Àmbit de la notícia
Social

‘No som invisibles’, una campanya per donar visibilitat a la discapacitat orgànica

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • La campanya va engegar en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
    La campanya va engegar en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
  • Les entitats demanen ampliar l’edat de la T-Jove als 30 anys i tenir en compte les necessitats de l’associacionisme educatiu.
    La Fundació TMB ha cedit espais a la xarxa de Transports Metropolitans per repartir 10.000 octavetes, fer difusió cartell de la campanya i emetre el vídeo oficial. Font: Llicència CC
  • Les persones amb discapacitat orgànica es poden veure abocades a dificultats socioeconòmiques i a patir problemes de salut mental i emocional.
    Les persones amb discapacitat orgànica es poden veure abocades a dificultats socioeconòmiques i a patir problemes de salut mental i emocional.

COCEMFE Barcelona i Transport Metropolitans de Barcelona (TMB) s'uneixen per impulsar una campanya de conscienciació social envers la discapacitat orgànica, una condició imperceptible a simple vista.

Sota la consigna ‘Tu no la veus, però existeix’, la Federació Francesc Layret COCEMFE Barcelona, amb la col·laboració i suport de Transport Metropolitans de Barcelona (TMB), ha posat en marxa la campanya ‘No soc invisible’. La iniciativa, que va engegar amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, té per objectiu donar visibilitat a la discapacitat orgànica i denunciar les discriminacions que pateixen les persones amb aquesta condició. 

La campanya té la finalitat de sensibilitzar la ciutadania, les administracions, els professionals de la salut, i tots els sectors socials en general. Des de COCEMFE recalquen que les discapacitats orgàniques són en la majoria dels casos “invisibles” a ulls de les persones que no les pateixen i per això cal crear accions per que despertin la consciència social

Per a la campanya, la Federació ha creat un seguit d’infografies i càpsules amb testimonis reals de persones que conviuen amb una discapacitat d’aquest tipus. També s'hi inclouen entrevistres a professionals de la salut que tracten les principals malalties causants de les discapacitats orgàniques. 

L’Aurea Jiménez és una de les persones que ha volgut compartir el seu testimoni per a la campanya. Pateix lupus, una malaltia autoimmune que afecta les articulacions i diversos òrgans vitals, com els pulmons o el cor. “A vegades estàs millor, d’altres no et pots ni aixecar del llit, però en tots els casos és una malaltia que no es veu, però es pateix”, explica Jiménez. 

Una campanya de totes

'No soc invisible' neix fruit de la demanada de les entitats federades a COCEMFE Barcelona. La difusió s’ha dut a terme a través de les xarxes socials, amb la col·laboració de totes elles, i mitjançant 10.000 octavetes repartides per tota la xarxa de Transport Metropolitans

Ha estat la Fundació TMB qui ha gestionat aquest desplegament d'octavetes, així com la col·locació del cartell oficial de la campanya en dotze espais entre les parets divisòries de les vies de diverses estacions. El vídeo promocional de la campanya també es pot veure a les pantalles de les diverses estacions de metro. 

Tots els esforços duts a terme en la difusió de la campanya pretenen socialitzar el símbol de la discapacitat orgànica, crear conscienciació i reivindicar l’accessibilitat universal també per a les persones que conviuen amb una discapacitat orgànica, més enllà de les afectacions motores. 

No la veiem, però existeix

La discapacitat orgànica es caracteritza per la pèrdua de funcionalitat d’òrgans o fallades sistèmiques causades per condicions de salut cròniques. Les alteracions que es deriven d’aquestes malalties en la majoria de casos són invisibles a l’ull humà o no són perceptibles a simple vista. 

Els símptomes més comuns que pateixen les persones amb discapacitat orgànica són el dolor o la fatiga. Aquests suposen un impediment per a desenvolupar el dia a dia, compaginar la feina, els projectes vitals i l’entorn social. Això sovint aboca a aquestes persones a patir dificultats socioeconòmiques i que la seva salut mental i emocional es vegi compromesa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari