Migració a Catalunya i horitzó cap a la inclusió plena

YMCA Barcelona
Autor/a: 
YMCA
 Font: YMCA
Orientació laboral

Migració a Catalunya i horitzó cap a la inclusió plena

Autor/a: 
YMCA
YMCA Barcelona

Resum: 

El programa 'Horitzó Laboral', finançat pel Ministeri de Drets Socials, ajuda els migrants a millorar la seva ocupabilitat a través de suport personalitzat i formació.

En les últimes dècades, Espanya ha experimentat una transformació significativa amb l'arribada de persones migrants, passant de ser un país emissor a convertir-se en una destinació atractiva. Aquest fenomen ha enriquit la nostra societat en diversos aspectes, des de la demografia fins a l'economia, reflectint un creixement i diversificació que està contribuint al desenvolupament nacional.

A nivell nacional, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 2023 la població d'Espanya va augmentar en 525.097 persones, assolint un total de 48.610.458 habitants a l'1 de gener de 2024. Aquest increment es deu en gran mesura a l'augment de la població nascuda en països no comunitaris, que ara representa el 13,4% del total de residents al nostre país. Sud-amèrica i Àfrica són les regions d'origen més significatives, amb un 39.6% i 33.3% respectivament, destacant migrants de països com Colòmbia, Veneçuela, Perú i el Marroc.

Les persones migrants han tingut un impacte significatiu en la societat espanyola. Demogràficament, han augmentat i rejovenit la població, i han impulsat la taxa de natalitat, enriquint la composició familiar. Econòmicament, han proporcionat una mà d'obra essencial, especialment en sectors clau com la construcció, l'agricultura, el turisme i l'hostaleria, ajudant a reduir costos i promoure el creixement econòmic.

Socialment, han aportat diversitat cultural, tot i que encara enfronten desafiaments d'integració a causa d'estereotips i barreres culturals. Per maximitzar aquests beneficis, és crucial promoure la integració dels/les migrants i desenvolupar polítiques migratòries efectives, establint la seva contribució com un factor durador d'enriquiment per a la societat espanyola.

A Catalunya el 12,49% de la població empadronada és de procedència extracomunitària, amb una dinàmica migratòria que, contribuint significativament al teixit social i econòmic de la regió, però, afronta desafiaments importants en termes d'integració laboral, amb una taxa d'atur del 14,70% en aquest grup de població, havent-hi diferències significatives entre homes (12,3%) i dones (17,2%).

En resposta a aquests desafiaments, s' ha llançat a Barcelona el programa 'Horitzó Laboral', una iniciativa per millorar l'ocupabilitat i la inserció sociolaboral de persones nacionals de tercers països, amb especial enfocament en les dones en situació de risc de pobresa o exclusió social. El programa proporciona eines i recursos necessaris per a la integració efectiva en el mercat laboral.

Ofereix una combinació de tutories individuals i tallers grupals per facilitar el desenvolupament de competències personals i professionals essencials, així com formació en eines digitals, cabdals per al mercat laboral actual. I es recolza els/les participants en la recerca de feina, gestionant ofertes de treball, promovent la seva integració amb ocupadors locals i assegurant un enfocament inclusiu. El 2024, haurem acompanyat 72 persones a Barcelona a aconseguir el seu objectiu laboral.

"Quan s'és aturat de llarga durada les expectatives d'ocupació es veuen cada vegada més llunyanes. A YMCA he rebut orientació que m'ha aportat eines per a realitzar cerques més efectives d'acord amb l'elaboració d'un perfil més específic. Sentir que algú et dona suport i està pendent de tu és un suport molt important", ha comentat Carlos Andrés Muñoz, de Colombia, participant del programa.

"Com a migrant, abans d'arribar a YMCA, tenía molts dubtes i inseguretats quant a la meva inserció laboral en aquesta ciutat. Recomendaría sense subte a YMCA a tot aquell -tant nacional como migrant-, que ho necessiti", ha afirmat Elizabeth Gudiño, de Venezuela, participant del programa.

'Horitzó Laboral' està finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, destacant el seu compromís amb la integració sociolaboral de les persones migrants. A més de Barcelona, es desenvolupa a València, Màlaga i Salamanca. El 2024, s'haurà donat suport a 288 persones perquè aconsegueixin l'ocupació que busquen.

Afegeix un comentari nou