OFNI: per la defensa dels drets de les dones

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
L'entitat està en constant transformació atenent les problemàtiques del col·lectiu. Font: Mireia Barés. Font: Font: Mirei Barés.
L'entitat està en constant transformació atenent les problemàtiques del col·lectiu. Font: Mireia Barés.
El nou col·lectiu organitzarà el primer dilluns de cada mes una marxa nocturna per reclamar la igualtat entre dones i homes. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El nou col·lectiu organitzarà el primer dilluns de cada mes una marxa nocturna per reclamar la igualtat entre dones i homes. Font: Unsplash.

OFNI: per la defensa dels drets de les dones

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

El nou col·lectiu de Lleida reclama la igualtat de gènere des d'un feminisme intergeneracional i inclusiu.

OFNI Lleida és una organització feminista, formada per dones dissidents, que neix amb l’objectiu de crear consciència i realitzar accions que lluitin per la igualtat de gènere i els drets de les dones.

L’entitat està formada per una vintena de dones d’entre 20 i 35 anys que creu en un feminisme intergeneracional i no es tanca a donar la benvinguda a dones més joves o més grans. El col·lectiu està en constant transformació en temes com la transgeneritat, la neurodivergència, l’anticapitalisme, la discapacitat, la prostitució i l’antirracisme per tal de concebre un feminisme per a totes.

L’Organització Feminista No Identificada (OFNI) va engegar-se donant suport a les temporeres de Huelva, les quals havien denunciat agressions i abusos, tant laborals com sexuals, per part dels seus capatassos. A partir d’aquí, ha fonamentat les seves actuacions en dos àmbits, el personal i el col·lectiu, desnaturalitzant totes aquelles maneres de fer que representen micromasclisme i condicionen la vida d’una dona. Per descomptat, no s’obliden de totes les dones violades, assassinades o que han patit qualsevol tipus d’abús.

Teixint Xarxes

Tal i com diu Cristina Pastor, membre d’OFNI, “el més important per a nosaltres és crear una xarxa de suport entre dones i identitats dissidents, no només entre les membres del propi col·lectiu sinó que volem obrir-nos també a altres persones que ho necessitin”.

L’entitat ja està estretament vinculada amb altres col·lectius feministes com Dones Lleida, amb la que comparteixen espai a la Coordinador 8M i el Col·lectiu Feminista de l’Alt Urgell.

Entenent el feminisme com una lluita unida a l’anticapitalisme i l’antiracisme, OFNI defensa el treball en xarxa, tant amb entitats feministes com amb entitats d’altres àmbits, per poder treballar els seus valors conjuntament, créixer i empoderar-se a través de l’acció.

Per aquest motiu, l’organització manté el focus d’atenció en els problemes que afecten el seu entorn i a la ciutat de Lleida, però també solidaritzant-se amb qüestions que requereixin del seu suport com a col·lectiu i com a individualitats, com és el cas dels abusos que van patir les temporeres de Huelva a finals de 2018.

El futur de l’entitat

“Una altra cosa de la que sempre es parla a les assemblees és precisament la nostra perspectiva ideològica i allò que volem arribar a assolir com a col·lectiu”, afirma Pastor. L’entitat està en constant transformació i un dels assumptes que més els hi preocupa és créixer en la bona direcció, no en el nombre d’integrants o en l’abast, sinó en el seu ideari i formació feminista.

L’organització sempre està revisant qualsevol problemàtica que pugui sorgir, tant entre la mateixa estructura, com al col·lectiu o a les entitats. “No tenim uns objectius ambiciosos, però si que ens agradaria, per exemple, que les nostres xarxes socials arribessin més enllà del nostre entorn proper perquè tota la població de Lleida estigués en coneixement de les accions que organitzem i s’hi pogués sumar”, apunta Pastor.

Afegeix un comentari nou