Nens i nenes amb TEA realitzaran teràpies amb robots

Fundació Ave Maria
Autor/a: 
David López Rosell
Julio Molinario (a l'esquerra), president de l'IRD, en el moment de la signatura del conveni de col·laboració amb el director territorial Garraf de CaixaBank, Oscar Diaz. Font: David López
Julio Molinario (a l'esquerra), president de l'IRD, en el moment de la signatura del conveni de col·laboració amb el director territorial Garraf de CaixaBank, Oscar Diaz. Font: David López

Nens i nenes amb TEA realitzaran teràpies amb robots

Autor/a: 
David López Rosell
Fundació Ave Maria

Resum: 

Després que diversos estudis confirmen que la imitació i l'adquisició d'atenció conjunta milloren en els entorns amb eines tecnològiques.

Estudis recents confirmen que, per als nens i nenes amb TEA, la imitació i l'adquisició d'atenció conjunta milloren en els entorns en què estan involucrades les eines tecnològiques. Tenint en compte que pacients amb TEA tendeixen a aprendre més de la interacció amb tecnologia que amb éssers humans, els robots podrien tenir el potencial de ser utilitzats en les teràpies de TEA. L'objectiu de la nova investigació de l'IRD és desenvolupar intervencions psicològiques assistides per robot per millorar l'eficàcia clínica en nens i nenes amb trastorn de l'espectre autista.

Per a això faran servir un robot social assequible com Jibo juntament amb els sensors requerits per desenvolupar intervencions psicològiques per a nens i nenes amb TEA. Aquest tipus de robots són molt atractius, poden reproduir vídeos i sons a la pantalla tàctil, tenen mobilitat, són programables i de baix cost.

L'Obra Social "la Caixa" ha seleccionat a l'IRD per dur a terme aquesta solució en el marc del seu Programa d'Ajudes a Projectes d'Iniciatives Socials 2018, amb el qual impulsen projectes que fomentin la vida independent, l'autonomia i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i també la d'aquelles que, per raons d'envelliment o malaltia, pateixen el deteriorament de les seves capacitats i de la seva salut. El projecte compta a més amb la col·laboració de la Fundació Villablanca del Grup Pere Mata que ha posat en funcionament una residència especialitzada en TEA.

El trastorn de l'espectre autista (TEA) és un dels trastorns del desenvolupament infantil més comuns. Es caracteritza per patrons restringits de comportament i interessos i deficiències qualitatives en la comunicació i la interacció social. Aquests símptomes sorgeixen d'hora i persisteixen en el desenvolupament. Encara que durant l'adolescència i l'edat adulta els símptomes semblen disminuir, es considera que el TEA és una discapacitat crònica. La majoria de les persones amb TEA requereixen atenció professional durant tota la seva vida i, per tant, exigeix ​​un gran esforç físic, econòmic i emocional a la societat.

Sobre l'Institut de Robòtica per a la Dependència

L'Institut de Robòtica per a la Dependència és una ​​és una entitat sense ànim de lucre. L'institut té per missió millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, la de les seves famílies i la dels professionals que els ofereixen suport, per mitjà de la tecnologia més avançada, impulsant la investigació i l'obtenció de productes innovadors que transformin l'estat actual de les coses.

Afegeix un comentari nou