Menjar a domicili per les beques menjador

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Tot i que les escoles tanquin, les seves cuines es mantindran obertes per garantir el menjar d'infants i adolescents en risc social Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Tot i que les escoles tanquin, les seves cuines es mantindran obertes per garantir el menjar d'infants i adolescents en risc social Font: Unsplash.
Tant les famílies com el professorat asseguren que el model presencial és el millor pels infants i joves. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Tant les famílies com el professorat asseguren que el model presencial és el millor pels infants i joves. Font: Unsplash.

Menjar a domicili per les beques menjador

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La Generalitat mantindrà les cuines escolars obertes per garantir els dinars dels infants confinats en risc social.

Tot i que les centres educatius hagin de tancar per la situació de la Covid-19, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat que les cuines d’escoles i instituts es mantindran obertes per garantir el menjar d'infants i adolescents en risc social.

D’aquesta manera, si un centre no pot obrir per la pandèmia o un grup d’alumnes ha d’estar en quarantena, es repartiria el menjar a domicili a les famílies amb una beca menjador, mantenint la feina del personal de restauració del centre i dels i les monitores de menjador.

Les targetes moneder no es tornaran a utilitzar

Durant el confinament, les targetes moneder van substituir les beques menjador, però el conseller ja ha explicat que només es tornarà a aquest sistema en cas que no es pogués mantenir el model de menjar a domicili.

El Departament d’Educació ha alertat que les targetes moneder es poden perdre fàcilment, es poden fer malbé o fins i tot no utilitzar-se correctament en casos singulars. A més, aquest sistema ha representat dos sobrecostos. Per un costat, uns 30 milions d’euros que Educació ha pagat com a indemnització als menjadors escolars per no acomiadar el seu personal. D’altra banda, 320.000 euros de la gestió de la visa a través de La Caixa.

Tot i les crítiques de l’oposició per la gestió de les targetes, a diferència d’altres comunitats autònomes, a Catalunya s’han donat 142.000 targetes a l’alumnat amb beques menjador. Igualment, Bargalló recorda que hi ha 280.000 alumnes en situació de pobresa i s’ha de seguir lluitant per revertir la situació.

Pel que fa a la beca menjador durant l’estiu, el conseller ha remarcat que “jurídicament no és possible mantenir-la”, ja que les beques van lligades al curs escolar i es cometria una il·legalitat. Per aquest motiu, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha defensat que siguin els ajuntaments i els consells comarcals els que abonin els ajuts extraordinaris que substitueixen les beques menjador durant l’agost.

Menys d’un mes per la tornada a l’escola

Davant de la gran incertesa sobre com s’iniciarà el proper curs escolar i com es lluitarà contra la pandèmia, tant les famílies com el professorat asseguren que el model presencial és el millor pels infants i joves, sempre i quan es compti amb les mesures de prevenció adients.

Per aquest motiu, el Departament d’Educació, en col·laboració amb el Departament de Salut, han elaborat un nou protocol que estudia incorporar una persona infermera al centre escolar per alleugerir la gestió sanitària al personal director.

A més, la seguretat sanitària d’escoles i instituts es garantirà mitjançant mesures d’higiene personal i neteja i ventilació d’aules, amb la incorporació d’una sala d’aïllament en cas de positius i circuits no Covid per evitar la propagació de la infecció.

D’altra banda, les famílies hauran de prendre la temperatura als seus fills i filles i, en cas de tenir febre, es quedaran a casa i es faran la prova de coronavirus. En cas de donar positiu, l’alumnat i professorat de la mateixa aula s’anirà a casa i se li practicarà la mateixa prova.

Tot i les mesures preventives establertes, el Departament encara planteja molts dubtes sobre la gestió d’aquesta crisi sanitària a les aules i anirà adaptant les mesures en funció de l’evolució de la pandèmia.

Afegeix un comentari nou