fem feina a escala europea gestionant, amb altres companyes, el servei de pobresa energètica de la Comissió Europea, l'anomenat Energy Poverty Advisory Hub que dona cobertura a tota la Unió Europea.

Quins nous reptes identifiqueu?

Identifiquem nous reptes al voltant de la problemàtica de la pobresa energètica. Per exemple, veiem que l'anomenada transició energètica no està fent partícip a tots els usuaris d'energia i hem impulsat projectes com l'Energia Solar per tothom o el projecte europeu Sun4all que promou la participació de col·lectius vulnerables en comunitats energètiques i instal·lacions d'energies renovables.

També feu feina en projectes per promoure la rehabilitació energètica en les llars dels col·lectius en situació de vulnerabilitat, cert?

Sí, ja que, a banda de la barrera financera, s'han d'abordar reptes d'accés a la informació, legals, comunitaris, etc. Ens preocupa també, com protegir els col·lectius en situació de vulnerabilitat dels efectes del canvi climàtic com les onades de calor i per sort comptem amb el projecte Cooltorise per abordar-ho.

Quina és la situació actual amb la pandèmia i la crisi global de la pobresa energètica?

La pandèmia ha estat un 'fet social total', com diria Mauss, que ha afectat a totes les esferes de la vida. En l'àmbit domèstic l'afectació ha estat a tots els nivells i les situacions de pobresa s'han vist exacerbades. A banda, la crisi global ha portat a uns preus d'energia desorbitats.

Pagar 5 vegades més pel gas i el doble per l'electricitat que l'any passat està afectant de forma molt greu a les famílies. Tots els equips que fan atenció directa estan desbordats i sobrepassats i ens arriben situacions molt complexes i difícils de gestionar.

Com han repercutit en les persones en risc d'exclusió social?

Les persones en situació de vulnerabilitat són les primeres i a les que més està afectant tota aquesta situació. El nivell d'ingressos no els permet fer front a factures d'energia tan elevades i menys quan el preu es dispara com ho està fent en els darrers mesos.

En molts casos, a més, els habitatges no reuneixen unes condicions suficients d'aïllament energètic i són d'una qualitat energètica baixa, amb el que és complex arribar a una situació de confort. No parem de repetir que estem en una situació crítica i que cal protegir a aquests col·lectius de forma urgent.

Ens pots explicar com ajuda a les persones que pateixen situacions de pobresa energètica el projectes de comunitats energètiques que esteu impulsant?

Es parla molt d'una transició energètica justa que no deixi ningú enrere. Però la realitat és diferent i veiem com només persones privilegiades amb accés a la informació i recursos estan participant. Des d'Ecoserveis promovem projectes en què col·lectius en situació de vulnerabilitat puguin participar en, per exemple, instal·lacions d'energies renovables.

Mencionava abans l'Energia Solar per tothom, cofinançat per Fundació La Caixa, o també el projecte H2020 Sun4all, però també donem suport a municipis per promoure comunitats energètiques amb participació del veïnat. És la manera de no deixar ningú enrere.

Afegeix un comentari nou