Noemí Bernet: “La tecnologia millora la qualitat de vida i ofereix entorns segurs i confortables”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
El centre té tres línies d'actuació: assistencial, formació i recerca. Font: CVI. Font: Font: CVI.
El centre té tres línies d'actuació: assistencial, formació i recerca. Font: CVI.
L’objectiu és contribuir a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i les seves famílies. Font: CVI. Font: Font: CVI.
L’objectiu és contribuir a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i les seves famílies. Font: CVI.

Noemí Bernet: “La tecnologia millora la qualitat de vida i ofereix entorns segurs i confortables”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La terapeuta ocupacional del Centre de Vida Independent (CVI) explica com treballen a través de la tecnologia per fomentar l’autonomia de les persones amb diversitat funcional i dependents i promoure un envelliment actiu.

Què és el CVI?

El Centre de Vida Independent és un centre configurat com una llar digital accessible, on un equip interdisciplinari valora i assessora sobre productes de suport, tecnologia i supressió de barreres arquitectòniques per a persones amb diversitat funcional i/o amb situació de dependència per millorar la seva autonomia. L’objectiu és contribuir a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i les seves famílies, que puguin gaudir d’una vida més autònoma i s’eviti la sobrecàrrega familiar.

Quines activitats feu?

El centre té tres línies d'actuació: assistencial, formació i recerca. En l’àmbit assistencial realitzem diferents visites (al nostre centre, a domicili, orientatives...) per fer una valoració personalitzada ajustant-nos a les necessitats de cada persona. Un cop feta la visita es realitza un informe amb les diferents propostes que facilitaran l'autonomia de la persona i el seu entorn, ja siguin amb la incorporació de productes de suport, noves estratègies, tecnologia o supressió de barreres arquitectòniques.

En l’àmbit formatiu fem diferents cursos i tallers dirigits a col·lectius del món sanitari, social i de l'accessibilitat, familiars i cuidadors perquè puguin donar millor atenció a les persones amb diversitat funcional i/o situació de dependència. D'altra banda, impartim tallers pràctics a persones amb diversitat funcional que volen millorar la seva autonomia. En termes de recerca col·laborem amb diferents projectes d’investigació sobre nous productes i tecnologies que puguin millorar la qualitat de vida i l'autonomia de les persones.

Com fomenteu un envelliment actiu?

Ajudant a que les persones puguin dur la seva vida quotidiana aprofitant al màxim les seves capacitats físiques i mentals, les seves necessitats i aspiracions. De la mateixa manera, fomentant l'autonomia i el manteniment de les activitats de la vida diària amb l'ajuda de productes de suport, tecnologia o adaptant l'entorn.

Què representa per a una persona gran mantenir-se activa en la vellesa?

Poder desenvolupar al màxim la seva independència, autonomia i capacitat de participació, a més de tenir millor estat de salut, tant físic com mental.

Quin paper juga la tecnologia en la vostra feina?

És molt important perquè obre un ventall de possibilitats per a les persones amb diversitat funcional i/o dependència. El nostre centre incorpora domàtica i diferents aparells tecnològics que faciliten la vida quotidiana d'una llar, podem controlar l'entorn des de diferents dispositius o comandaments que ens permeten obrir portes, finestres, baixar i pujar persianes controlar la temperatura, encendre el televisor, l'equip de música, accedir a l'ordenador o comunicar-nos.

També ens permet oferir entorns de seguretat i confort per a les persones amb situació de dependència ajudant el cuidador a minimitzar situacions de risc com les caigudes, risc de fugues, presa de la medicació a través d'avisos o alarmes. En definitiva, ens permet ajudar a fomentar l'autonomia i qualitat de vida de les persones.

Com ha canviat la pandèmia la vostra manera de fer?

Com tots ens hem hagut d'adaptar a la nova situació. L'equip assistencial del CVI realitzem les visites amb totes les mesures de seguretat necessàries per prevenir la Covid-19 i hem integrat una nova eina per poder fer visites virtuals que ens està funcionant molt bé. D'altra banda, estem fent feina presencial al centre per torns per mantenir les mesures de seguretat i teletreballem. Hem dissenyat de nou els cursos que realitzàvem al centre i els estem fent online.

Quins canvis heu notat en les persones usuàries?

Hem observat que la falta de mobilitat i interaccions socials han accelerat les situacions de dependència, els cuidadors i les famílies estan més sobrecarregades, persones prèviament autònomes actualment tenen més dificultats. En general menys salut, tant física com mental.

Alguna anècdota que vulguis explicar?

N'hi ha moltes i costa de triar. Sempre es gratificant veure i viure l'alegria, les cares de sorpresa de les persones quan fan una activitat que no podien fer amb l'ajuda que els has proporcionat. Dona molta satisfacció.

Quines conclusions positives podeu treure d’aquest temps?

Que tenim una gran capacitat d'adaptació i que ens reafirmem més que mai que la nostra tasca és necessària per millorar la qualitat de vida de les persones, promoure una salut preventiva, un envelliment saludable i actiu.

Com es planteja el futur de l’entitat?

Doncs seguint treballant per arribar al màxim de gent possible i poder continuar aportant el nostre granet de sorra a la millora de la qualitat de vida de les persones.

Afegeix un comentari nou