Oliveres, Txarango o Jane Goodall, Protagonistes per la Pau

Coordinadora d'ONG Solidàries
Eileen Kampakuta Font: Protagonistes per la Pau
Eileen Kampakuta Font: Protagonistes per la Pau
Arcadi Oliveres Font: Protagonistes per la Pau
Arcadi Oliveres Font: Protagonistes per la Pau

Oliveres, Txarango o Jane Goodall, Protagonistes per la Pau

Coordinadora d'ONG Solidàries

Resum: 

Una seixantena de persones que han destacat pel seu compromís amb la pau i els drets humans, han estat investigats pels nens i nenes d'una dotzena d'escoles de Girona i Figueres.

Eileen Kampakuta és una aborígen australiana nascuda al desert, que va veure les nefastes conseqüències mediambientals de les proves d'armes nuclears que entre 1953 i 1963 es van fer a prop del seu poble. La contaminació va ser extrema i van sorgir malalties com el càncer, malformacions en els nadons. L'any 1995, i després d'haver fundat el Consell d’àvies aborígens de Coober Pedy, va lluitar perquè no es construís un abocador nuclear en el seu territori.

Aquest és el gra de sorra en la construcció d'un món més just i solidari d'una de les Protagonistes per la Pau. Però hi ha fins a una seixantena més de biografies de pau. El llistat es nodreix de noms de persones reconegudes com l'Arcadi Oliveres, el Pare Manel o l'alcaldessa de Lampedusa, Giuseppina Nicolini, juntament al d'altres, més desconegudes pel gran públic com el coordinador de l'Agenda Llatinoamericana, Jordi Planas, o Isabel Vilà, la sindicalista de Calonge, que va lluitar contra l'explotació laboral infantil.

En total, més de 2.000 infants de Girona i Figueres han investigat durant el mes de gener les vides d'aquestes persones compromeses amb la Pau i els Drets Humans, i han redactat petites biografies que s'ajuntaran en un llibre digital, il·lustrat també per la mainada. És la proposta per commemorar el Dia Escolar de la No Violència i la Pau de la Coordinadora d’ONG Solidàries i els Ajuntaments de Girona i Figueres, que cada anys coorganitzen aquesta campanya escolar.

Al llarg del mes de gener, les escoles participants han treballat la cultura de pau, els drets humans i els seus valors, amb tallers i dinàmiques escolars i mitjançant la cerca d’informació sobre persones anònimes o conegudes, internacionals o locals, que han construït la pau des del seu dia a dia. Com en anteriors edicions, la formació als nens i nenes ha estat a càrrec d'alumnat dels cicles formatius d’Educació Infantil, Animació Sociocultural i Integració Social de Girona i Figueres, dels instituts Vallvera, Montilivi i Ramon Muntaner.

L’hora del Conte de la Pau i la Festa final

La campanya inclou 'L’hora del conte de la Pau' que és a càrrec de les alumnes d’Educació Infantil de l’institut Montilivi, en quatre biblioteques de la ciutat i el 30 gener, es clou la campanya amb una festa per a tots els participants de les escoles de Girona, al Parc del Migdia, que estarà amenitzada per Pallassos Sense Fronteres, entitat fundada, precisament, per un dels Protagonistes per la Pau, el Tortell Poltrona.

Afegeix un comentari nou