Nou protocol per protegir la salut mental d’infants i joves que són desnonats a Barcelona

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: Xiula
Fragment del videoclip de la cançó 'Stop desnonaments', del grup musical Xiula. Font: Ajuntament de Barcelona
 Font:
L'any 2021 es van atendre 5.937 persones en risc de desnonament, un de cada tres eren menors d'edat. Font: Pexels
La Generalitat cedirà 32 immobles per destinar-los a persones en situació d'exclusió residencial. Font: Taula del Tercer Sector Font:
El protocol s’ha elaborat conjuntament entre els Serveis Socials, escoles i entitats veïnals. Font: Taula del Tercer Sector

Nou protocol per protegir la salut mental d’infants i joves que són desnonats a Barcelona

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’Ajuntament de Barcelona, entitats veïnals i escoles han elaborat una guia per acompanyar aquest col·lectiu quan perden casa seva.

L’any 2021, 1.755 famílies van ser desnonades a Barcelona. A més, es van atendre 5.937 persones en risc de desnonament, un terç d’elles menors d’edat. Amb l’objectiu de donar suport als infants i joves que es veuen immersos en aquesta situació, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou protocol. Es tracta d’una guia d’acompanyament per a protegir la salut mental i emocional d’aquest col·lectiu, especialment vulnerable.

El protocol s’ha elaborat conjuntament entre els Serveis Socials, escoles i entitats veïnals dels barris de Ciutat Meridiana i del Raval, on es registren bona part dels desnonaments de la ciutat.

La iniciativa va néixer originalment a finals del 2018, en el marc de la Taula de Salut Mental Zona Nord. Un moviment veïnal va expressar la seva preocupació pel malestar que els processos de desnonament causaven a les famílies, especialment en infants i adolescents.

Així és com va començar un procés de treball que ha involucrat entitats com l’Associació Ubuntu i el Col·lectiu Sisifo, famílies afectades, professionals dels serveis socials i la comunitat educativa. Fruit dels mesos de feina i trobades, va sorgir una guia de bones pràctiques que pretén reduir l’impacte emocional en menors que perden la llar.

L’objectiu és arribar a estendre el protocol per tota la ciutat. El que es vol procurar és identificar anticipadament les famílies que es troben en risc de perdre l’habitatge per fer tasques de prevenció. Des de l’Ajuntament de Barcelona expliquen que la guia “preveu un treball tant individual, com familiar i comunitari, que comença abans del desnonament”.

‘Stop desnonaments’, la cançó de Xiula que dona veu als infants

El grup musical Xiula s’ha implicat en la causa component la cançó ‘Stop desnonaments’. La lletra ha estat creada a partir de vivències reals i vol ser un reflex de com es viu un desnonament en la pell d’una criatura. En la gravació del videoclip hi ha participat l’alumnat d’escoles de Ciutat Meridiana, del Raval, Torre del Baró i Vallbona.

Afegeix un comentari nou