Mascaretes transparents per poder llegir els llavis
Comparteix
Les persones amb sordesa i les seves famílies han engegat la campanya #VullLlegirElsLlavis per donar visibilitat a la seva problemàtica.
Només a Catalunya viuen prop de 180.000 persones amb problemes d’audició. D’aquestes, el 97% es comunica en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se. El fet d’haver de portar una mascareta per evitar els contagis de la Covid-19 representa una barrera per comunicar-se i, per tant, una reducció de la seva autonomia.
Tot i que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba és menys clar i a menys volum. I el fet que no puguin comprendre allò que els hi diuen i que tampoc puguin llegir els llavis els hi provoca un gran estrès, ansietat i aïllament social.
Àngels Videla, presidenta de l'Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS), alerta que la mascareta no permet llegir els llavis i disminueix el volum del missatge. “Inconscientment, les persones que utilitzen pròtesis auditives s’ajuden amb la lectura dels llavis per percebre el missatge i les mascaretes ho impossibiliten”.
Vull llegir els llavis
Per aquest motiu, les persones amb sordesa i les seves famílies han engegat la campanya #VullLlegirElsLlavis amb l’objectiu de donar visibilitat al problema.
“No puc entendre el meu professor d’anglès. No puc entendre la dependenta. No puc entendre el senyor que em ven el bitllet de tren”. Així ho explica Neus Jou, una de les més de 20 veus que recull la campanya d'ACAPPS.
D’altra banda, la sordesa és una discapacitat que no es veu i genera situacions d’incomprensió en qualsevol lloc, com el supermercat, la piscina o en una gestió administrativa. “Depenc totalment de l’empatia i bona voluntat de la gent”, admet l’Andreu, un dels testimonis de la campanya, que considera imprescindible que la gent es conscienciï de la problemàtica que viuen i els facilitin la comunicació.
Mascaretes transparents
Una de les possibles solucions per al col·lectiu són les mascaretes accessibles a la comunicació gràcies a una part frontal transparent que permet llegir els llavis. A més, també garanteixen la seguretat i la protecció eficient contra el virus i és indispensable, per al seu ús segur, que estiguin certificades.
Per aquest motiu, la confederació FIAPAS i ACAPPS han demanat en l’àmbit estatal un canvi de normativa per incloure les mascaretes higièniques accessibles i, d’aquesta manera, es permeti la seva certificació.
Infants i adolescents incomunicats a l’aula
A Catalunya, després de l’inici del curs escolar, encara no han arribat les mascaretes transparents a instituts i escoles. “També existeixen micròfons que li donen al professorat i la seva veu va directa a la pròtesi auditiva, però estem molt lluny de la implantació d’aquesta eina a tots els centres”, apunta Videla.
La Federació ACAPPS està demanant urgentment als departaments d’Educació i Salut, a les persones fabricants i als laboratoris acreditats, que accelerin tots els procediments perquè les mascaretes accessibles certificades siguin una realitat per a l’alumnat amb sordesa.
“Des de l’estat d’alarma que els professionals d’ACAPPS estem recollint informació per a l’Administració de totes les mascaretes del mercat i estem fent estudis i proves per trobar mascaretes funcionals que no redueixin el so, siguin transparents, compleixen amb les normes de seguretat i no t’ofeguis”, explica Videla.
Mentre duri aquest temps sense les mascaretes transparents, el col·lectiu demana solucions per recuperar la seva independència i autonomia a l’hora de comunicar-se. Per aquest motiu, s’ha demanat al departament d’Educació que es concreti un protocol d’actuació a l’aula amb l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral, amb mesures alternatives com l’ús de pantalles facials quan el professorat estigui a una distància superior a 1,5 metres.
D’altra banda, s’ha demanat que es garanteixi l’accés a la informació i als continguts acadèmics, amb els productes de suport a l’audició i a la comunicació oral a l’aula com són els sistemes FM, els bucles magnètics i la subtitulació de tots els materials audiovisuals.
Àngels Videla, presidenta d'ACAPPS, a @vilaweb @aladdin_azr "Mentre no arriben les #mascaretestransparents als centres educatius, demanem un protocol d’actuació que garanteixi a l'alumnat amb #sordesa l’accés als continguts acadèmics https://t.co/0DXziEaQH6 #VullLlegirElsLlavis
— Federacio ACAPPS (@federacioacapps) October 6, 2020
La Federació ACAPPS
La Federació ACAPPS i les seves entitats membres treballen amb i per a les famílies i les persones amb sordesa. El seu objectiu és aconseguir la plena integració de la persona amb discapacitat auditiva en tots els àmbits: educatiu, laboral, social i cultural.
En l’àmbit estatal formen part de la Confederación FIAPAS, i en l’àmbit autonòmic són una entitat membre del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI). També estan representats al CODISCAT, òrgan consultiu de la Generalitat format per les principals entitats del col·lectiu de la discapacitat de Catalunya.
Afegeix un nou comentari