Àmbit de la notícia
Social

Neix des de la societat civil una iniciativa per monitoritzar les presons

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Algunes de les persones han donat suport públic a l'entitat Observa en un dels passadissos de l'antiga presó Model de Barcelona.
    Algunes de les persones que han donat suport públic a l'entitat Observa en un dels passadissos de l'antiga presó Model de Barcelona. Font: Observa Font: Observa
  • Observa vol donar estabilitat a una estructura de monitoratge de les presons catalanes.
    Observa vol donar estabilitat a una estructura de monitoratge de les presons catalanes. Font: Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans

“Cal mirar a dins de les presons. Hi ha persones amb drets”, reclama Gabriela Serra, presidenta de la nova entitat, Observa.

L’antiga presó Model, de Barcelona, va acollir fa poc més d’un mes la presentació d’Observa, una entitat pensada i posada en marxa amb l’objectiu de monitorar el sistema penitenciari del país i lluitar contra els abusos a les persones preses. “Volem comptar amb una plataforma que, de manera absolutament independent dels poders públics, governs i sindicats, pugui mantenir de forma permanent un equip de sis persones per continuar, d’una manera digne, les tasques de monitoratge dels sistema penal i penitenciari”, resumeix la presidenta d’Observa, Gabriela Serra.

Serra insisteix en el fet que Observa és una iniciativa sorgida de la societat civil. Estan encara en procés de buscar recursos per poder actuar contra la violència institucional que denuncien que hi ha a les presons: “Cal mirar a dins de les presons. Hi ha persones amb drets”, argumenta.

“Tant informes del Síndic de Greuges com del Defensor del Pueblo confirmen aquestes violacions de drets”, indica la directora d’Observa. L’any 2020, després d’una visita al país, també el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell europeu va emetre un informe on constatava repetides pràctiques de maltractaments físics i un ús excessiu de la força en centres penitenciaris catalans.

Millores en les instal·lacions i en la formació del personal

A la pregunta de com es pot incidir per evitar aquestes violacions de drets humans, Serra diu que cal seguir totes les recomanacions que els informes van posar en coneixement de les autoritats. I en detalla algunes: “Calen mesures que abasten des de millores en les instal·lacions penitenciàries, a formació especifica del personal, més dotacions de professionals pels centres, millora de les habilitats del personal penitenciari en el tractament de situacions d’alt risc... fins, òbviament, l’increment de la supervisió més estricta del personal de presons”.

Per poder seguir fent la vigilància que des de fa anys realitza l’Observatori del Sistema Penal i  els drets humans (OSPDH) amb el programa SIRECOVI (Servei de Registre i Comunicació per a la prevenció de víctimes de la Violència Institucional) i incidir per provocar que s’apliquin totes aquestes mesures, Observa té en marxa una campanya per convidar la ciutadania a què s’involucri en la causa. Des del web d’Observa les persones interessades es poden fer “observadores” o fer una aportació econòmica puntual.

L’entitat denuncia que les presons són “espais poc transparents”, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. Als centres penitenciaries catalans hi ha unes vuit mil persones, la majoria de les quals, insisteix Serra, hi són per delictes condicionats pel seu entorn socioeconòmic.

La intenció d’Observa és reforçar la feina de l’OSPDH, de la Universitat de Barcelona (UB), amb un equip estable de persones expertes que facin visites periòdiques a les presons. També aposta per fer recerca específica i independent sobre el funcionament del sistema penal i elaborar publicacions i informes que facin visible la realitat de les persones privades de llibertat.

El suport i informació a les famílies de les persones preses, campanyes de conscienciació social sobre la realitat de les presons i suport a les preses i presos que tenen dificultats per accedir a assistència jurídica, mèdica i psicosocial també seran línies d’actuació de l’entitat. Fa unes setmanes, un estudi de Justícia i Pau va exposar que més de la meitat de persones recloses en presons catalanes tenen algun trastorn de salut mental, això vol dir set vegades més que la població general. L'estudi es titula ‘La Salut Mental en el Sistema Penitenciar Català. Visió de conjunt i reptes’.

L’exdiputat del comuns Albano Dante Fachin, el de la CUP David Fernàndez, les membres d’Irídia Anaïs Franquesa i Andrés García Berrio, i noms del món de l’advocacia com August Gil Matamala, Benet Salellas, David Aranda, Eva Labarta, Eva Pous, Laia Serra, Norma Pedemonte i Xavi Muñoz són alguns dels noms que han donat suport públic a la iniciativa.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari