Montserrat Puig: "En el cas de la gent gran, es busca portar un obsequi i acompanyar-les"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Montserrat Puig, de la comissió de Reis de la Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa Font: Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa
Montserrat Puig, de la comissió de Reis de la Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa Font: Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa

Montserrat Puig: "En el cas de la gent gran, es busca portar un obsequi i acompanyar-les"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat la Montserrat Puig, de la comissió de Reis de la Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa, el Centre Cultural la Farinera del Clot i Serveis Socials del barri per la campanya solidària que promouen en aquestes dates.

No hi ha càrrecs, sou un grup de persones que cada any coordinen aquesta iniciativa. La Comissió està formada per un grup de perones que coordinen, persones de la Federació que aporten suport logístic utilitzant espais de la Farinera.

A qui va dirigida la campanya solidària de recollida que feu cada any a El Clot?

Consisteix a fer de Reis Mags i fer arribar regals a infants i adolescents, fins als 14 o 15 anys, de famílies en situació de risc social i a persones grans, que viuen soles. Són persones a les quals Serveis Socials fa seguiment ja que es troben en situació de risc social i, per tant, dificultats econòmiques greus. Serveis socials els fa la proposta i elles ho accepten. També inclou a les persones usuàries del Projecte d’Acció Comunitària Radars per a les persones grans del barri.

En què consisteix la campanya solidària de recollida que feu cada any al Clot?

Es fa la recollida de joguines noves i de regals variats en les diferents entitats culturals del barri, durant uns quants dies, previs a reis i fins al dia 5. En el cas d'algunes entitats fan activitats obertes al barri on l'entrada és l'aportació d'algun regal per la infància o per la gent gran.

També hi ha altres entitats com Bombers o els Centres Comercials propers, que fan recollida i l'aporten a la campanya. Per una altra banda, la comissió i la Federació organitza la infraestructura per crear les bosses de regals i aconseguir que tot arribi adient a cada persona, que es fan entre el dia 3 i el 6 de gener. La campanya va paral·lela a la Cavalcada Reial.

Com us organitzeu per recollir les joguines i regals i distribuir-los?

Tots els regals es distribueixen, organitzats per edats i per categories de tipus de joguina o de regals que poden ser d'interès a cada edat. Tot i això, cal dir que no ens agraden les joguines bèl·liques.

Es fa un crida, a través de la Xarxa d'Acció Comunitària (XAC) perquè s'apuntin persones voluntàries que vulguin venir a crear les bosses, entre joves de caus i esplais i d'adults de les mateixes entitats o que estiguin apuntats a aquesta xarxa del barri. La mateixa gent fan el repartiment de regals la nit del dia 5, que venen les famílies a la Farinera i el 6 al matí es porta a les cases de la gent gran.

Com va néixer aquesta iniciativa solidària que promoveu des de fa tants anys?

Va néixer fa més de trenta anys. La va iniciar Ràdio Ateneu el Clot i posteriorment es va convertir en TV Clot ja formant part de la Federació d'Entitats, des d'on van iniciar-se posant una tarima al Carrer Rogent, a prop d'on tenien el pis de la ràdio i recollint les joguines que després repartien.

Posteriorment, es va fer càrrec el Casal Casanelles, ja suportat per la Federació d'Entitats i vinculat a Serves Socials. En el moment que va néixer la Farinera del Clot el 1999, va ser un projecte assumit conjuntament i amb recursos compartits.

Com podem posar el nostre granet de sorra?

Aportant regals i joguines a qualsevol dels punts de recollida que hi ha o a la mateixa Farinera del Clot, participant en les activitats obertes que es realitzen a les entitats. Per saber els llocs de recollida els podeu trobar a farinera.org/campanya-de-reis. Per fer de Voluntari cal apuntar-se també a través de la web.

Com ajuda a la gent gran aquesta campanya?

En el cas de la gent gran, el que es busca no és només portar un petit obsequi, sinó acompanyar-los. Portar-los l'obsequi pot comportar als voluntaris que hi van a cada casa, prendre un cafè amb llet junts, xerrar i, fins i tot, crear un vincle.

Afegeix un comentari nou