Montse Vilà: “Young Athletes s’implementa en més de 140 programes i beneficia més de 163.000 infants”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Special Olympics és una agrupació esportiva que té com a objectiu el foment de la pràctica de l’esport per part de les persones amb discapacitat intel·lectual. Font: Special Olympics. Font: Font: Special Olympics.
Special Olympics és una agrupació esportiva que té com a objectiu el foment de la pràctica de l’esport per part de les persones amb discapacitat intel·lectual. Font: Special Olympics.
Des de l’any 2013, Special Olympics Catalunya ha implementat el programa a diferents escoles d’educació especial d’arreu de Catalunya. Font: Special Olympics. Font: Font: Special Olympics.
Des de l’any 2013, Special Olympics Catalunya ha implementat el programa a diferents escoles d’educació especial d’arreu de Catalunya. Font: Special Olympics.
Special Olympics és un moviment internacional que es va iniciar a Estats Units de la mà de la família Kennedy fa més de 50 anys. Font: Special Olympics. Font: Font: Special Olympics.
Special Olympics és un moviment internacional que es va iniciar a Estats Units de la mà de la família Kennedy fa més de 50 anys. Font: Special Olympics.
Durant la Covid-19, les escoles han seguit obertes i funcionant amb aquest programa. Font: Special Olympics. Font: Font: Special Olympics.
Durant la Covid-19, les escoles han seguit obertes i funcionant amb aquest programa. Font: Special Olympics.
Un dels moments més bonics del programa és quan cada un dels joves atletes reben la seva primera medalla. Font: Special Olympics.  Font: Font: Special Olympics.
Un dels moments més bonics del programa és quan cada un dels joves atletes reben la seva primera medalla. Font: Special Olympics.

Montse Vilà: “Young Athletes s’implementa en més de 140 programes i beneficia més de 163.000 infants”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La directora de projectes Special Olympics Catalunya explica en què consisteix la iniciativa i com ajuden a infants amb discapacitat intel·lectual a través de l’esport.

Què és Special Olympics?

Special Olympics Catalunya és una agrupació esportiva constituïda l'any 2005 i que té com a principal objectiu el foment de la pràctica de l’esport i d’altres activitats de lleure, per part de les persones amb discapacitat intel·lectual, com una via de desenvolupament personal i d’integració social. Cal destacar que el 2020, Special Olympics Catalunya va esdevenir entitat declarada d'utilitat pública.

Com es va originar?

Special Olympics és un moviment internacional que es va iniciar als Estats Units de la mà de la família Kennedy fa més de 50 anys. Actualment, a escala internacional, és l’organització esportiva per a persones amb discapacitat intel·lectual més gran del món amb més de 5 milions d’atletes de més de 170 països i amb més de 100.000 competicions anuals.

Com treballeu des de Catalunya?

Ho fem juntament amb la Federació ACELL, on hi ha prop de 4.000 atletes amb discapacitat intel·lectual federats i que participen en les competicions esportives adaptades que fomentem durant tot l’any. Cada quatre anys s’organitzen els Jocs Special Olympics que són l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual, un estímul al treball diari, un premi a les diferents competicions locals i una excel·lent oportunitat per demostrar a la societat les capacitats i els valors dels atletes amb discapacitat.

Quina és la missió de l’entitat?

La nostra missió és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i també la de les seves famílies a través de la pràctica esportiva i també intentar millorar les opinions, actituds i comportaments socials en relació a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Totes les competicions i activitats estan pensades i adaptades per tal que tots els esportistes hi puguin accedir tenint en compte les seves necessitats. La nostra filosofia esportiva es podria resumir amb el jurament de l’esportista de Special Olympics: “Vull guanyar, però si no ho aconsegueixo deixeu-me ser valent en l’intent”.

Quin objectiu té?

Special Olympics treballa per fomentar la promoció de l’esport, el lleure i la solidaritat entre les persones amb discapacitat intel·lectual, com una via de desenvolupament personal i d’integració social. També pretén millorar les opinions, actituds i comportaments socials en relació a les persones amb discapacitat intel·lectual, facilitar l’intercanvi de coneixement i la investigació en l’àmbit de l’activitat física adaptada i representar Special Olympics Catalunya en àmbits i instàncies nacionals, estatals i internacionals.

En què consisteix el programa Young Athletes?

Young Athletes és un projecte internacional implementat en més de 140 programes Special Olympics i que beneficia més de 163.000 nens i nenes de 2 a 7 anys amb discapacitat intel·lectual de tot el món. L’objectiu d’aquesta iniciativa és introduir els infants al món de l’esport i fomentar el seu creixement físic i mental a través de diferents activitats que inclouen jocs, cançons i activitats pre-esportives adaptades a les seves necessitats.

Des de l’any 2013, Special Olympics Catalunya, amb el suport de la Fundación Leo Messi, ha implementat el programa a diferents escoles d’educació especial d’arreu de Catalunya. Actualment, són 7 les escoles que s’han sumat al programa: CEE Crespinell de Terrassa, Escoles Especials Llar de Sant Josep de Lleida, CEE Font del Lleó i CEE Alba de Reus, Solc de Tarragona, Escola Sant Gregori de Girona i Montserrat Montero de Granollers.

Com ajuda l’esport a millorar la vida d’aquests infants?

Cada escola programa les seves sessions de manera autònoma i segons els infants que participen a les sessions. A partir d’unes premisses inicials organitzen un circuit d’activitats psicomotrius on els nens i nenes adquireixen habilitats esportives bàsiques com córrer, saltar i llançar objectes i milloren les habilitats motrius, la flexibilitat, la força, l’equilibri, la coordinació i d’altres accions com xutar o trepitjar. L’objectiu és desenvolupar l'aptitud, la força, consciència corporal, conceptes espacials, habilitats adaptatives i habilitat de seguiment visual.

A més, també milloren la capacitat de relacionar-se amb el seu entorn, milloren la seva autoestima i creen un hàbit esportiu que els serà molt beneficiós de cara el futur. Una part molt important del programa és la voluntat d’involucrar a les famílies per dotar-les d’elements de suport per a una millor integració dels seus fills i filles.

Quin canvi veieu des que inicien la pràctica esportiva fins que ja s’han habituat a aquesta?

Les educadores i educadors amb ells a diari són els que veuen l’evolució i millora en molts aspectes, tant físics com psicològics, de l'alumnat. Adquireixen una rutina i unes pautes de conducta que tant els serveix per les classes del Young Athletes com per les rutines diàries que puguin tenir a casa, a l’escola com en l’esport. Creiem que és una excel·lent manera de donar-los la benvinguda a la família de Special Olympics.

Per a molts d’ells el següent pas competitiu és la participació a les jornades escolars de bàsquet, futbol sala, natació i atletisme que s’organitzen durant la temporada esportiva. A cada una d’aquestes competicions escolars hi poden participar fins a 500 esportistes d’entre 8 a 20 anys.

Què és el que més t’agrada d’aquest programa?

Un dels moments més bonics d’aquest programa és quan cada un dels joves atletes reben la seva primera medalla de Special Olympics i un diploma que els acredita que han format part de les sessions. La cara d’il·lusió i alegria és molt gratificant, tant per a nosaltres com per als responsables de la Fundación Leo Messi.

També cal destacar el fet que les mares, pares, avis, àvies i familiars propers assisteixin a la cloenda de final de curs del YAP. Els participants estan molt contents pel fet que els seus familiars puguin veure les habilitats que han adquirit al llarg de tot el programa, és un moment especialment emotiu pels familiars, per l'alumnat i el professorat i els participants estan especialment motivats. La implicació de la família és un factor essencial i determinant per l'èxit del programa i ens anima a seguir apostant pel projecte.

Quines traves us heu trobat arran de la Covid?

Per sort, durant aquesta època de la Covid-19 les escoles han seguit obertes i funcionant. I com que el Young Athletes Program té lloc als centres escolars no hi hagut problema perquè segueixi endavant. Les escoles ens han explicat que amb els grups bombolla han pogut fer les activitats i s’han adaptat a l’espai i condicions corresponents.

Un dels contratemps que ens hem trobat és que les dues escoles de Reus que segueixen el programa, l’Alba i Font del Lleó, que treballen sempre conjuntament, pel tema dels grups bombolla, no s’han pogut trobar en tot el curs. Però, les seves ganes i imaginació han fet que els alumnes de les dues escoles es trobessin virtualment en una sessió online on van compartir les activitats. I aquesta de ben segur que no serà l’única trobada virtual que els petits alumnes tindran.

Podeu treure alguna conclusió positiva al respecte?

La part positiva són les ganes i la il·lusió que tenen tots els responsables de les escoles perquè el programa tiri endavant i es busquin noves fórmules per adaptar-se a les normatives sanitàries. Hem donat més suport amb material esportiu i psicomotriu adaptat perquè els infants poguessin desenvolupar de la millor manera aquestes sessions.

Teniu intenció d’ampliar el programa o fer algun canvi o millora a curt termini?

El programa ha crescut moltíssim des que el vam començar a implementar a Catalunya. La primera escola a apostar per aquestes sessions va ser la CEE Crespinell de Terrassa i ara ja en són 7 repartides per totes les províncies de Catalunya. La voluntat és seguir implementant aquest projecte per més escoles, tant d’educació especial específicament com en escoles ordinàries amb alumnat amb necessitat especial.

També volem seguir impulsant el programa com a part dels Jocs Special Olympics. La primera vegada que es feia en tot l’Estat espanyol i en uns jocs, va ser en els darrers que van tenir lloc a la Seu d’Urgell i Andorra la Vella. Va ser una jornada on els nens i nenes van fer una sessió per a tots els assistents dels jocs i van rebre la seva primera medalla en l’esdeveniment esportiu per a persones amb discapacitat intel·lectual. Va ser una experiència única, on tothom va gaudir moltíssim i tenim la voluntat de tornar-ho a repetir.

Afegeix un comentari nou