Àmbit de la notícia
Social

Més de 13 hores diàries per atendre una persona amb Alzheimer

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • La campanya d'Alzheimer Catalunya posa èmfasi en visibilitzar la realitat de les persones cuidadores.
  • En Lluís és un cuidador que aporta el seu testimoni a la campanya.
    En Lluís és un cuidador que aporta el seu testimoni a la campanya.

Alzheimer Catalunya llença la campanya #YoTambiénTengoAlzheimer per donar visibilitat a la figura de les persones cuidadores.

“És molt important que les persones cuidadores tinguin en compte que cal cuidar-se per cuidar”. Així ens resumeix Marta Navarro, cap de comunicació a Alzheimer Catalunya, el missatge que transmeten des de l’entitat amb la campanya #YoTambiénTengoAlzheimer. De mitjana, els cuidadors i cuidadores destinen més de 13 hores al dia a cuidar a les persones amb Alzheimer, en alguns casos, arribant a les 24 hores diàries quan es tracta d’un estat avançat de la malaltia.

En aquest sentit, les dades extretes d’un estudi sobre reducció de la sobrecàrrega del cuidador/a del pacient, elaborat per Ana Domínguez, mostren que 3 de cada 4 professionals de l’atenció se senten sols al llarg del procés. “Cal que la responsabilitat de ser cuidador no recaigui només en una persona. Això fa que tingui una pressió afegida que li genera estrès arribant a desenvolupar la síndrome del cuidador cremat”, afegeix Navarro.

Així doncs, des de l’entitat destaquen que no comptar amb els recursos necessaris per fer front a la cura i atenció i exposar a les persones cuidadores a un estrès sostingut pot provocar importants efectes a nivell físic, psíquic i social. La cap de comunicació de l’entitat ha reconegut que la gran majoria de cuidadors i cuidadores, quan reben el diagnòstic de la persona malalta, es bolquen amb la tasca, de vegades per manca de suport social o per manca d’informació, arribant sovint a l’aïllament.

Alzheimer Catalunya vol donar visibilitat d’aquesta manera a les persones cuidadores i posar de manifest la importància que es cuidin per mantenir bones condicions tant físiques com psicològiques. Per fer-ho, ha treballat conjuntament amb l’agència Tiempo amb aquesta campanya senzilla, que compta amb un vídeo i una acció a través de xarxes socials canalitzada amb un coixinet.

Una acció a Twitter per aprendre a no oblidar

Amb la publicació del hashtag #YoTambiénTengoAlzheimer a Twitter i la citació al perfil @Alzheimer_cat, les usuàries podran viure en primera persona com els seus records publicats s’esvaeixen sentint, per uns segons, el que experimenta una persona amb Alzheimer. Un enllaç dirigeix a l’usuari a un compte fictici de la xarxa social de l’ocellet, i un robot s’encarrega d’eliminar els usuaris, les piulades i la foto de perfil fent com si la persona que ho està veient estigui perdent la memòria.

Les hores d’atenció varien en funció de la fase de la malaltia

Des d’Alzheimer Catalunya recomanen parar atenció a la fase de la malaltia en la qual es trobi la persona. Si és una persona que acaba de ser diagnosticada, pot estar a casa i mantenir una vida normal segons les seves capacitats. “És evident que necessitarà un suport, però s’ha de mantenir l’autonomia de la persona perquè la malaltia no evolucioni més ràpid”, afirma Navarro. En el cas de les fases més avançades, llavors entrarien en joc els professionals de l’atenció a casa o a residència.

La inversió d’hores canvia, doncs, en funció de la fase en la qual es trobi. Segons l’entitat, la mitjana d’esperança de vida amb la malaltia són de 15 anys quan parlem de persones majors de 65 anys. “És necessari comptar amb un bon suport social i familiar, compartir responsabilitats, i també comptar amb espais com l’acompanyament dels grups de suport, on es reforçarà la necessitat del propi ‘jo’”, conclou Navarro.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari