Àmbit de la notícia
Social

‘Ni agressor, ni còmplice’, la campanya que assenyala als responsables de la violència masclista

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • #EtsCòmplice és un dels coixinets de la campanya.
    Font: Gencat
  • La campanya 'Ni agressor, ni còmplice' va dirigida al jovent entre 12 i 25 anys.
    La campanya 'Ni agressor, ni còmplice' va dirigida al jovent entre 12 i 25 anys. Font: Gencat

En el primer semestre de l’any es van detectar un total de 913 casos de dones maltractades i un augment del 88% al telèfon d’atenció.

“Si no deixes d’enviar-li missatges per saber què fa, on és i amb qui està, és violència”. Aquesta és una de les frases destacades d’un dels espots que acompanyen la campanya ‘Ni agressor, ni còmplice’, una iniciativa de l’Institut Català de les Dones per sensibilitzar a la població i aturar les violències masclistes. Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra cada any el 25 de novembre, la campanya es dirigeix a joves entre 12 i 25 anys i reforça els missatges adreçats als agressors.

Segons dades de la Generalitat, durant els primers sis mesos de l’any s’han detectat un total de 913 nous casos de dones víctimes de violència masclista. Coincidint també amb el confinament, el telèfon d’atenció a les víctimes va registrar durant el primer semestre un creixement de trucades del 88%. La pandèmia, en aquest sentit, ha posat en relleu una problemàtica que encara és vigent i que amb les restriccions per aturar la propagació de la Covid-19 ha empitjorat.

“Si el teu col·lega comparteix contingut sexual sense consentiment i tu te’n desentens, ets còmplice”. Amb els vídeos la campanya no només assenyala als agressors, sinó també a les persones còmplices. En aquest sentit, les persones de l’entorn i els testimonis de les agressions són vitals per neutralitzar la impunitat dels agressors. L’Institut Català de les Dones assegura que no situar-se al costat de la dona en una situació de violència, és estar a la banda de l’agressor.

Així doncs, la iniciativa sensibilitzadora apel·la també a les persones de l’entorn perquè actuïn i esdevinguin part de la solució. Els coixinets #EtsCòmplice i #ÉsViolència acompanyen una campanya amb 4 gràfiques, 3 espots i 4 falques de ràdio. Segons dades del mateix Institut, més de 23.500 dones van acudir l’any passat als seus serveis d’atenció, de les quals el 24,7% van ser ateses per motius de violències masclistes.

Les violències masclistes en temps de pandèmia

“Des del primer dia de confinament la nostra principal preocupació va ser garantir l’atenció i l’acompanyament de les dones en situació de violències masclistes”, ha afirmat Núria Ramon, directora de l’Institut Català de les Dones durant el II Congrés Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes, celebrat fins al passat 28 d’octubre amb 1.600 persones inscrites de 40 àmbits laborals diferents.

Durant el tancament domiciliari, a més del problema de la convivència amb l’agressor per a les dones que patien violència masclista, un altre dels agreujants era la dificultat de les víctimes per accedir als serveis d’atenció, amb l'inconvenient afegit de la mobilitat i de l’atenció presencial. En aquesta línia, tampoc podien accedir amb facilitat a la xarxa de suport que representa la família o l’entorn d’amistats.

Des de l’Institut Català de les Dones asseguren que els canvis en la manera de relacionar-nos en societat, amb la distància social o la reducció dels aforaments a molts llocs o al transport públic pot donar sensació d’inseguretat a l’espai públic, sobretot per a les dones joves.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari