Més de 100 ascensors i escales mecàniques fora de servei a Rodalies fan inaccessible la xarxa de trens
Comparteix
ECOM i Catalunya Camina denuncien que les persones amb mobilitat reduïda, gent gran i famílies amb cotxets veuen vulnerats els seus drets
Anar carregat i trobar-se que l’ascensor d’una estació de tren no funciona és sempre molest. Però per a moltes persones, més enllà de la molèstia suposa una vulneració de drets. És el cas de l’Anna Torrent, que va amb cadira de rodes. “Em trobo que depenc dels meus pares perquè els ascensors no funcionen”. I no és un cas aïllat, ja que segons ECOM i Catalunya Camina, més de 100 estacions de Rodalies tenen com a mínim una entrada accessible bloquejada.
Fa més d’un any, ambdues entitats van contactar amb la Generalitat per exigir una solució. La resposta va ser que hi havia previstos 4,5 milions d’euros destinats a la modernització d’ascensors i escales mecàniques. Tot i això, la situació no ha millorat o, com a mínim, no s’ha resolt completament.
Manca d'informació
Els accessos no funcionen, però, a més, la informació no arriba als usuaris, provocant una cursa d’obstacles a molts usuaris en el que hauria de ser un desplaçament més en transport públic. “Hi hauria d’haver alguna forma de consultar prèviament al viatge si a l’estació on vols baixar funciona o no l’ascensor”. Renfe no ofereix informació actualitzada, fet que provoca que els usuaris es trobin que, per exemple, no poden sortir de l’estació quan ja han baixat del tren. “A mi em va passar a Vilassar, on vaig haver de trucar a la policia perquè em vinguessin a rescatar”, relata l’Anna.
Un altre cas és en Lluís, usuari de cadira de rodes elèctrica. Viu a Sabadell i no pot desplaçar-se a Barcelona perquè a l’estació de Rodalies del municipi del Vallès no hi funciona l’ascensor. Fruit de les queixes interposades a Rodalies, a en Lluís se li ha ofert que un taxi el porti fins a la següent estació de tren accessible, però és un remei poc eficient, ja que a Sabadell només hi ha un taxi accessible.
Xarxa de transport poc accessible
Més enllà dels ascensors, hi ha altres factors que dificulten els desplaçaments en transport públic de persones amb mobilitat reduïda. Un entrebanc freqüent és que la distància entre l’andana i el tren a vegades és tan gran que la rampa desplegable no arriba a l’andana. “Queda un espai d’uns 20 centímetres, i necessito ajuda per poder accedir-hi i no quedar-me encallada”, il·lustra l’Anna.

Distància entre l'andana i la rampa del tren en una estació de Rodalies. Font: Anna Torrent
De fet, des d’ECOM asseguren que el dret a la mobilitat i el transport és “un dels drets més vulnerats històricament”, tal com il·lustra l’informe de vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica que publica l’entitat anualment. Segons les darreres dades, durant el 2023 es van identificar 60 vulneracions en aquest àmbit, sent l’accés a la xarxa de transport (42%) la més destacada.
Afegeix un nou comentari